”Mäntymäessä on hyvä palvelu ja hauskoja tyttöjä”

34Mäntymäki 1

Rakel Halme (vas.), Anna-Liisa Raudanpää ja Armi Lumme nauttivat letuista. Raudanpään tytär Tuija Nieminen sekä Arja Järvelä maa- ja kotitalousnaisista avustavat.

Mäntymäen vanhainkodin alakerrassa eli Ruskatuvassa siirryttiin huhtikuussa tehostettuun palveluasumiseen. Siinä asukas maksaa erikseen vuokran ja tarvitsemansa palvelut.

Vastaava hoitaja Seija Tromstedt kertoo, että hoidollisesti juuri mikään ei ole muuttunut. Kaikki tehostettuun asumiseen siirtyneet esimerkiksi ottivat kaikki ruokapalvelut. Joku asukas ei halunnut pyykkipalvelua, vaan omaiset hoitavat pyykinpesun.

Periaatteessa omaiset voisivat huolehtia myös huoneen siivouksesta, mutta Mäntymäessä se olisi haastavaa, sillä alakertaan jäi myös laitospaikkoja. Hygieniatason pitää olla korkeampi kuin tavallisessa kotisiivouksessa.

Asukkaiden kannalta isoin muutos on se, että he maksavat nyt lääkkeensä itse. Henkilökunta kuitenkin jakaa ne heille kuten ennenkin.

Tehostetussa palveluasumisessa jokaisella asukkaalla pitää olla oma lukolla varustettu huone. Ruskatuvassa oli muutama kahden hengen huone, jotka on nyt muutettu yhden hengen huoneiksi. Samalla Mäntymäestä väheni kolme asukaspaikkaa.

Jokaisella oma huone

Vielä kevättalvella Armi Lumme ja Rakel Halme jakoivat huoneen ja odottivat innokkaina pääsyä omaan huoneeseen. Nyt he ovat tyytyväisiä.

– Olihan se mukavaa kun oli huonekaveri, mutta meillä oli kamalan ahdasta, kun kummallakin on rollaattori, Halme toteaa.

Lummekin on tyytyväinen uuteen huoneeseensa mutta harmittelee vähän sitä, että hoitomaksu nousi.

Ruskatupaan sai aikaisemminkin tuoda myös omia kalusteita, mutta nyt asukkaat ovat kalustaneet huoneensa kokonaan itse. Halmeella on omassa tilavassa huoneessaan tavallaan erikseen makuuhuone ja olohuone, mikä lisää viihtyvyyttä.

Lettukestit perinteenä

Asukkaille järjestetään erilaisia tapahtumia myös yhdistysten voimin. Viialan maa- ja kotitalousnaiset pitivät Mäntymäessä lettukestit 29. heinäkuuta. Kestit ovat monen vuoden perinne, jota asukkaat odottavat. Helteestä huolimatta pihalla nautittiin lettuja hymyssä suin.

Aune Järvenpää kehuu Mäntymäkeä hyväksi paikaksi asua.

– Kun vanhuus tulee, niin siihen on suhtauduttava myönteisesti, ei siinä muu auta. On hyväksyttävä se, että tarvitsee apua, hän tuumailee.

Kaarlo Mäkelä oli Mäntymäessä lyhytaikaisessa majoituksessa ja odotti omaan kotiin pääsemistä.

– Täällä on kyllä hyvä palvelu ja hauskoja tyttöjä, Mäkelä hymyilee viitaten vanhainkodin hoitajiin.

Rankkasade katkaisi kestit hiukan lyhyeen, mutta kymmenen maitolitran taikinasta riitti lettuja vietäväksi myös niille, jotka eivät päässeet tai halunneet tulla ulos nauttimaan niistä.

34Mäntymäki 2

Aune Järvenpää pitää Mäntymäkeä hyvänä paikkana asua. Hän toteaa, että kun vanhuus tulee, siihen on suhtauduttava myönteisesti ja hyväksyttävä se, että tarvitsee apua.

34Mäntymäki 3

Kaarlo Mäkelän mielestä Mäntymäessä on hyvä palvelu. Lettua syömässä on myös Helga Riihenmäki.

34Mäntymäki 4

Maija Kiviranta (vas.) ja Kirsti Kristeri paistoivat lettuja Mäntymäen asukkaille.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?