Sivistystoimi vaikean yhtälön edessä

Kylmäkosken kirjasto loppuu, mutta kirjastopalvelut on silti järjestettävä

Sivistysjohtaja Jukka Oksa myöntää, että valtuuston tahdon toteuttaminen Kylmäkosken kirjastopalvelujen osalta on haastava tehtävä. Joulukuun talousarviovaltuusto päätti äänin 29–13, että Kylmäkosken kirjasto lakkautetaan 1.5.2014 ja siihen mennessä Kylmäkoskelle on järjestettävä korvaavat kirjastopalvelut.

Kirjaston lakkauttaminen ja samalla kirjastopalveluiden turvaaminen Kylmäkoskella on ollut vireillä koko syksyn, kun valtuusto elokuussa hyväksyi säästöpaketin.

– Valtuustolta tuli pyyhkeitä siitä, että syksyn aikana tätä yhtälöä ei ollut ratkaistu. Meillä oli monenlaista viritelmää ja yritelmää, mutta kaikki kaatui tavalla tai toisella, Oksa toteaa.

Yhtenä suunnitelmana selvitettiin kirjastopalveluiden siirtämistä Kirkonkylän koulun yhteyteen 66 neliön tilaan, mutta suunnitelma osoittautui kalliiksi ja epäkäytännölliseksi. Lisäksi oli epäilystä, että tila ei täyttäisi paloviranomaisten vaatimuksia.

Toisena vaihtoehtona esillä oli Valkeakosken ja Lempäälän yhteisen kirjastoauton palvelun ostaminen. Auto olisi poikennut Kirkonkylän koululla joka toinen viikko. Tämäkin suunnitelma kariutui, kun Valkeakosken oma tarve autolle näytti kasvavan. Oksan mukaan kirjastoauton mahdollisuutta ei ole kuitenkaan kokonaan kuopattu, vaan sivistysjohtaja aikoo palata vielä asiaan Valkeakosken kanssa.

Oksa aikoo seuraavaksi kysyä Akaan vapaa-aikalautakunnan kantaa, miten Kylmäkosken kirjastopalvelut järjestetään ja mitä kirjastopalveluiden turvaamisella tarkoitetaan.

– Teen vapaa-aikalautakunnalle jonkinlaisen esityksen ja selvityksen ja lautakunta saa ottaa kantaa. Toki asiaa on käsitelty ja sivuttu jokaisessa vapaa-aikalautakunnan kokouksessa, mutta luottamushenkilöiltä ei ole tähän mennessä tullut sen viisaampia ideoita. Samoja asioita on heidän kanssaan pyöritelty.

Oksan mukaan ensiapuna voidaan johonkin järjestää lehtien lukupiste ja sopia paikka, jossa asiakas voi käydä palauttamassa tai hakemassa varattuja kirjoja. Suunnitelmissa on myös siirtää koulun käyttöön joitain kirjasarjoja ja käsikirjallisuutta.

– Jäljelle jäävä kirjamäärä on silti huomattava, eikä sen siirtäminen koulun tiloihin pitkin luokkien seiniä onnistu eikä ole järkevää. Se vaatisi oman huoneiston, joka toimisi lainauspisteenä.

Sivistysjohtajan mukaan tilanne on ristiriitainen, koska korvaaviin kirjastotiloihin ei ole varattu määrärahaa.

Valtuuston elokuussa hyväksymän säästöpaketin mukaan Kylmäkosken kirjaston piti sulkea ovensa jo vuodenvaihteessa. Sivistysjohtaja Jukka Oksan mukaan talousarviota valmisteltiin tämän mukaan.

– Tarkoitus oli, että Kylmäkosken työntekijät siirtyvät Viialan ja Toijalaan. Tällöin Viialan kirjaston aukioloaikoja olisi voitu parantaa, koska niissä on selkeästi parantamisen varaa. Tällöin se palvelisi paremmin myös Kylmäkoskella asuvia.

Akaan kirjastotoimenjohtajan Timo Tammisen mukaan kirjaston näkökulmasta kirjastopalvelujen turvaamisella tarkoitetaan paikkaa, jossa päivittäin voisi lainata ja palauttaa kirjoja sekä lukea lehtiä. Tammisen mukaan alle sadan neliön tila on tarkoitukseen liian pieni.

– Kun entisessä kunnankirjastossa on yli 400 neliötä, sen korvaaminen pikkupisteellä on aika vaikeaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?