Keskustan koulun vaihtoehdot maksavat 6 miljoonasta 12,4 miljoonaan euroon

Akaan valtuutetut ratkaisevat marraskuussa sisäilmaongelmien vuoksi suljetun Keskustan koulun kohtalon. Vaihtoehtoja on viisi, joiden hintahaarukka vaihtelee vajaasta 6 miljoonasta eurosta 12,4 miljoonaan euroon. Halvimmat vaihtoehdot pitävät sisällään Keskustan koulun peruskorjauksen ja kalliimmat sen purkamisen. Kolmeen vaihtoehtoon sisältyy myös noin 160 oppilaan Rasin koulun lakkauttaminen.

Ennen päätöksentekoa päättäjät keskustelevat 29.10. pidettävässä iltakoulussa vielä koulusuunnitelmista.

Viidestä eri vaihtoehdosta edullisin A-vaihtoehto on 5,99 miljoonaa euroa maksava suppea peruskorjaus, jossa Keskustan koulu peruskorjattaisiin ja koulun kuudesluokkalaiset siirtyisivät Hirvialhon koululle. Rasin koulu jatkaisi toimintaansa ja koululle rakennettaisiin nyt sieltä puuttuva liikuntasali pesu- ja varastotiloineen.

B-vaihtoehtona on suppea peruskorjaus ja laajennus, jonka kustannukset olisivat 6,69 miljoonaa euroa. Vaihtoehdossa Keskustan koulu peruskorjattaisiin ja koululle tehtäisiin 645 neliömetrin laajennussiipi. Keskustan koulun laajentamisen myötä Rasin koulu lakkautettaisiin.

Rasin koulun sulkeminen sisältyy myös C-vaihtoehtoon, joka maksaisi 6,67 miljoonaa euroa. Vaihtoehdossa Keskustan koulu peruskorjattaisiin ja koulun asuntolarakennukseen remontoitaisiin 750 neliön lisätilat.

Yli 12 miljoonan euron D- ja E-vaihtoehdot sisältävät Keskustan koulun ja palloiluhallin purkamisen ja Hirvialhon koulun laajentamisen. Laajennus edellyttää myös välituntipihan ja pysäköintipaikkojen rakentamista, mitä halvempiin vaihtoehtoihin ei kuulu. D- ja E-vaihtoehtoihin sisältyy nykyisen palloilusalin kokoinen uusi sali.

D-vaihtoehdossa kustannukset olisivat 12,09 miljoonaa euroa. Siinä Keskustan koulu ja palloiluhalli purettaisiin pois ja Keskustan koulun oppilaat siirtyisivät Hirvialhon koululle, johon tehtäisiin 4028 neliön laajennus. Lisäksi Hirvialhon koulun nykyisiä tiloja peruskorjattaisiin 470 neliön alueella. Rasin koulu säilyisi Viialassa ja koululle tehtäisiin liikuntatila.

Viidennessä, E-vaihtoehdossa, Viialaan jäisi yksi koulu, joka toimisi Hirvialholla. Keskustan koulu ja palloiluhalli purettaisiin, Rasin koulu lakkautettaisiin ja Hirvialhon koululle tehtäisiin 4569 neliön laajennus. Vaihtoehdon kustannukset on arvioitu 12,36 miljoonaksi euroksi.

– Näiden viiden vaihtoehtojen pohjalta tullaan pohtimaan, mitä tehdään. Kustannuksissa on haarukkaa aika reippaasti, mutta lopputulos on joka tapauksessa ihan hyvä, tehdään sitten uutta tai peruskorjataan, toteaa Akaan tekninen johtaja Antti Kemi.

Tekninen johtaja kallistuisi itse Keskustan koulun peruskorjaamiseen.

– Oma kantani on, että se on peruskorjattavissa. Toki uutta olisi kiva rakentaa, mutta kyllä Keskustan koulustakin saa ihan hyvän.

Liikuntasali Rasin koulun tarpeisiin

Päätös Keskustan koulun kohtalosta vaikuttaa myös Rasin koulun tulevaisuuteen. Jos Rasin koulu säilyy, saa se kauan kaivatun liikuntatilan. Teknisen johtajan mukaan vaihtoehtotarkastelussa liikuntasali on mitoitettu nimenomaan koulun tarpeisiin. Se olisi kooltaan noin 200 neliötä ja kustannuksiltaan 650 000 euroa.

– Alun perin on ollut ajatusta isommasta, noin 1,4 miljoonan euron liikuntasalista, mutta tässä suunnitelmassa lähtökohtana on ollut koulun tilan tarve, ja sellaisen liikuntasalin saa huomattavasti pienemmällä rahalla, Kemi toteaa.

Valitaan vaihtoehdoista mikä tahansa, teknisen johtajan mukaan tavoitteena on, että ratkaisu valmistuu syyslukukauden alkuun 2015. Aikaa toimenpiteisiin Kemin mukaan on riittävästi.

– Vuonna 2015 koulu alkaa muualla kuin parakissa.

Kommentit (4)

 1. Timo Vepsäläinen

  Hyvä kustannusarvio, mutta liian lyhyt. En vieläkään ymmärrä, miksei nykyistä keskuskoulua ei voi myydä uusiokäyttöön. Kun kiinteistön myy perustettavalle asunto-osakeyhtiölle täydellisen kuntoarvion kanssa, on myyjän vastuu melko pieni. Pienikin tulo kunnalle on parempi kuin purkukustannuksien maksaminen.

  Kustannusarviossa jäi puuttumaan myös Rasin koulukäytöstä poistumisen jälkeinen aika. Jatkaako Rasi päiväkotina, mikä on silloin säästövaikutus tuleviin investointeihin? Kuinka paljon Rasista voisi saada, kun sen myy?

  Mikäli keskuskoulua ei voi myydä, Rasia lopettsa eikä valtionosuuksia ole tiedossa, jäljelle jää se halvin vaihtoehto eli Keskyskoulun korjaus. Kuusi milliäkin on kova satsaus.

 2. HeliP

  …lisäksi uudisrakennusvaihtoehdot sisältävät kiinteistön alaskirjausta 2milj. eli rakennuskustannukset ovat sen reilu 10milj €. Luottamushenkilöt odottelevat vielä elinkaarimallilaskelmia, jotta saamme sitä(kin) kautta vertailtua peruskorajuksen ja uudisrakentamisen vaihtoehtoja.

  Plussaa tässä on se, että oikeasti tehdään vertailua eri vahtoehtojen välillä.

 3. Timo Vepsäläinen

  Näinhän se on että käytön kustannukset ovat usein nelikymmenkertaiset rakennuskustannuksiin verrattuna. Suurin säästö saadaan järkevistä käyttökustannuksista ja itse toiminnan vaikuttavuudesta. Jos rakentaminen on hetkellisesti halvempaa ja käyttökulut kalliita ja oppilashuolto jää hajasijoituksen vuoksi hyödyntämättä….laskutikku saattaa näyttää merkillisiä tuloksia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?