Haittaako roskaaminen meitä?

heitä tuo tölkki tuonne kirkon pihalle!” ”Etkö uskalla?”

Kuulostaako tämä sinustakin tutulta? Niin minustakin, sillä kyse on kaikkien teinien (ja varmaan aikuistenkin) lempipuuhasta tai jopa elämäntavasta eli roskaamisesta.

Roskaaminen on hyvin yleistä jokaisen nuoren kohdalla, ja se on yleistynyt tässä muutamien vuosien aikana. Roskaamista nähdään useasti esimerkiksi koulun ja kaupunkien läheisyydessä, ja se asettaa myös sekä meidät että eläimet vaaraan. Ilmastonmuutoksen lisäksi myös eläimet kärsivät huonosta ulkoilmasta ja sen siisteydestä, sillä esimerkiksi luontoon heitetty rikkinäinen lasipullo voi joutua eläimen tassun alle ja voi aiheuttaa eläimelle suurenkin hengenvaaran.

Otetaan sinut vaikka esimerkiksi. Olet uimarannalla uimavetimissäsi ja hyppäät laiturilta suoraan järven pohjaan ja jalkasi osuu isoon lasinsirpaleeseen. Mitä teet silloin? Todennäköisesti uit rantaan ja yrität tukahduttaa verenvuodon jollain paperinpalasella.

Mutta mitä luulisit eläimen tekevän samassa tilanteessa? Ei eläimillä ole niin isoja ja vahvoja raajoja, joilla eläin saisi verenvuodon loppumaan. Ne todennäköisesti joutuvat kestämään tuskallista kipua tai sitten eläimen elämä voi loppua vain siihen. Kuulostaako reilulta? Ja se on vain meidän, elävien olentojen roskaamisesta kiinni.

Muistan vieläkin ala-asteajoilta, kun oli niin hienoa, että energiajuomatölkkiä ei laitettukaan koulun pihalla olevaan roskakoriin, vaan jätettiin lojumaan jonnekin, minne se ei todellakaan kuuluisi.

Mielestäni se on ajattelematonta käytöstä, joka pitäisi saada loppumaan totaalisesti. Mitä me hyödymme siitä? Haluammeko asettaa oman ja muidenkin elämän vaaraan? Entä haluatko elää epäsiistissä ympäristössä, jonka jäljet ovat meidän syytä?

Kukaan ei pakota sinua pilaamaan ilmastoa tai jättämään luontoa sellaiseksi kuin se olisi kaatopaikka. Voimme itse vaikuttaa siihen, millaisessa ympäristössä me elämme ja miltä se tulee näyttämään vielä muutamien kymmenienkin vuosien päästä.

Kysymys kuuluukin: Oletko valmis tekemään ympäristöstämme sen näköisen, millaisen me haluamme sen olevan? Entä haluammeko elää elämäämme ilman, että meidän tarvitsisi huolehtia hapen saamisestamme?

Sinä, joka luet tätä tekstiä, vaikuta omaan elämääsi! Tehdään Suomesta siisti paikka, jossa me kaikki voimme elää onnellisina! Pidetään luonto siistinä!

 

Esteriina Vilppula

Toijalan yhteiskoulu, 8D

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?