Aarne Raevaara: Ilmastonmuutoskeskustelussa joukkohysterian piirteitä

Keskustelu ilmastomuutoksesta on saanut joukkohysterian piirteitä. Meidän on kannettava vastuu eikä suinkaan lisätä ongelmia jossain kehittyvässä maassa. Puhdas suomalainen tuotanto on todellinen ilmastoteko.

On hölmöläisten puuhastelua asettaa sellaisia rajoituksia, että esimerkiksi vastuullisempi suomalainen teollinen toiminta siirtyy maihin, joissa sama tuotanto aiheuttaa enemmän ilmastopäästöjä. Päästöt kasvavat globaalisti, eivät suinkaan pienene. Tuotannon siirtyminen lisää myös kuljetuksien päästöjä.

Tein valtuustoaloitteen helmikuussa 2019 sen arvioimiseksi, tekeekö Tampereen kaupunki ilmaston nimissä politiikkaa, joka pahentaa tilannetta.

Tampere hiilineutraali kaupunki 2030 -hanke on esimerkki tämän hetken vastuuttomasta päätöksenteosta. Itseäni lukuun ottamatta kaikki tamperelaiset valtuutetut hyväksyivät 18.6.2018 esityksen, jossa virkamiehille annettiin käytännössä vapaat kädet ilmastonmuutoksen nimissä. Toimenpiteiden sisällöstä tai kustannuksista ei ole tietoa. Asiaa ei lisäkseni kukaan muu kyseenalaistanut valtuustossa.

Esimerkiksi Tampereen keskustaan pitää voida jatkossakin ajaa kaikilla, myös polttomoottorisilla ajoneuvoilla. Ihmisten on päästävä liikkumaan.

Liikkumisen kustannuksia ei saa lisätä erilaisilla maksuilla ja veroilla. Jo nyt ollaan kipurajoilla. Auton ylläpito ja käyttökustannukset on monille liian kallista.

Eliitin keskustelu tästäkin aiheesta on täysin vieraantunut jokapäiväisestä elämästä.

Suomalainen ajaa pakollisia matkojaan keskimäärin yli kymmenen vuotta vanhalla henkilöautolla. Miksi 1-3 000 euron hintaisen auton omistajan pitäisi maksaa eliitin jopa 100 000 euron sähköautojen hinnanalennuksen?

Tätä en kannata. Se tarkoittaisi, että mahdollisuus hankkia itselle uudempi auto on entistä vaikeampaa.

Keskusteluun ilmastomuutoksesta on saatava realismia. Suomen ei tarvitse yrittää pelastaa koko maailmaa. Kiina, Yhdysvallat ja Intia ovat maailman suurimpia kasvihuonekaasujen päästömaita, eli ilmastotoimet tulee kohdistaa sinne missä ne tuottavat tuloksia.

Aarne Raevaara, kansanedustajaehdokas (tl.)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?