Pysähdy hetkeksi: Käydäänpä kirkossa

Olin sunnuntaina Viialassa kirkossa. Viialassa on menossa mullistava jumalanpalvelusuudistus. Messut ja sanajumalanpalvelukset alkavat sunnuntaisin vasta kello 11.00. Hienoa asiakaspalvelua kirkolta, asiakas on tässä asiassa aina oikeassa. Maatalousyhteiskunnassa kello kymmenen jumalanpalvelus oli perusteltu. Aamulypsyn jälkeen ehti hevosella sopivasti kirkkoon kymmeneksi, mutta ajat ovat muuttuneet.

Jumalanpalvelus on tasa-arvoisempi ja osallistavampi kuin ennen. Maallikot osallistuvat messujen suunnitteluun, jumalanpalvelustekstien lukemiseen ja rukouksiin. Hienoa että vapaaehtoisia on seurakunnassamme niin paljon myös messutyössä.

Pastori Rauli piti tuttuun tapaansa jutustelevan ja ihmisläheisen saarnan, jossa on aina kirkas sanoma. Tällä kertaa mieleeni jäi nyt soimaan ajatus elämästä kasteesta alkavana matkana kohti Jumalan valtakuntaa. Yksinkertaista mutta kaunista. Totuudelle tyypillistä.

Kirkkokuoro tarjosi laadukasta kirkkomusiikkia, jopa latinaksi laulettuna. Monet harjoitukset ja esiintymiset ovat porukalta iso panostus, joka takaa meille kirkon penkissä istujille laadukkaan ja sielua elvyttävän hengellisen musiikkikokemuksen.

Jumalanpalveluksen sisälle oli rakennettu myös vauvan kastetilaisuus. Kaste osana julkista jumalanpalvelusta oli varmasti hieno hetki sekä perheelle että seurakunnan jäsenille. Vakiintunut tapa järjestää kasteet kodeissa ei liene paras mahdollinen uskon yhteisöllisyyden kannalta. Jumalanpalvelukseen osallistujille nousi varmasti mieleen oma kaste ja sen merkitys. ”Sallikaa lasten tulla minun luokseni, älkää estäkö heitä. Heidän kaltaistensa on Jumalan valtakunta. Totisesti: joka ei ota Jumalan valtakuntaa vastaan niin kuin lapsi, hän ei sinne pääse.”

Jumalanpalveluksen jälkeen tarjolla oli lounas. Tällä kertaa palvelusvuorossa oli VPK. Hienoa yhteistyötä. Jumalanpalveluksen jälkeen on mukava, kun sunnuntain lounas on tarjolla ilman omaa vaivaa. Todellinen lepopäivä. Lounaan aikana salin täytti iloinen puheen sorina. Opin taas uutta Viialan kylän historiasta viimeisen 60 vuoden ajalta. Hienoja hetkiä.

Akaan seurakunta tarjoaa kolmessa kirkossa joka sunnuntai messun tai sanajumalanpalveluksen. Todellista lähipalvelua. Mukana on pappi, kanttori, suntio ja usein myös kirkkokuoro. Henkilöstön ja osallistujien suhdeluku saattaa olla usein lähellä yhden suhde yhtä. Yksilöllistä palvelua juuri sinulle.

Kannattaa siis poiketa kirkossa. Kaiken tämän silmin nähtävän, korvin kuultavan ja suussa maistuvan lisäksi on tarjolla myös muuta. Yhteys maailmankaikkeuden Luojaan, joka on ollut olemassa ennen aikojen alkua. Häneen joka on syntynyt ihmiseksi Kristuksessa ja mahdollistanut meille iankaikkisen elämän. Aika mahtavaa. Ja kaikki tämä joka viikko ja joka kylässä. Helposti kirkossa käynnistä tulee kristitylle velvollisuus, jonka täyttäminen tuntuu raskaalta hektisen työviikon jälkeen. Itsekin tuskailen tämän kanssa. Kristityn elämä on lepoa Herrassa ja Hänen täytetyssä työssään. Lähestytään jumalanpalvelusta levon, ilon ja virkistyksen kautta. Messu on keidashetki arjen keskellä. Sinne siis!

Mika Setälä

Kirjoittaja on akaalainen kirkkovaltuutettu.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.