Seppo Tamminen: Arvon mekin ansaitsemme

Otsikko on Jaakko Juteinin vuonna 1816 julkaisema runo, joka kieliasultaan nykyaikaistettuna versiona tunnetaan kansanlauluna. ”Suomalainen runo, ahkeruudesta Suomessa”. Runon sanojen oli tarkoitus kohottaa suomalaisten kansallista itsetuntoa ja lisätä arkisen työn eettistä kunnioitusta.

Kielikuvallisesti nykyisin Suomi astia on rikki tai ainakin isoilla säröillä. Suomalaiset eriarvoistuvat kovaa kyytiä ihan meidän kaikkien silmiemme edessä. Ohut siivu kerrallaan, siivu siivulta tavallisen ihmisen elämää hankaloitetaan.

Ostovoimaa eli maksukykyä joudutaan hakemaan monesti vipeillä sekä muilla velan muodoilla. Suomalaiset ylivelkaantuvat. Ulosotossa on jo noin 500 000 kansalaista.

Noin 160 000 lasta uhkaa köyhyys ja siihen liittyvät riskit syrjäytyä. Köyhyys- tai syrjäytymisriskissä oli 15,7 prosenttia väestöstä eli noin 850 000 henkilöä. Köyhyyttä aiheuttaa ensisijaisesti perheen työikäisten jäsenten työttömyys, vajaatyöllisyys ja kotitalouden pienituloisuus. Köyhillä perheillä on heikommat mahdollisuudet kuluttaa ja osallistua yhteiskunnan taloudellisiin, sosiaalisiin ja kulttuurisiin toimintoihin.

Elintärkeitä julkisia toimintoja Suomessa on yksityistetty ja pahimmassa tapauksessa myyty tai lähes annettu koti ja ulkomaiselle pääomalle. Siksi meidän pitää miettiä, josko sitä hoivaa ja humaaniutta tarvittaisiin ihan meidän lähipiirissä. Ongelmia ja ahdinkoa ei tarvitse tuoda rajojemme ulkopuolelta.Tähän ollaan tultu kansainvälisesti riehuneen markkinauskoisuuden eli vapaan markkinatalouden seurauksena. Tämä ei ole luonnollinen olotila vaan enemmänkin pääomapiirien sanelema.

Se ehkä tässä lohduttaa,että vastaavia aikakausia on ollut ennenkin ja ne ovat loppuneet omaan mahdottomuuteensa. Jälkipyykki on ollut sotien takia karmeaa, Toivottavasti nyt vältämme vastaavat vastoinkäymiset. Vapaitakin markkinoita tulee säännellä eli tulonjaon on oltava tasaisempi. Samalla on pidettävä mielessä reaalitalous. Myös hyvinvointia lisääviä luntoystävällisiä innovaatioita on tuettava.

Seppo Tamminen 
Perussuomalaiset

Mänttä-Vilppula

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?