Akaan valtuustotoiminta varamiehen silmin

Minulla on ollut oikeus toimia sekä kaupunginhallituksessa että valtuustossa varamiehen roolissa kuluvan kauden aikana. Valtuustoryhmämme varsinaiset jäsenet ovat ottaneet vakavasti tehtävänsä, ja varamiestä on tarvittu lähinnä akuuteissa tilanteissa kuten sairastuminen.

Tällöin varamieheltä on vaadittu nopeaa reagointia ja valitettavasti se on johtanut, myönnettäköön, useasti puutteellisen valmistautumiseen. Mutta sen verran olen päässyt  osallistumaan, että minulla on jonkin verran kompetenssia. Olen sopivasti ulkopuolinen, mutta sen verran sisällä, että kykenen arvioimaan valtuuston toimintaa.

Valtuustotoiminta on paljon muutakin kuin kokousmateriaali. Lätkätermein kuvattuna valtuustossa on paljon viivelähtöjä, taktikointia ja valitettavasti myös poikittaista mailaa. Akaan valtuuston toimintaa varjostavat jännitteet, jotka aiheutuvat hyvin pitkälti kyläpolitikoinnista ja valitettavasti henkilöön  menevistä kommentoinneista. Mea Culpa, olen myös itse tähän osallistunut, en ole yhtään ketään ylempänä ja haluankin nyt tätä pahoitella. Viimeaikaiset tapahtumat ovat saaneet varsin poikkeuksellista ja ikävääkin huomiota etenkin sosiaalisessa mediassa. Ihmiset ovat vastakkain ja puolia jaellaan, syytellään ja parjataan. Eihän näin pitkäjänteistä politiikkaa voida tehdä, eivätkä virkamiehet toimia tehokkaasti.

Itse en ole sisäilma- enkä henkilöstötoiminnan asiantuntija. Enkä voi myöskään antaa katteettomia vaalilupauksia. Mutta sen ymmärrän että yhteishenkeä tarvittaisiin. Haluan jo nykyisen valtuuston löytävän jonkinlaisen konsensuksen tai edes sellaisen ratkaisun, että uusi ja tuleva valtuusto pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä. Koska vain sovussa ja yhteisellä tahtotilalla kaupunkimme pääsee kehittymään.

 

Jarno Palander

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?