Mielipide: Parhaat eväät elämään kaikille Akaan lapsille

Akaalla on loistava sijainti ja se on kauniin luonnonläheinen paikka kasvattaa lapsia. Näitä upeita puitteita tulisi tukea vankoilla ja joustavilla lapsiperheiden palveluilla. Varhaiskasvatuksen on todistettu olevan edullisin ennaltaehkäisevä palvelu, minkä vuoksi sen saatavuus tulisi taata kaikille halukkaille lapsille mahdollisimman joustavasti.

Varhaiskasvatuksen henkilöstö ansaitsee kiitosta. He ovat sitoutuneita ja motivoituneita ammattilaisia, jotka saavat kaikissa kyselyissä suitsutusta hyvästä palvelun laadusta. Heille on turvallista ja myös ilo viedä omat lapset hoitoon. Kehitettävää olisi kuitenkin esimerkiksi rakennusten kunnossa sekä järjestelmän joustavuudessa.

Kunnastamme puuttuu vielä kokonaan avoin päiväkotitoiminta, joka tarjoaisi laadukasta varhaiskasvatusta myös kotihoidossa oleville lapsille – sekä mahdollisesti hengähdyshetken näiden perheiden vanhemmille. Tällä hetkellä vastuun vastaavasta toiminnasta on ottanut MLL Toijalan yhdistys, joka tuottaa palvelua niin kauan kuin resurssit sen mahdollistavat. Kunnan kannalta tässä olisi loistava tilaisuus tiivistää yhteistyötä ja varmistaa toiminnan jatkuvuus.

Käytössä oleva sähköinen järjestelmä mahdollistaisi paljon laajemmat vaihtoehdot. Useampi tuntivälys lisäisi lapsiperheiden tyytyväisyyttä ja tarjoaisi mahdollisuuden kunnalle tehostaa varhaiskasvatustoimintoja. Näiden on todettu samaan aikaan tuovan lisää lapsia varhaiskasvatukseen, mutta henkilöstö- ja tilaresurssien kohdennetumpi käyttö on luonut  säästöjä. Tarjoamalla useampia hoitoaikavaihtoehtoja perheet voisivat tehdä parempia kokonaisvalintoja, kuten lyhennettyä työaikaa, muita joustoja tai vuorotöiden suunnittelua. Tällöin tuettaisiin myös lasten etua lyhyemmistä hoitopäivistä.

Jotta kuntamme ikärakenne ei entisestään vääristyisi, Akaan on todistettava houkuttelevuutensa lapsiperheille. Yksi vaihtoehto on maksuton varhaiskasvatus (20 h/vko, portaittain toteutettuna eli aloittaen ensin 5-vuotiaista ja siitä hiljalleen laajentaen pienemmille lapsille). Tämä purkaisi kannustinloukkuja ja madaltaisi kynnystä yhdistää esimerkiksi osa-aikatyö ja perhe-elämä. Lisäksi se vähentäisi lasten eriarvoistumista, mutta takaisi yhä mahdollisuuden pitkään kotihoitoonkin perheen niin halutessa. Portaittain toteutettuna maksuttoman varhaiskasvatuksen kustannukset kunnalle jakautuisivat pitkälle aikavälille, eivätkä ne siten rasittaisi kunnan taloutta kohtuuttomasti. Sen lisäksi 20 h/vko ylittävältä osalta yhä perittäisiin normaalit asiakasmaksut.

Akaan houkuttelevuutta tukisivat myös avoimuus, järjestelmän joustavuuden lisääminen sekä henkilöstön aktiivisempi osallistaminen toiminnan suunnitteluun ja järjestelmän parantamiseen. Otetaan rohkeasti askeleita kohti yhdessä tekemistä, niin virkamiesten, muun henkilökunnan, luottamushenkilöiden kuin kuntalaisten – lasten ja perheiden – kanssa. Yhdessä voisimme olla niin paljon enemmän, kuin erillään voimme koskaan saavuttaa!

Brita Salminen

Yrittäjä, valmentaja

2 lapsen äiti

Jaana Saramies

Ekonomi

3 lapsen äiti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?