Entiseen kirpputorikeskukseen suunnitellaan sisäliikuntahallia: Sivistysjohtaja esittää Akaan Kennon vuokraamista – tekninen johtaja pitää vaihtoehtoa erittäin hyvänä

Akaan Kirpputorikeskus toimi Akaan Kennossa Kylmäkoskella heinäkuusta 2016 viime kesään. Nyt tiloihin on tulossa kenkäkauppa ja jatkossa kenties sisäliikuntahalli.

Akaan kaupunki on selvittänyt mahdollisuutta vuokrata Kylmäkoskelta sisäliikuntatiloja koulujen ja paikallisten urheiluseurojen käyttöön. Tällä hetkellä Viialassa ei ole koulujen käytössä yhtään liikuntasalia, ja Toijalassakin Arvo Ylpön koulun ja Pappilan koulun salit kärsivät sisäilmaongelmista. Arvo Ylpön koulun Sali poistettiin käytöstä viime syksynä.

Koulujen liikuntatunteja ja urheiluseurojen vuoroja voitaisiin jo ensi syksyksi saada Akaan Kennosta. Kyseessä on Ysitien varrella Tokmannin naapurissa oleva liikerakennus. Sisäliikuntasaliksi suunnitelluissa tiloissa toimi kesästä 2016 kesään 2018 Akaan Kirpputorikeskus. Sitä ennen tila oli leipomokäytössä vuodesta 1998 alkaen. Rakennuksen toisessa siivessä on muun muassa lounaskahvila.

Vahasen raporttia odotetaan ensi viikolla

Akaan Kennon omistaa akaalainen Mika Koskinen. Hän alkoi suunnitella siihen sisäliikuntatiloja viime kesänä kaupungin huonon salitilanteen vuoksi. Jo silloin kaupungin edustajat kävivät tutustumassa paikkaan, mutta lopulta Viialan yhtenäiskoululle ja Rasin koululle päätettiin vuokrata liikuntatuntitiloja Lempäälän Ideaparkista.

Kun Viialaan suunnitellun Akaan Areenan rakentaminen vähintäänkin myöhästyy, Koskinen ja kaupunki ottivat ennen vuodenvaihdetta Akaan Kennon uudestaan pöydälle. Tällä hetkellä tilanne on se, että liikuntasalikäyttöön suunnitelluissa tiloissa on juuri tehty kuntotutkimukset, joissa kaupungin koulujakin paljon tutkinut Vahanen avasi rakenteita ja otti materiaalinäytteitä muun muassa katoista, seinistä ja lattioista.

– Viimeiset näytteet otettiin tänään, ja raporttia pitäisi tulla ensi viikolla. Ennen kuin ryhdytään tekemään muuta, haluamme varmistaa, että siellä ei ole mitään. Sitten lasketaan kustannuksia ja katsotaan, ollaanko vielä samalla aallonpituudella, Mika Koskinen kertoi maanantaina.

Kaupungin puolella tekninen johtaja Jaana Koota on valmistellut tilojen vuokraamista yhdessä sivistysjohtaja Tero Kuusiston kanssa, ja asia on sivistyslautakunnan listalla tämän viikon torstaina.

– Sivistyslautakunnalla on tarve, meidän tulee huolehtia tilojen hankkimisesta, ja kaupunginhallitus päättää vuokrattavista tiloista. On hienoa, että tulee tällaisia vaihtoehtoja, Koota sanoo.

Hänen mielestään Akaan Kennon tila on hyvä.

– Se on erittäin hyvä vaihtoehto, kun huomioi, kuinka paljon pulaa liikuntatiloista on. Olemme hyvässä yhteistyössä selvitelleet asiaa ja pohtineet kustannusvaikutuksia ja käyttöä.

Uusi lattia, uusi ilmanvaihto ja uudet pesu- ja pukuhuonetilat

Mika Koskisen mukaan Akaan Kennoon saisi tehtyä vähintään Toijalan yhteiskoulun tai Hirvialhon koulun liikuntasalia vastaavan tilan. Salin uusi lattia rakennettaisiin maanvaraisen betonilaatan päälle.

– Se täytyy kelluttaa ja korottaa niin, että siihen saadaan oikeanlainen päällyste.

Ilmanvaihtokoneet uusittaisiin kokonaan vastaamaan liikuntailojen vaatimuksia, ja pukuhuone- ja peseytymistilat rakennettaisiin uuteen laajennusosaan.

Lämmityslaitteissa riittää tehoa nykyiselläänkin.

– Ne ovat yllättävän hyvässä kunnossa ja riittivät tammikuun pakkasillakin oikein hyvin, kun laittoi lämmityksen päälle. Edelliset vuokralaiset olivat halunneet ilmeisesti säästää sähkössä, kun sähkön kulutus kuuluu vuokralaiselle. Lämpötila oli säädetty viiteen aseeseen, ja tilaa oli koitettu lämmittää pelkällä ilmalämpöpumpulla. Nyt siellä on ollut yli 20 astetta koko ajan, Koskinen kertoo.

Kaupungin sitoutuminen on välttämätöntä

Yksi sisäliikuntasalin käyttöä rajoittava tekijä olisi tilan nykyinen korkeus. Pulpettikattoisen rakennuksen matalamman pitkän sivun katon alapinta on 2,5 metrin korkeudessa.

– Junioritoiminnassa se ei esimerkiksi salibandyssä ja futsalissa ole liian suuri este, mutta sulkapallot ja muut jäävät kokonaan pois. Toisella puolella korkeus on 5,5 metriä.

Topi Sydänmaa (vas.) ja Markku Lehtinen rakensivat myyntipöytiä Akaan Kirpputorikeskukseen kesäkuussa 2016. Kuvasta näkyy tilan korkeus, joka on toisesta laidasta 5,5 metriä ja toisesta 2,5.

Jo ilman katon korottamista sisäliikuntasalin rakennuskustannukset ovat Mika Koskisen mukaan satoja tuhansia euroja.

– Jos pyritään monipuolistamaan tilaa sillä, että kattoa korotettaisiin, se tuo parisataa tuhatta lisää. Jos seuroilla riittäisi kysyntää, kaikki on mahdollista.

Koskinen on keskustellut urheiluseurojen kanssa näiden tila- ja vuorotarpeista ja kiinnostuksesta, mutta tällä hetkellä sitä löytyy hänen mukaansa valitettavan vähän.

– Kysyntä on niin pientä, että on hyvin arveluttavaa lähteä koko projektiin. Toinen vaihtoehto on, että kaupunki sitoutuisi pikkuisen pidemmäksi aikaa. Nyt on puhuttu maksimissaan parin vuoden tarpeesta.

Kaupungin kanssa yksi vaihtoehto on, että se vuokraisi esimerkiksi arkipäivät kouluja varten ja arki-illat seurojen vuoroille niitä salimaksuja vastaan, joita seurat ovat maksaneet.

– Kaikki odottavat, että kaupunki on ainakin subventoimassa salitilannetta heille. Seurat ovat tottuneet maksamaan Monitoimihallin kokoisesta salista 15 euroa tunti. Siitä voi laskea, kannattaako lähteä yksityistä hallia rakentamaan ja ylläpitämään.

Syyskuun alku on realistinen

Yksi Mika Koskisen visioista on, että sisäliikuntasalin yhteyteen tulisi myös kokous- ja saunatilat.

– Jos tulee kokoustila, se on lattiapinta-alasta pois. Silloin salin osuudeksi jää noin 450 neliötä. Pukukopit olisivat salikäytölle 100 neliötä ja kokous- ja saunatiloille toiset 100 neliötä. Jos kokous- ja saunatilan jättää pois, salin osuus olisi noin 550 neliötä.

Akaan Kirpputorikeskus lopetti toimintansa viime kesänä.

Tällä hetkellä koko projektin käynnistyminen on vielä auki. Sivistysjohtaja Tero Kuusisto esittää torstaina 14.2. kokoontuvalle sivistyslautakunnalle, että se esittää tekniselle lautakunnalle, että se valmistelee Akaan Kennon liikuntatilojen vuokrasopimuksen ja esittää kaupunginhallitukselle, että Akaan kaupunki vuokraa Kennon sisäliikuntatilat koululaisliikunnan ja harrastustoiminnan käyttöön 1.9.2019 alkaen.

Syyskuun alku edellyttää Mika Koskisen mukaan ripeitä päätöksiä, ja kiire tulee joka tapauksessa.

– Sen takia olen lähtenyt tekemään selvityksiä nopealla aikataululla. Jos päästäisiin sopimukseen, lähtisin saman tien tekemään remonttia niin, että se olisi syksyllä käytettävissä.

 

Sisäliikuntatiloille on kova tarve

Sivistyslautakunnan torstain 14.2. kokouksen esityslistalla olevaa esitystä Akaan Kennon tilojen vuokraamisesta perustellaan näin:

Viialan yhtenäiskoulu ja Rasin koulu toimivat tällä hetkellä uusissa siirtokoulutiloissa laajalla piha-alueella. Oppilaita on yhteensä n. 820 ja siirtokoulurakennuksissa ei ole juurikaan sisäliikkumiseen soveltuvia tiloja.

Viialan Hirvialhon koulurakennus ja Keskustan koulurakennus sekä palloiluhalli eivät ole koulujen käytössä sisäilmaongelman takia. Rasin koulu ja Viialan yhtenäiskoulu toteuttivat syksyllä 2018 kahden kuukauden mittaisen sisäliikuntajakson Lempäälän Ideaparkissa, jonka kustannukset olivat yhteensä n. 23.000 euroa (sis. kuljetukset ja sisäliikuntatilojen tuntiveloitukset). Keväällä 2019 toteutetaan samoin tavoin noin kahden kuukauden kestävä sisäliikuntajakso Ideaparkissa, josta syntyvät kustannukset ovat samoin n. 23.000 euroa. Tämä sisäliikuntajakson kustannus on huomioitu talousarviossa. Tällä tietoa Viialan alueelle ei ole tulossa sisäliikuntatiloja koulu- ja seurakäyttöön 1- 2 vuoteen.

Akaan Toijalan kouluista myös Arvo Ylpön koulun liikuntasalissa ja Pappilan koulun liikuntasalissa on todennettu sisäilmaongelma. Oppilaita on näissä kahdessa koulussa yhteensä n. 480.

Oppilaiden lisäksi koulujen sisäliikuntatiloja käyttävät useat seurat, joista tehdyn selvityksen perusteella osa on joutunut jo etsimään Akaan ulkopuolelta korvaavia harjoitusvuoroja. Seurojen käyttöajat ajoittuvat iltoihin ja viikonloppuihin.

Akaan sivistystoimi tarvitsee syksystä 2019 alkaen sisäliikuntatiloja, jotka ovat päivisin ainakin koulujen käytettävissä ja muulloin seurakäytössä. Tämä tarve onkin otettu huomioon valmistelussa, joka koskee Akaan Kylmäkoskella sijaitsevaa entistä isoa liikehuoneistotilaa, josta olisi saatavissa toimivaa sisäliikuntatilaa käyttäjien tarpeisiin. Akaan kaupungin sivistystoimi ja tekninen toimi ovat käyneet neuvotteluja yksityisen toimesta Kylmäkoskelle valmisteltavien liikuntatilojen mahdollisesta vuokrauksesta. Liikuntatilat remontoidaan nk. Akaan Kennon tiloihin. Liikuntatilojen laajuus on 450 m² ja ne soveltuvat hyvin koululiikunnan ja harrastustoiminnan tarpeisiin. Alustavan neuvottelun mukaan tilojen vuokra on noin 20 e /m². Nykyiset käyttö- ja kuljetuskustannukset (4 kuukautta lukuvuoden aikana) Ideaparkin liikuntatilojen osalta ovat kaikkiaan n. 46.000 euroa ja tilat ovat päiväaikaan vain koululaistemme käytössä. Kylmäkosken Kennon sisäliikuntatilojen (450 m²/ 12 kuukautta) vuokrakustannukset olisivat alustavasti n. 108.000 euroa.

Tämän lisäksi tarvitaan kuljetuksia ainakin Viialan ja Kylmäkosken välille, joiden hinta selviäisi vasta tarjouskilpailutuksen kautta.

Talousarviossa 2019 ei ole huomioitu mahdollisia sisäliikuntatilojen vuokrauksen kustannuksia ja koululaiskäytön edellyttämiä kuljetuspalveluja ensi syksyn osalta.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.