Herätkää – Autioiden rakennusten polttaminen on jotain aivan muuta kuin ikkunoiden särkeminen

Akaassa paloi kaksi rakennusta viikonloppuna. Ainakin toista, aiemmin rankan ilkivallan kohteena ollutta rakennusta poliisi epäilee tahallaan sytytetyksi. Jos epäilys pitää paikkansa ja jos teon takana on samoja tahoja kuin ilkivallantekojen takana, on ilkivalta Akaassa noussut uudelle tasolle. Hiiltyneitä seinänvieruksia ja leikkimökkikirkon penkeistä tehtyjä nuotioita on jo nähty, mutta kokonaisten rakennusten polttaminen on jotain aivan muuta kuin ikkunoiden särkeminen.

Kun tälle tiellä lähdetään, puhutaan myös aivan eri tason rikoksista ja sen myötä myös korvausvastuista. Kuten Akaan Seutu on usein kirjoittanut, sekä Akaan kaupungilla että alueen yrityksillä on käytössään laadukkaita valvontakameroita, joiden kuvista erilaisten tihutöiden tekijöiden tunnistaminen on useamman kerran onnistunutkin.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Vanhan viisauden mukaan lapsen kasvattamiseen tarvitaan koko kylä. Yle teki syyskuussa 2021 jutun Kouvolaa kiusanneesta ilkivalta- ja väkivaltaongelmasta. Jutussa mainittiin yli 20 vuotta sitten keksitty Koko kylä kasvattaa -idea. Idean äiti oli sairaanhoitaja Anne Eskelinen Laukaasta. Koko kylä kasvattaa -projektissa joukko vapaaehtoisia vanhempia lähti kehittämään keinoja, miten perheet voisivat yhdessä puuttua kasvatusongelmiin. Työn aikana havaittiin, että kasvatustoimet kohdistuivatkin enemmän aikuisiin kuin lapsiin ja nuoriin. Vanhemmat siis heräsivät kasvatusvastuuseen.

Tässä ongelman ydin on. Nuorisotilojen ja -bussien lisääminen ei taida riittää, jos ongelma ei olekaan se oireileva nuori vaan ne oireet aiheuttava koti. Ehkä ei pitäisikään yrittää tavoittaa niitä nuoria, joilla on ongelmia, vaan heidän huoltajansa. Jos vanhemmuus on hukassa, ei moni nuorikaan voi muualle joutua.

Akaan kaupunki on luopunut sovittelumallin käytöstä ilkivaltajutuissa. Tekoja kohdistuu kaupungin omaisuuteen nyt niin paljon, että kaupunki haluaa saada tekijät vastuuseen, kuten Akaan kaupungin kiinteistötyönjohtaja Kari Kairenius kertoi ilkivaltaa käsittelevässä jutussa Akaan Seudun sivuilla lokakuussa. Yksi kaupungin koventuneen linjan tavoitteista on saada myös vanhemmat heräämään.

Monissa ilkivaltajutuissa nousee esiin se, miten tekijät eivät usein ole rikosoikeudellisessa vastuussa. Tämä rajoittaa viranomaisten keinoja. Korvausvastuussa nuoretkin kyllä ovat, mutta johtaako se korvausvelvollisuus muuhun kuin täysi-ikäistymiseen ulosottorekisterin kanssa? Sellainen ei ainakaan tue nuoren selviytymistä tasapainoiseen elämään. Nuorten vanhemmat kyllä olisivat rikosoikeudellisessa vastuussa, mutta kasvatusvastuunsa laiminlyöminen sen sijaan ei ole rikos. Kun ilkivaltaan syyllistyneet lapset tunnistetaan valvontakameran kuvista, selviävät kohta myös heidän huoltajansa. Mitä sitten pitäisi tapahtua? Sekä Koko kylä kasvattaa -projekti että Kari Kairenius käyttävät ilmaisua herääminen. Eiköhän juuri se ole kaiken todellisen muutoksen taustalla oleva tekijä. Olipa kyse sitten minkälaisesta muutoksesta tahansa, ei se onnistu ulkopuolisesta yllykkeestä. Muutos alkaa sisältäpäin. Myös vanhemmuutensa laiminlyövien pitää itse herätä, jotta todellinen muutos on mahdollinen.

Kommentointi on suljettu.