Katso kuvat filosofoinnin riemusta Haihunkoskella: Akaan ensimmäinen Puistofilosofia-tapahtuma innosti mukaan pohdiskelijoita läheltä ja kaukaa – ”Kiva kun tapahtuu jotakin älyllistä, ettei ole ihan pelkkää rokkia”

Akaassa järjestettiin Puistofilosofia-tapahtuma ensi kertaa lauantaina 6. elokuuta. Tapahtuman ohjelman aloittanut filosofiakävely innosti mukaan noin 40 osallistujaa. Kuva: Oona Eskeli.

Kaikille avointa filosofista keskustelua esittelevänä ja siihen kannustavana tapahtumana Antti Sorrin aloitteesta Ikaalisissa vuonna 2010 alkanut Puistofilosofia rantautui ensimmäistä kertaa Akaaseen Haihunkosken Lallinmäen puoleiselle rannalle lauantaina 6. elokuuta.

Ikaalisissa Puistofilosofia on aina heinäkuisin järjestettävä viisipäiväinen ja tätä nykyä jo yli pari tuhatta kävijää keräävä tapahtuma. Sen alku oli nykyiseen menoon verrattuna vaatimaton.

Puistofilosofian idea alkoi kyteä, kun Antti Sorri luki vuonna 2008 lehtijutun juuri valmistuneesta filosofian maisterista.

– Hän halusi kiittää yhteiskuntaa saamastaan ilmaisesta koulutuksesta olemalla yhtenä kesänä keskustelemassa helsinkiläisessä puistossa kulkevien ihmisten kanssa. Ajatus tuntui minusta todella hienolta, ja vuonna 2010 sitten levitin viltin vanhan kotipaikkani Ikaalisten keskuspuistoon ja odotin, että ihmiset tulisivat keskustelemaan kanssani, Sorri taustoitti Haihunkoskella.

Haihunkosken äärelle noin puolitoista vuotta sitten muuttanut Tapani Laine (vas.) vakuutti ensin itsensä ja sitten muut siitä, että hänen uusille kotikulmilleen on saatava järjestymään Puistofilosofia. Kuvassa keskellä Puistofilosofia-tapahtuman ideoinut Antti Sorri ja oikealla tapahtumassa monesti mukana ollut Timo Vuorio. Kuva: Oona Eskeli.

Ikaalisten ja Akaan lisäksi Helsingissä

Näiden Sorrin viltillä 12 vuotta sitten käytyjen keskustelujen kuutisenkymmentä osallistujaa riittivät vakuuttamaan Sorrin siitä, että ihmisillä on tarve olla välittömästi läsnä toisten kanssa ja käydä erilaisia aihepiirejä lävitse.

Jo seuraavalle vuodelle Sorri kasvatti tapahtumaa sisällyttämällä siihen ohjelmallisia puheenvuoroja. Maantieteellisen laajenemisen makuun tapahtuma pääsi puolestaan viime kesänä, kun Ikaalisten tapahtumaviikon lisäksi järjestettiin ensimmäinen Haagan Puistofilosofia Helsingissä.

Täksi kesäksi filosofoinnin riemuihin tuli mukaan Akaa, kun Haihunkosken äärellä Lallinmäessä kohta puolitoista vuotta asunut ja Puistofilosofiassa jo aiemmin mukana ollut filosofi Tapani Laine vakuutti ensin itsensä ja sitten muut siitä, että hänen uudet kotikulmansa olisivat tapahtumalle erinomainen ympäristö.

Tämän vuoden toukokuussa Laine sai innostettua myös Akaan kaupungin kulttuuripalvelut avustamaan Puistofilosofian järjestelyissä.

Puistofilosofiassa mikki kiersi ahkerasti niin paikallisten kuin kauempaakin paikalle saapuneiden kävijöiden käsissä. Kuva: Oona Eskeli.

Paikallisidentiteeteistä riskien yhteiskuntaan

Lauantaina puoliltapäivin alkaneen tapahtuman sisällöistä vastasivat pääasiallisesti paikalliset aktiivit.

Päivän aluksi suunnattiin filosofiakävelylle läheiseen Ripasaareen akaalaisen Kati Andrianovin johdattamana ja niin ikään paikallisen Elina Niirasen rytmittämänä.

Sen jälkeen istahdettiin pariksi tunniksi alas avaamaan Puistofilosofian ydintä Tapani Laineen, Antti Sorrin ja tamperelaisfilosofi Timo Vuorion kanssa sekä keskustelemaan paikallisidentiteeteistä akaalaisen Hilu Toivonen-Alastalon alustamana.

Päivätilaisuuden jälkipuoliskolla ohjelmassa oli muun muassa akaalaisen yhteisötaiteilijan Riku Laakkosen työpaja, jossa Haihunkosken ympäristöä tarkasteltiin omia aisteja ja muistoja apuna käyttäen.

Illalla keskustelu siirtyi sisätiloihin Viialan Seurahuoneen Vanhaan Holviin, jossa elämästä riskien yhteiskunnassa alusti Toijalassa asuva yhteiskuntafilosofi Olli Herranen.

Lallinmäessä asuva ”pohdiskeleva tyyppi” Anita Ojala piti Puistofilosofiaa mielenkiintoisena ja älyllisenä tapahtumana. Kuva: Oona Eskeli.

Ympäristö nousi aiempaa paremmin esiin

Puistofilosofian päiväohjelma innosti väkeä paikalle paitsi kauempaa, myös aivan tapahtuma-alueen vierestä Lallinmäen kerrostaloista.

”Pohdiskelevaksi tyypiksi” tunnustautunut Kanavantien asukas Anita Ojala kiiruhti paikalle huomatessaan tapahtuman ikkunastaan.

– Olin kyllä netistä katsonut tämän tapahtuman tiedot valmiiksi mutta en ollut tajunnut, että se järjestetään nyt, Ojala nauroi.

Filosofiaa luokanopettajaksi kouluttautuessaan opiskellut ja päivän keskusteluihinkin osaa ottanut Ojala piti tapahtumaa mielenkiintoisena ja tervetulleena uutuutena Akaaseen.

– Kiva kun tapahtuu jotakin älyllistä, ettei ole ihan pelkkää rokkia. Tosin ei rokkikaan huonoa ole, ja nuorillekin tarvitsee olla jotakin, hän pyöritteli.

Ojala kiitteli, että etenkin alkupäivän kävelyn tarjoamat filosofiset näkökannat nostivat alueen ympäristöä aiempaa paremmin esiin.

Lisäksi hän mainitsi olevansa todella kiinnostunut osallistumaan jollekin vastaavanlaiselle paikkakunnan tehdasympäristön historiaa esittelevälle kierrokselle, jos joku sellaisen joskus järjestäisi.

Markku (vas.), Ossi, Otto ja Helvi Tolonen saapuivat filosofoimaan, koska heillä ei Ossin sanoin ollut muutakaan tekemistä. Markulla ja Helvillä on kesäasunto Kanavantiellä. Kuva: Oona Eskeli.

Filosofiakävely kelpasi nuorellekin pojalle

Läheltä filosofoimaan olivat saapuneet myös Kanavantieltä kesäasunnon viitisen vuotta sitten hankkineet kajaanilaiset Markku ja Helvi Tolonen yhdessä nokialaisten lapsenlastensa Ossi ja Otto Tolosen kanssa.

Ossi ilmoitti heidän tulleen tapahtumaan paikalle, koska he olivat nähneet siitä ilmoituksen ja koska heillä ei sattunut olemaan muutakaan tekemistä.

Heti perään Markku Tolonen arveli, että Ossi on saattanut pitää tapahtuman sisältöjä melko tylsinä, mutta Ossi korjasi ukkinsa väitettä pikapuoliin toteamalla, että filosofiakävely oli hänen mielestään ihan hyvä.

– Täällä vieraillessaan pojat kiertävätkin Haihunkoskea melkein joka päivä. Paikka on kyllä hieno, ja sen kaikkea historiaa emme ole ennen tietäneetkään, Markku ja Helvi summasivat.

Tapahtuman järjestäjien mukaan Akaan Puistofilosofiasta aletaan rakentaa vuosittaista tapahtumaa.

Lue myös:

”Tarvittaessa kehitämme juttua ihan mistä tahansa”: Elokuinen Puistofilosofia pohtii akaalaista identiteettiä ja Haihunkosken historiaa – kansallispukuja tuuletetaan samoissa maisemissa (23.7.2022)

Juttua päivitetty 9.8.2022 kello 10.09 lisäämällä kuvia kuvagalleriaan sekä tieto tapahtuman jatkosuunnitelmista.

Lisää kuvia:

Kommentointi on suljettu.