”Tarvittaessa kehitämme juttua ihan mistä tahansa”: Elokuinen Puistofilosofia pohtii akaalaista identiteettiä ja Haihunkosken historiaa – kansallispukuja tuuletetaan samoissa maisemissa

Tapani Laine tuo Puistofilosofia-tapahtuman uusille kotikulmilleen Haihunkoskelle. Kuva: Mikko Peltoniemi

Tampereen yliopistosta valmistunut filosofi ja kirjoitustyöntekijä Tapani Laine muutti viime vuonna Viialaan ja katselee nyt kotinsa ikkunasta Haihunkosken maisemia. Muutoinkin hän on ehtinyt tutustua uuteen kotikaupunkiinsa.

– Olen kysellyt, mitä intellektuaalista ja kulttuurista elämää täällä on, ja mitä uutta pitäisi kehittää. Viialan Markkinoilla keskustelin Akaan kaupungin tapahtuma- ja kulttuurikoordinaattorin Reetta Westerbackan kanssa ideastani kutsua Puistofilosofia kesällä Kanavantien kivikautiselle asuinpaikalle.

Laineen mainitsema Puistofilosofia on Antti Sorrin Ikaalisiin kymmenkunta vuotta sitten luoma keskustelutapahtuma, jonka pituus on venynyt jo viikkoon ja josta on Laineen mukaan kehkeytynyt paikkakunnan valttikortti. Tämän vuoden tapahtuma on juuri meneillään ja päättyy lauantaina 23. heinäkuuta.

– Tilaisuus viehättää monia etabloituneita akateemisiakin, koska vaikuttaa niin uskomattomalta, että joku alansa huipputuntija tulee kesällä puistoon ilmaiseksi puhumaan, keskustelemaan ja filosofoimaan täysin epämuodolliseen tapahtumaan, Laine sanoo.

Hän on avustanut tapahtumaa sekä Ikaalisissa että myös Tampereella monissa erilaisissa tapahtumissa, joihin Puistofilosofia on kutsuttu. Lauantaina 6. elokuuta Puistofilosofia rantautuu Akaaseen.

– Antti Sorri innostui heti, kun sanoin hänelle, että pidetään täällä Haihunkoskella oma tapahtuma. Nyt mukaan ovat tulleet myös Riku Laakkonen ja Kati Andrianov.

Laineen mainitsema Viialassa asuva teatteripariskunta on takavuosina järjestänyt itsekin Haihunkosken maisemissa Kesäkatu-teatterifestivaalia. Myös Akaan kaupunki on mukana Puistofilosofian järjestelyissä.

Tapani Laine on Akaaseen muutettuaan kysellyt, mitä intellektuaalista ja kulttuurista elämää täällä on ja mitä uutta pitäisi kehittää. Kuva: Mikko Peltoniemi

Tilaisuus elää osallistujien mukaan

Puistofilosofia käynnistyy Haihunkosken Lallinmäen puoleisella rannalla 6. elokuuta kello 12. Aiheina ovat muun muassa Haihunkoski kulttuurisena ja filosofisena tilana, ja läheisessä Ripasaaressa järjestetään filosofiakävely. Luvassa on paljon vapaata puhetta.

– Tarkoitus on, että tämä ei ole oppineiden luentotilaisuus vaan keskustelu. Olennaista on, että ihmisillä on tarvetta puhua ja kuunnella. Täällä on kaikki mahdollisuudet luoda omanlaisensa tapahtuma.

Haihunkosken maisemissa on tarkoitus viihtyä kuuteen saakka, minkä jälkeen järjestetään Puistofilosofian iltaosuus Viialan Seurahuoneella pub Vanhan Holvin tiloissa.

–  Toijalan Pätsiniemeen muuttanut yhteiskuntafilosofi Olli Herranen ilmaisi kiinnostuksensa tulla sinne. Paikkakunnan identiteetti on selvästi aikamoisessa muutosvaiheessa, joten päätimme ottaa yhteiskunnallisen ulottuvuuden mukaan.

Akaa-Seura tuulettaa kansallispukuja

Tämän vuoden tavoite on saada Puistofilosofia rantautumaan Akaaseen. Jatkossa tapahtumaa voidaan kasvattaa ja kutsua enemmänkin vierailijoita mukaan.

– Jos nyt tulee kymmenen ihmistä, se on hyvä. Jos tulee 100 ihmistä, sekin on hyvä. Mukaudumme tilanteeseen osallistujamäärän mukaan, mutta tärkeintä on, että saadaan tapahtuma käynnistettyä. Tarvittaessa kehitämme juttua ihan mistä tahansa, Tapani Laine sanoo.

Myös Akaa-Seura osallistuu Puistofilosofia-tapahtumaan. Samana päivänä kello 13 julkaistaan Akaan kansallispuvun täydennysosa Viialan kirjastossa, mistä siirrytään Haihunkosken rantaan tuulettamaan kansallispukuja ja syömään piknikeväitä.

Akaan pukuhankkeesta vastannut Hilu Toivonen-Alastalo on myös mukana Puistofilosofian paikallisidentiteettiaiheisessa keskusteluissa.

Hilu Toivonen-Alastalo (vas.), Reetta Laine ja Tuulia Passila tuulettivat vuonna 2021 kansallispukujaan Toijalan torilla. Tänä vuonna puvut tuulettuvat Viialassa. Kuva: Pinja Kreus.