Virhe löytyi, etsi ratkaisu – Miten voimme parantaa yhteistä lähiympäristöämme ja maailmaamme?

Akaan Seudun kysely Toijalan aseman hissien yösulusta saavutti Väyläviraston viestintäosaston viime viikon tiistaina. Jo seuraavana päivänä Akaan Seudun toimittaja sai Väylävirastolta tiedon, että yösulusta luovutaan. Lisää tapauksesta voi lukea täältä tai tämän viikon painetun lehden sivulta 5.

Paikallislehti muutti maailmaa yhdellä yhteydenotolla oikealle taholle. Lopputuloksena kaikki hissien tarvitsijat ja varsinkin liikuntarajoitteiset pystyvät jatkossa käyttämään Toijalan aseman hissejä myös yöaikaan. Enää ei tarvita eläkeläisiä kantamaan aikuisia lapsiaan alas portaita, eikä hissin tarvitsija enää saa kehotusta soittaa pelastuslaitokselle, jos matka portaissa ei muuten onnistu.

Tarkoitus ei ole pelkästään kehua paikallislehteä. Tarkoitus on kiinnittää huomiota paikallislehden tärkeään rooliin. Paikallislehti nostaa esiin paikallisia epäkohtia, mutta aina kun mahdollista, rakentavassa hengessä. Tällainen juttu on esimerkiksi tämän viikon painetun lehden sivulla 4 oleva juttu Leskirouvan eteen pystytetystä liikennemerkistä. Jutussa kerrotaan, miten tekninen lautakunta päätti, millainen merkki ravintolan eteen pystytetään. Päätöksen jälkeen ravintolan eteen nousi aivan väärä liikennemerkki. Väärän merkin johdosta paikalla eivät saa nyt pysähtyä ketkään muut autoilijat kuin taksit, niinä yön tunteina, jolloin väärä merkki on voimassa. Jutussa tuodaan tämä esiin. Sen jälkeen teknisen lautakunnan puheenjohtajalle on annettu mahdollisuus kertoa, että kyse on virheestä. Puheenjohtaja myös kertoo, kuka tapahtuneen virheen korjaa ja milloin se tapahtuu.

Paikallislehti siis ei retostele tapahtuneilla virheillä. Se nostaa ne keskusteluun, silloin kun se on aiheellista ja tarpeen. Kyse ei kuitenkaan ole koulun pihalta tutusta tilanteesta, jossa keräännytään osoittamaan sormella yhtä kiusaamisen kohteeksi joutuvaa. Sen sijaan paikallislehti haluaa mennä eteenpäin. Kun virhe on tunnistettu, halutaan selvittää, miten asia korjataan. Joskus tässä onnistutaan niin hyvin, että voidaan kertoa, kuka virheen korjaa ja milloin. Joskus käy vielä paremmin. Joskus käy niin kuin Toijalan aseman hissijutussa. Virheen olemassaolosta ei edes ehditä kirjoittaa lehtijuttua, ennen kuin se on jo korjattu.

Oleellista ei ole virhe eikä sen olemassaolosta kirjoitetut lehtijutut, vaan huomatun virheen korjaaminen ja eteenpäin meneminen. Sellaisessa Akaan Seutu haluaa olla mukana. Ei osoittamassa sormella löytämiään virheitä ja ilkkumassa, vaan korjaamassa asioita, parantamassa yhteistä toimintaympäristöämme. Se on paljon vaikeampi tehtävä kuin virheiden esiin kaivaminen. Asioiden parantamisessa työtä ei voi lopettaa siihen, kun löytää virheen, vaan työtä pitää jatkaa, kunnes löytää myös ratkaisun.

Akaan Seutu haluaa jatkaa ratkaisun tiellä. Jos lukijamme löytävät omasta ympäristöstään ratkaisun tarpeessa olevia ongelmia, toivomme, että he ovat asiasta yhteydessä toimitukseen, vaikkapa sähköpostilla osoitteeseen toimitus@akaanseutu.fi. Akaan Seutu lähtee mielellään selvittämään, mitä näin esiin nouseville ongelmille voi tehdä. Toijalan aseman yöaikaan laskevat ja nousevat hissit todistavat, että paikallista mediaa kuunnellaan ja että sillä on painoarvoa. Laitetaan se painoarvo töihin ja katsotaan, miten paljon voimme parantaa yhteistä maailmaamme.