Valmistuvan paras lahja on rokotusten eteneminen ja normaali elämänmeno – Viikonloppuna on juhlan aika

Tulevana viikonloppuna moni opintie tulee päätökseensä. Vaikka opinnot vielä tulevaisuudessa jatkuisivatkin, on peruskoulun tai toisen asteen opintojen valmiiksi saattaminen juhlan paikka.

Yksityistilaisuuksien osallistujarajoituksia lievennettiin juuri sopivasti valmistujaisjuhlien alla. Yksityistilaisuuksiin ei enää suositella osallistujarajoitusta, mutta tilaisuudet on järjestettävä turvaohjeita noudattaen. Yksityistilaisuuksissa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää. Toivottavasti sää suosii viikonloppuna juhlivia, jotta mahdollisimman monet valmistujaisjuhlat voidaan viettää ulkosalla.

Sekin pitää juhliessa muistaa, että rokotettukin voi tartuttaa koronan rokottamattomiin juhlavieraisiin. Taysin koronatiedotuksen mukaan koronavirusrokotteet antavat suojan oireista ja vakavaa koronavirustautia vastaan, mutta vielä ei ole tarkkaa tietoa rokotteen antaman immuniteetin kestosta tai siitä, kuinka hyvin rokotus estää viruksen tarttumista ihmisestä toiseen.

Vaikka juhlat siis olisivat ulkonakin, kannattaa juhlien järjestäjien ottaa Taysin vinkki vastaan ja pitää vieraiden saapumis- ja lähtöajoista vieraskirjaa, jotta mahdollisessa altistumistilanteessa altistuneet pystytään jäljittämään.

Nyt valmistuvat ja syksyllä taas uusiin opintoihin jatkavat ovat muutenkin mielenkiintoisessa asemassa. Heidän harteillaan lepää jonkinlainen vastuu siitä, millaiseksi opiskelijaelämä jatkossa muodostuu. Viime syksynä jatko-opinnot aloittaneet nuoret ovat joutuneet suurelta osin opiskelemaan etäopintoja. Samalla moni perinteinen, epävirallisempi yhdessäolon muoto on ollut tauolla. Nuorten elämässä ja opintojen muutaman vuoden jatkumossa vuosi on jo pitkä aika. Kun perinteitä ei ole vuoteen päästy normaalisti toteuttamaan, on niiden jatkuminen tulevana syksynä jo jonkinlainen tahdon asia. Yhtä automaattista ja saumatonta perinteiden jatkaminen ei ole, kuin mitä se olisi, jos viime vuosikin olisi opiskeltu normaalisti.

Tällaiset vahdinvaihdon hetket ovat aina mahdollisuus luoda uutta. Vanhasta voidaan säilyttää se, mikä arvellaan säilyttämisen arvoiseksi. Muu voidaan unohtaa ja korvata uudella. Opiskelijaelämässäkin on joitakin sellaisia perinteitä ja tapoja, jotka saisivatkin unohtua. Nyt on siihenkin tilaisuus. Toki vahvimmat perinteet kestävät mainiosti yhden välivuoden ja tulevat jatkumaan entisellään, mutta on mielenkiintoista nähdä, mikä on opiskelijoille uusi normaali muutaman vuoden kuluttua. Toivottavasti ensi syksynä opiskelemaan lähtevät käyttävät tilaisuutensa hyväkseen ja luovat jotain uutta ja entistäkin parempaa.

Valmistujaisissa annetaan perinteisesti lahjoja. Nyt valmistuville nuorille paras lahja voi olla se, että rokotukset etenevät nyt nopeasti ja elämä toivottavasti normalisoituu vuoden loppua kohden. Tämä mahdollistaa nuoren ihmisen elämään kuuluvista asioista nauttimisen ilman ikäviä rajoituksia. Lähes puolitoista vuotta kestänyt poikkeuksellinen tilanne on varmasti ladannut nuoret täyteen intoa ja halua elää sellaista elämää, jota lasten ja nuorten tulisi saadakin elää. Toivotaan, että nyt ilmassa oleva lupaus olojen normalisoitumisesta ei jää lupaukseksi, vaan sekä nuoret että vanhat saavat jo kohta nauttia muustakin normaalista elämänmenosta kuin kevään valmistujaisjuhlista.