Yhä useampi kuski ajaa huumeissa

Suomessa jäi liikenteessä viime vuonna kiinni yhtä paljon huumekuskeja kuin alkoholihumalassa ajaneita. Huumerattijuopumusten määrä kasvoi kolmanneksella edelliseen vuoteen verrattuna. Tulos on historiallinen, sillä poliisin haaviin jäi nyt ensimmäistä kertaa yhtä paljon huumekuskeja kuin promilleissa ajavia.

Huumekuljettajien määrä on noussut kovaa vauhtia. Vielä 2017 heitä oli kolmannes kiinnijääneistä rattijuopoista ja nyt jo puolet.

Osa huumekuskeista on käyttänyt sekaisin alkoholia, huumeita ja lääkkeitä. Näin teki esimerkiksi Valkeakoskella viime syksynä autolla pyöräilijän päälle ajanut 18-vuotias nuorimies, joka oli juonut 21 tölkkiä olutta, polttanut marihuanaa ja ottanut klonatsepaamia sisältävää lääkettä.

Huumeissa ajavan saattaa erottaa liikenteessä poikkeavasta käytöksestä. Kuljettaja voi ajaa epävarmasti ja olla nukahtamassa tai olla ylipirteä ja kaahata tolkuttoman vaarallisesti.

Aineiden vaikutukset vaihtelevat merkittävästi. Lisäksi vaikutuksissa on henkilöstä riippuvia eroja. Yhdelle kannabis voi aiheuttaa uneliaisuutta, toinen joutuu paniikkiin tai menee psykoosiin ja tekee sellaista, mitä ei ikinä tekisi ilman ainetta.

Lähtökohtaisesti huumausaineet voivat olla keskushermostoa lamaannuttavia tai kiihottavia tai sitten ne voivat aiheuttaa aistiharhoja.

Kannabis ja opioidit voivat hidastaa reaktiokykyä ja vääristää kokemusta nopeudesta ja etäisyydestä.

Amfetamiini, metamfetamiini ja kokaiini saattavat lisätä riskinottoa sekä vääristää näkemähavaintoja. Ne voivat myös aiheuttaa aggressiivista käytöstä.

Hallusinogeenit taas voivat aiheuttaa aistiharhoja, jotka vaikuttavat kykyyn arvioida nopeuksia ja etäisyyksiä.

Oma lukunsa on rauhoittavien ja unilääkkeiden väärinkäyttö. Eri aineiden yhteisvaikutukset voivat olla arvaamattomat puhumattakaan siitä, jos aineet on ostettu kadulta, jolloin niiden koostumusta ei voi tietää. Valelääkkeistä on löydetty muun muassa automaalia ja sementtiä.

Laissa on huumeiden osalta nollatoleranssi eikä niille ole asetettu alkoholin promillerajojen kaltaisia rajoja.

Tien päällä poliisi käyttää pikatestiä, joka antaa suuntaa, onko kuljettajan elimistössä huumausainetta. Aineet ja määrät selviävät verikokeessa.

Huumausaineissa ei ole promillerajoja, mutta lääkkeiden kohdalla tilanne on toinen, jos ajoneuvon kuljettajalla on resepti. Rattijuopumuksen raja voi ylittyä, mikäli aineiden katsotaan vaikuttavan ajoon.

Pirkanmaalla poliisi kirjasi viime vuonna 563 törkeää rattijuopumusta ja 1 203 rattijuopumusta. Selvää kasvua oli molemmissa verrattuna edelliseen vuoteen, vaikka koronaepidemia vähensi liikennemääriä.

Kun huumekuskien määrä viime vuonna nousi samalle tasolle promilleissa ajavien kanssa, todennäköistä on, että tänä vuonna huumeissa ajavien määrä kasvaa edelleen.

Jostain syystä päättäjät eivät ole puuttuneet ongelmaan, josta poliisi on varoittanut jo vuosikymmenen ajan.

Voiko se johtua siitä, että huumeet ovat suurelle kansanosalle vielä tuntematon elämänalue, kun taas alkoholi ja sen vaikutukset liikenteessä tunnetaan laajasti.

Pitäisikö asialle tehdä jotain ja puuttua huumeissa ajamiseen ennen kuin ongelma lähtee täysin käsistä.

Kirjoittaja on Akaan Seudun päätoimittajan Jarno Keskisen sijainen tämän vanhempainvapaan ajan. Pusa on Lempäälän-Vesilahden Sanomien päätoimittaja. Lempäälän-Vesilahden Sanomat ja Akaan Seutu kuuluvat Pirmediat-konserniin.