Rikostilasto rumeni Akaassa viime vuonna yhdessä kohtaa 24 prosenttia – Huumeet ovat pienen kaupungin iso ongelma

Akaan kaupungin viime vuoden rikostilastot rumenivat muun maan tahtiin. Yksityiskohtaiseen tilastoon voi tutustua Akaan Seudun verkkosivuilla ja uutissovelluksessa. Viime vuonna eniten kasvaneisiin rikostyyppeihin kuuluvat varkaudet. Niiden 240 prosentin kasvu voidaan kuitenkin helposti selittää tai ainakin syytä voidaan arvella. Tasaisempaa nousu on huumausainerikosten määrässä. Siksi niille ei löytynyt yhtä selvää selitystä. Rikollisuuden laji vain yleistyy, pikkukaupungille huolestuttavan nopeasti. Vuonna 2020 Akaassa tehtyjä huumausainerikoksia tuli poliisin tietoon 24 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.

Mitä tapahtuu asialle, joka yleistyy? Alkaako se myös arkipäiväistyä? Jos huumeita ei koskaan missään näy, tavallinen kansalainen järkyttyy, kun niihin kerran törmää. Järkyttynyt todennäköisesti myös ilmoittaa asiasta poliisille. Toimiiko huumeiden läsnäoloon pikkuhiljaa tottunut samoin?

24 prosentin kasvu tarkoittaa 14 poliisin tietoon tullutta huumausainerikosta enemmän kuin vuonna 2019. Poliisin tietoon tulleiden huumausainerikosten ja törkeiden huumausainerikosten kokonaismäärä viime vuonna oli 73. Se tarkoittaa, että keskimäärin Akaassa tapahtuu jo joka viides päivä poliisin tietoon tuleva huumausainerikos. Montako todellisuudessa tapahtuu joka ikinen päivä? Kun poliisin tietoon tulevien tapausten kasvuprosentti on 24, ei ole ihme, että poliisin tutkinnanjohtaja puhuu pelottavan nopeasta kasvuvauhdista.

Vain yksi poliisin tietoon tulleista huumausainerikoksista oli törkeä, samoin kuin vuonna 2019. Ennen kuin iloitaan törkeiden huumausainerikosten pienistä määristä, mietitään, mitä törkeä huumausainerikos tarkoittaa. Tutkinnanjohtajan mukaan se viittaa siihen, että kyse oli joko poikkeuksellisen suuresta huume-erästä, huume oli erityisen vaarallista, huumeita välitettiin alaikäisille tai kyseessä oli erityisen suuri kasvattamo. Sellaisia rikoksia ei pitäisi mahtua pikkukaupunkiin yhtään.

Yksi törkeän huumausainerikoksen tunnusmerkeistä on huumeiden myyminen alaikäisille. Tässä on se kohta, johon jokainen meistä voi ainakin yrittää vaikuttaa. Huumeiden haaste pitää ratkaista jo kauan ennen kuin se näkyy poliisin tilastoissa. Kotien ja perheiden rooli korostuu, mutta myös muut läheiset voivat auttaa. Kaikkia huumeiden käytön aloittamiseen johtavia tilanteita kodit ja läheiset eivät varmasti kykene ratkaisemaan, mutta jokainen ensimmäiset kokeilut väliin jättänyt nuori on kuitenkin voitto. Kaikilla ei ole kodin ja perheen tarjoamaa tukea. Kun huumerikosten määrä kasvaa Akaassakin 24 prosenttia vuodessa, olemme jo tilanteessa, jossa yhteiskunnan toimien tehostamisella on kiire. Mitä ne toimet voisivat olla? Tässä meillä on se etu, että olemme maana ja paikkakuntana pieni ja vähän syrjässä. Muu maailma on tämänkin haasteen jo kohdannut. Suoraa ratkaisua emme mistään saa. Onneksi voimme kuitenkin saada oppia toisten tekemisistä.