Pääkirjoitus: Kaikki ei ole tässä!

Poikkeustilan mukanaan tuomia rajoituksia puretaan. Kesäkuun 1. päivä on tärkeä päivä Suomen historiassa. Silloin muun muassa poistuu kielto järjestää yli 10 hengen kokoontumisia. Pieniä alle 50 hengen kulttuuritilaisuuksia voi järjestää, ja urheiluseurat voivat aloittaa toimintansa. Kirjastot voivat avata ovensa vaikka heti. Ravintoloille mietitään ohjeita niiden avautuessa.

Rajoituksia puretaan, vaikka koronapandemia ei ole ohi. Suomen luvut ovat vaan niin toivoa antavat, että poikkeustilan suomiin tiukkoihin rajoituksiin ei enää ole kaikilta osin aihetta. Silti kaikki ei ole tässä. Pandemian huippuakaan ei ole vielä Suomessa saavutettu, ja viruksen toinen aalto saattaa olla mahdollinen.

Siksi muun muassa 70-vuotiaiden ja sitä vanhempien eristäminen jatkuu, etätöitä suositellaan ja suuret yleisötilaisuudet ovat edelleen kiellettyjä. Erityisesti ikäihmiset tuntevat tulleensa kaltoin kohdelluksi. Vaikka toimittaja kuinka maanantaina tivasi television ajankohtaislähetyksessä pääministeriltä isovanhemmille lupaa halata lastenlapsiaan, lupaa ei heltynyt. Tilanne on mahdollisimman ikävä mutta ymmärrettävä. Se tiedetään, että koronavirus on vaarallisin juuri ikäihmisille.

Nyt, Suomen pikkuhiljaa avautuessa, pitää käyttää sitä kaikille suotua tervettä järkeä. Uhkarohkeuteen ja uhitteluun ei ole mitään aihetta.

Akaalainen yrittäjä Maria Valtonen kertoo yllättyneensä joka päivä pandemian aikana myönteisesti niin, että ilon kyyneleet ovat nousseet silmiin. Tämä on paljon sanottu, kun tiedämme millaiset rajoitukset ovat Suomessa olleet voimassa ja mikä yrittäjien tilanne tällä hetkellä on.

Ravintoloilla ja kahviloilla on edelleen voimassa liiketoimintakielto, mikä tarkoittaa, että kyseisen yritystoiminnan harjoittaminen ei ole Suomessa sallittua. Ruoka-annosten ulosmyynti on tässä tilanteessa laiha lohtu.

Moni palveluyrittäjä on pitänyt liikkeensä auki koko pandemian ajan, mutta asiakkaat ovat kaikonneet. Kuinka pitkään tämä jatkuu rajoituksien poistuessa, ei tiedetä.

Maria Valtosella on asusteiden kevät- ja kesämallisto liikkeessä. Nyt olisi aika ostaa muun muassa juhlavaatteita kevään juhliin, mutta kun juhlia siirretään, ei järjestetä tai uskalleta järjestää. Tällaista tilannetta ei mikään yrittäjä ole varautunut kestämään.

Koronapandemia ei ole vain Suomen ja pienten yritysten riesa. Myös suuret yritykset ovat vaikeuksissa, ja ongelma on maailmalaajuinen. Jos suomalaiset telakat laskevat alas toimintojaan, vaikuttaa se monen alihankkijayrityksen toimintaan miltei heti. Vaikka Suomi aukeaa, pandemian vaikutukset eivät ole ohi. Kaikki ei todellakaan ole tässä.

Nyt olisi kaikin keinon vältettävä syvä lama ja massatyöttömyys. Lomautettujen määrä on hälyyttävä.

Palveluyrittäjä aistii ympäröivää yhteisöään joka solullaan. Suhde asiakkaisiin on usein hyvin herkkä, ja luottamusta on puolin ja toisin rakennettu pitkään. Parhaimmillaan kyse on ainutlaatuisesta palvelusta, jonka asiakas on kokenut niin voimakkaaksi, että tämä kokemus halutaan uusia. Asiakasuskollisuutta vahvistaa huippuunsa myytävän tuotteen laatu.

Maria Valtosella on tunne, että akaalaiset haluavat pitää täällä olevat yritykset pystyssä. Tähän tunteeseen hän on tullut omien kokemuksiensa kautta ja keskusteltuaan kollegoidensa kanssa. Tämä on huikea viesti yrittäjiltä poikkeustilassa rämpivään Akaaseen.

Taitaa olla niin, että yhdessä selviämme. Edessä on päivä, jolloin voimme sanoa, että tämä on nyt tässä.