Paluu arkeen

Paikallislehti Akaan Seutu vastaanotti 100-vuotisjuhlapäivänään lukuisia onnitteluja niin läheltä kuin kaukaakin. Myös 104-sivuinen juhlalehti sai huomiota. Kaikissa yhteydenotoissa korostettiin oman, identiteetiltään kotoisan paikallislehden merkitystä Akaalle.

Kiitos!

Akaan Seutu ei ole kopio. Se sykkii tänään ja tulevina vuosinakin paikkakunnan arkea niin paperilehtenä kuin verkossakin.

Juhlavuodet menevät ja tulevat. Tärkeintä on kaiken juhlahumunkin keskellä muistaa, että kunnon juhlatkin syntyvät arjesta. Ensi vuonna juhlimme Suomen tasavallan menestystarinaa. On monella tavalla ihme, että suomen kieli ja kansa ovat jo 100 vuoden ajan saaneet rakentaa tätä hyvinvointivaltiolta. Kun tähän lisätään autonomian aika ja Ruotsin vallan aika, voidaan puhua hyvin pitkästä sittenkin menestyksellisestä kasvusta valtioksi valtioiden joukkoon. Tässä työssä sanomalehdistöllä on ollut oma tärkeä roolinsa.

Arki on myös huolia. Osa Kylmäkosken kirkonkylän koulun oppilaista sairastaa niin, että vanhemmat haluavat siirtää heitä kotipetukseen. Myös siirtymistä Urjalan uuteen yhtenäiskouluun mietitään. Tässä koulujen sisäilma-asiassa ollaan nyt Akaassa viimeisellä rannalla. On kysyttävänä vakavana, onko huonossa kunnossa pitkään olleiden koulujen korjaaminen ollut sittenkään ratkaisu mihinkään. On kysyttävä myös, onko kaupungissa osaamista tilata, valvoa ja johtaa, kun työn jälki useissa kohteissa on sitä mitä se on.

Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen (J.K.Paasikivi). Syyllisiä on tässä surullisessa tilanteessa turha etsiä. Nyt vihdoinkin etsittävä kestäviä ratkaisuja. Tämä Loimaan tie on nyt kuljettu loppuun.

Akaan Seutu huomioi 100-vuotisjuhlassaan Sanomalehtien Liiton Antti-patsaalla kolme Akaan rakentajaa: Akaan seurakunnan, Akaan kaupungin kaavoituspäällikön Jyri Sarkkisen ja yrittäjä Maria Valtosen. Näidenkin kolmen palkitun uuttera työ osoittaa, että kaupungissa on monenlaista osaamista. Täällä löydetään ratkaisuja monenlaisia asioihin. Täällä halutaan ja myös osataan uudistua.

Ensi vuosi on vaalivuosi. Jälleen kerran etsitään ehdokkaita. Toimiminen luottamushenkilönä on monella tavalla haastavaa. Päätettävät asiat eivät välttämättä ole helppoja. Rahaa on vähän ja strategioistakaan ei ole aina avuksi. Kaiken kukkuraksi vapaa lehdistökin kysyy silloin tällöin ikäviä. Kunnallinen itsehallinto tarvitsee kuitenkin hoitajansa. Valtuutettuna toimiminen on arvokasta.

Isänmaan juhlavuonna ja kuntavaalivuonna paikallislehti Akaan Seutu tarjoaa lukijoilleen monenlaisia arjen rakennuspuita. Lehden arki on yhtä kiireinen kuin tähänkin asti. Paikallislehdelle on elintärkeää sen vireä levikkialue. Historiaa unohtamatta täällä voidaan katsoa huomiseen onnellisin mielin.