Vastavirtaan

Tasavallan pääministeri Jyrki Katainen (kok) sanoi maanantai-iltana suorasanaisesti, että Suomen rahat ovat loppu. Ja jos eivät viime perjantaina julki tuodut hallituksen säästöpäätökset eivät riitä, niitä tehdään keväällä lisää – niin kuin näillä näkymin tehdäänkin. Tällaisten madonlukujen jälkeen on mielenkiintoista nähdä, millaiseksi muodostuu joulukauppa. Synkeistä ajoista huolimatta suomalaiset olisi saatava ostamaan, edes tarpeeseensa. Joulukauppa on monen palveluyrittäjän oljenkorsi.

Maan hallitus maalaa nyt tulevaisuutta hyvin värein. Toimintojen tehostamiseen on aina varmasti mahdollisuus, mutta kannattaa muistaa, että esimerkiksi Suomen kunnat eivät ole eläneet yli varojensa muutoin, kuin lakisääreisiä tehtäviä toteuttaen. Eniten rahaa palaa koulu- ja sosiaalitoimessa. Jos nyt suljetaan kirjastoja ja sammutetaan urheilukenttien valoja, ei paljon säästetä. Toisaalta sosiaalitoimessa ollaan aina puun ja kuoren välissä. Esimerkiksi Akaa ei panosta ollenkaan tarpeeksi ennakoivaan perhetyöhön, mutta maksaa paljon lasten huostaanotoista.

Tarvitsemme lisää yrityksiä Akaaseen, seutukunnalle ja koko Suomeen.

Valkeakosken Seudun Kehitys Oy on saanut Akaassa kahden vuoden työrauhan, kun valtuusto marraskuussa hyväksyi hieman nirhatun sopimuksen. Samassa valtuustossa tehtiin päätös jatkaa Sisu-hanketta niin ikään kahdella vuodella. Päätökset ovat oikeita. Vielä pitää varmistaa, että valittava Sisun projektipäällikkö saa toimintamäärärahat. Lobbaaminen maksaa.

Vaske ja Sisu toimivat vastavirtaan tilanteessa, jossa täällä ei pitäisi olla ollenkaan. Moottoritie on kulkenut kaupungin halki jo vuodesta 2000, mutta edelleen täällä ollaan vaiheessa ja mietitään, mitä pitäisi tehdä. Kovasti edelleen näyttää olevan joiden poliittistenkin toimijoiden tavoitteena, ettei tehtäisi mitään. Eriäviä mielipiteitä sinkoilee.

Onhan sekin saavutus, että moottoritien risteyksessä on hehtaaritolkulla rakentamattomia alueita. Se kertoo meistä ja saamattomuudestamme. Juhlapuheissa sijaintimme kyllä mainitaan, mutta siihen se useimmiten jääkin. Tampereen kauppakamarin taannoinen toimitusjohtaja, maakuntaneuvos Matti Hokkanen kysyi jo 1990-luvun lopussa, mitä Toijala aikoo Suomen pääkadulla tehdä. Ei mitään, epäilivät muutamat, mutta olivat ikävä kyllä oikeassa. Jo se, että täällä riideltiin sisääntulotien reitistä, kertoi mitä oikeasti moottoritiestä ajattelemme. Täältä on puuttunut tahtotila tehdä rohkeita satsauksia tulevaisuuteen ja meitä viedään kohta kuntaliitosta kuin pässiä narusta.

Sen nyt pitäisi olla kaikkien niiden tiedossa, joiden verokirjat ovat yrityksien palkkakonttoreissa, että Suomi elää ja voi hyvin vain ja ainoastaan työn teolla ja yrittämisellä. Me emme menesty toistemme paitoja pesemällä. Nyt jos koskaan olisi katsottava, että yrityksien pyörät pyörivät.

Vastavirtaan kulkeminen onnistuu vain, jos yhdistämme voimamme. On tehtävä moni asia toisin kuin aikaisemmin. Riitelemällä, kyräilemällä ja turhanaikaisesta valittamalla se ei valitettavasti onnistu.  Odottaminenkin on nyt pahasta, koska nopeat syövät hitaat.