Joulukauppaan lähelle

Suomalainen ei usko ennen kuin näkee. Tämä klisee eletään todeksi usein joululahjoja ostettaessa. Vaikka kuinka päätämme joka vuosi, että pukinkonttiin ostetaan yhä vain vähemmän ja vain järkeviä lahjoja, joulun näkyvä tohina saa mielet heltymään. Hyvä niin, sillä joulukauppa on tänäkin vuonna monen yrittäjän pelastus. Edelleenkään turhan ostaminen ei liene perusteltua, mutta asiallisella kuluttamisella on paikkansa.

Joulukaupan volyymit ovat valtaisat. Jos yksin Tampereen seudulla neliö- ja kuutiometrit ovat enemmänkin kuin kohdallaan. Anteeksi vain, kaikkea on jo liikaa. Suuruudella myös hämätään. Harvoin tohistessamme markettien syövereissä enää mietimme, että itsepalvelu ei ole palvelua ollenkaan. Etsimme, etsimme ja etsimme, vaikka useimmiten ”kylä kysyen löytyy” omista liikkeistämme.

Paikalliset kauppiaat ovat valmiita palvelemaan. Liikkeissämme on vuosikymmenien ammattitaito, osaaminen, josta saa olla ylpeä. Pitkään Akaassa toiminut liikeyritys on melkoinen verkosto. Sen vakiintuneen asiakaskunnan luottamus on hankittu vuosien työllä. Tähän joukkoon uskaltaa liittyä.

Eikä täältä ostaminen ei välttämättä ole kallista. Hintaa vertailtaessa oma aika ja liikkuminenkin on hinnoiteltava myös. Ja ostosmatkailu vasta kallista on.

Akaan keskustojen tulevaisuudesta on syytä olla huolissaan. Muuttovoittokaupungissa menee aikansa, ennen kuin muuttaneet juurtuvat. Juurruttaminen on määrätietoista ja hyvin positiivista työtä. Täältä on muka niin helppo lähteä, mutta paikallisen liikkeen ovea on niin vaikea avata. Kaupoilla halutaan olla anonyymisti.

Useat paikalliset talkoovoimin toteutetut joulumarkkinat osoittavat, että akaalaiset eivät halua olla liikkeellä anonyymisti. Myyjäisistä on tullut merkittäviä tapahtumia, joissa jouluisten ostosten lisäksi halutaan tavata tuttuja ja viihtyä. Tästä myyjäisperinteestä on hyvin lyhyt matka siihen, että keskustoissamme on koko ajan käynnissä ainutlaatuiset joulumyyjäiset.

Keskustojen jouluvalot eivät pala turhaan. Ne kertovat joulun odotuksesta ja joulun ajan mahdollisuuksista antaa lahja ja saada lahja. Tässä ajassa on paljon 1990-luvun lamankaltaista epävarmuutta. Nyt on yltäkylläisyys siirrettävä sivuun ja pohdittava asiallisesti omia mahdollisuuksiaan. Kaikilla meillä ei mene ollenkaan niin hyvin kuin ehkä jouluvalojen loisteessa voisi päätellä. Perheiden ongelmat ovat näkyvissä sittenkin hyvin harvoin. Inhimillinen tragedia näkyy useimmiten vain lukuina julkisyhteisöjen tilastoissa.

Menemällä joulukauppaan lähelle, pidämme omat kulmamme kunnossa, työllistämme ja osoitamme samalla palvelun tarjoajan tarpeellisuuden. Pitämällä eurot omassa kaupungissamme, näytämme yhteistä voimaa.

Akaan kaupungin menestys on meistä kaupunkilaisista kiinni. Jos me emme ihan oikeasti mahdollisuuksiin ja palveluihimme luota, kenen niihin pitäisi luottaa. Oma käyttäytymisemme on paras mainos, mitä paikkakunta voi saada. Esimerkin voima on lyömätön.