Köyhällä on kiire

Akaan kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että useasta eri syystä kosteusvaurioitunut Keskustan koulu peruskorjataan. Esitys sekä sen perustana oleva selvitys koulun tilasta ovat yhden ja saman miehen, Akaan teknisen johtajan Antti Kemin käsialaa.

Uunituore selvitys on hyvin poikkeuksellinen paperi. Heinäkuussa työnsä aloittanut Kemi moukaroi sinä konsultit ja heidän työnsä maan rakoon ja ihmettelee suureen ääneen, mihin ihmeeseen näiden hinta- ja korjausarviot perustuvat.

Kun puhutaan 60 vuotta vanhasta, yli 20 vuotta sitten osittain peruskorjatusta ja nyt käyttökelvottomasta koulusta, on selvityksessä yllättävän yksinuottinen poljento. Koulu kannattaa Antti Kemin mukaan ehdottomasti peruskorjata, ja perusteluja on monta. Edullisemman hinnan lisäksi korjattu koulu on uuteen verrattuna tyylikäs kokonaisuus ja kestävän kehityksen mukainen, tilat ovat väljemmät, työt voidaan aloittaa heti ja lopputulos saadaan yhtä terveeksi ja turvalliseksi kuin uudisrakennuskin.

Ennen kuin Keskustan koulu piti pikapäätöksellä sulkea, Akaan Seudussa ehti olla monta juttua siitä, kuinka ahdasta koulussa on. Koska oppilasmäärä on kasvanut jatkuvasti, kaikki mahdollinen tila on pitänyt ottaa käyttöön. Siksi esimerkiksi koulun kirjasto siirtyi viime syksynä yläkerroksen käytävälle. Erikoisluokista musiikin luokkaa lukuun ottamatta on jouduttu luopumaan jo aiemmin. Koulu kaipasi kipeästi laajennusta.

Kun koulun todellinen kunto tämän vuoden keväällä selvisi, rehtori Kaija-Leena Salovaara sanoi Akaan Seudussa näin.

– Pääpaino on sillä, että on terve ja puhdas tila, oli se sitten uusi tai vanha. Siitä täytyy olla sataprosenttisen varma, koska meillä on niin pahasti altistuneita henkilöitä, että he eivät ehkä pysty palaamaan edes korjattuun kouluun.

Lisäksi Salovaara sanoi näin.

– Pitäisi miettiä pitkässä linjassa, minkälainen kokonaisuus kouluverkko on. Ajatus yhtenäiskoulusta ei ole poissuljettu, kyllähän se on nykypäivää ja tulevaisuutta. Mutta minkälainen yhtenäiskoulu, sitä pitäisi miettiä isommalla foorumilla. Tässä on isoista asioista kyse taloudellisesti, koulutuspoliittisesti ja paikallispoliittisesti.

Minkälaiseen käyttöön ja ennen kaikkea kenen käyttöön koulu nyt kannattaa peruskorjata ehdottomasti ja nopeasti? Minkälaiset tulevat olemaan suunnitelmat ja minkälainen lopputulos? Tätä pohtivat sivistysjohtaja, koulun rehtori, opettajat ja varmasti oppilasten vanhemmat. Mutta pohtivatko sitä akaalaiset valtuutetut ennen seuraavaa kokoustaan? Pohtiiko tätä Akaan koulutuslautakunta? Ainakaan kukaan ei ole tähän mennessä pohtinut tätä teknisen johtajan kanssa hänen tehdessä selvitystään tai sen jälkeen.

Toteutuuko pitkäjänteisyyttä toivovan sivistysjohtaja Jukka Oksan arvelu poliittisen päätöksenteon perusteluista? Se kuuluu seuraavasti.

– Luulen, että mennään raha edellä.

Synergiaa?

Hyötyvätkö maailmankaikkeuden ensimmäiset Hunajahulinat ja Asuminen Akaassa -messut siitä, että molemmat järjestetään 31. elokuuta? Minkälaisin voimin juhlitaan samana päivänä loppuvaa Näkymää, ja tapahtuuko kesäkautensa päättävällä Veturimuseolla jotain? Riittääkö väkeä Toijalan Sataman Venetsialaisiin? Entä täyttyvätkö perjantaista sunnuntaihin kestävän kansainvälisen lentopallon Leomuovi-turnauksen yleisölehterit? Mitä muuta samaan aikaan järjestetään ja missä päin Akaata? Jännitys tiivistyy.