Suurvankila Akaaseen!

Pirkanmaan maakuntahallitus on huomannut, että maakunnassa on uudehko vankila Kylmäkoskella. Näin on! Vankila on sama, mitä sen jo legendaarinen vankilanjohtaja Rauno Lund esitti voimallisesti yhdessä Kylmäkosken kunnan kanssa laajennettavaksi kohta kymmenen vuotta sitten. Lundin meteli oli niin kova, että erään hallituksen oikeusministeri Leena Luhtanen (sd) heltyi antamaan laajennukselle suunnittelurahatkin. Lund myös kutsui tälläkin hetkellä ahtaaseen vankilaansa yhden sun toisen valiokunnan, kansanedustajan ja muun viisaan, jotka lähdön hetkellä lupasivat ajaa voimakkaasti vankilan laajennusta. Vaihtui hallitus, oikeusministeri ja pirkanmaalaistenkin kansanedustajien mielipide. Maakuntahallituskin löysi muuta ajateltavaa. Petettiin Rauno Lund ja Kylmäkosken kunta. Suunnittelumäärärahatkin haihtuivat kuin tuhka tuuleen.

Pirkanmaalle kaavailtu suurvankila sopisi aivan hyvin Kylmäkoskelle. Vankilalla on iso tontti ja lisää alueita saataisiin tarvittaessa lähellä olevista Akaan kaupungin yritystonteista. Kylmäkosken vankila sijaitsee vajaan kymmenen kilometrin päässä rautatieasemasta ja maanteitsekin kulkuyhteydet ovat loistavat. Kaiken lisäksi suurvankilan rakentaminen Etelä-Pirkanmaalle toisi edes vähän mirhamia haavoihin tälle rakennemuutoksen runtelemalle kolkalle.

Rikosseuraamusviraston toimintavisio vuoteen 2025 on hyvin realistinen. Nyt jos koskaan on Akaalla ja Etelä-Pirkanmaan seutukunnalla näytön paikka. Maakunnassa on vankilalle varmasti muitakin ottajia, joten maakuntahallituksen esitykseen on tartuttava heti ja järeästi. Akaalla on tähän työhön käytössä jo apulaiskaupunginjohtaja Heikki Partasen ja yritysasiamies Risto Rantalan työpanokset. Kylmäkosken kunnanjohtajana Partaselle ja Kylmäkosken yritysasiamies Rantalalle syntyi yhdessä ja erikseen monesta hankkeesta lähes korvaamaton kontaktiverkosto, joka on tiettävästi edelleen ”kuumana”. Nukkavieru ja ehkä hieman penseään kateuteenkin taipuvainen Akaa on tähän asti hiljaa vesittänyt miesten hankkeita aina asuntomessuista alkaen, joten verkostolle ei ole ollut käyttöä. Nyt olisi, jos toimeen tartuttaisiin.

Kuntien luottamushenkilöt ja viranhaltijat sekoitetaan kuntiensa tulevaisuuden pohtimisen sijasta kokonaan toisarvoisiin asioihin. Suomalainen peruskoulu on maalaisliiton ja sosialidemokraattisen puolueen kuningasajatus, jonka takaa löytyvät myöhempi valtioneuvos Johannes Virolainen (kesk) ja ministerinä ja virkamiehenä huikean uran tehnyt Reino H. Oittinen (sd). Idea peruskoululle saatiin Ruotsista, mutta Suomeen on vuosien saatossa muokattu kokonaan oma koulu, joka on antanut näyttönsä pisa-tutkimuksissa. Poliittinen liima huikealle hankkeelle löytyi punamullasta. Tänään kuuden puolueen hallitus yrittää epätoivovimmalla ajaa läpi kunta- ja sosiaali- ja terveysuudistusta. Hallitus on halvaantunut toimitusministeristöksi, jolta puuttuu punamullan tai sinipunan poliittinen liima – linja. Syksyn kuumia kysymyksiä tulee Etelä-Pirkanmaallakin olemaan kuntaliitokset sote-alueineen, vaikka hanke on tuomittu epäonnistumaan. Keskitytään olennaiseen ja otetaan suurvankila Akaaseen.