Suomi on ajateltava uusiksi

Puheet Suomen taloudellisesta tilasta synkkenevät mitä lähemmäksi hallituksen budjettiriiheä tullaan. Menossa on osittain poliittinen ja talouspoliittinen teatteri ennalta tarkoin sovituin vuorosanoin, mutta nyt on ilmassa paljon, paljon muutakin. Tuhansista pienistä onnistumisista ja yrityselämän valonpilkahduksista huolimatta tasavalta on kanveesissa ja se sanotaan nyt niin elinkeinoelämän kuin hallituksen valtiovarainministerin suulla. Hallitus rukoilee maltillista tuloratkaisua ja toivoo samalla ihmettä, vientiteollisuuden elpymistä. Nyt on ammattiyhdistysliikkeellä ja hyvinvointivaltion puolustajilla kova paikka, koska korkein palkoin ja niistä maksettavin veroin sekä palkan sivukuluin on pidetty tähän asti hyvinvointivaltio Suomea pystyssä. Nyt entiseen menoon ei ole varaa, vaikka kukaan ei sinänsä kiistäkään, etteikö duunari olisi palkkaansa ansainnut.
Entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk) totesi keskiviikon A-Studiossa, että muun muassa kuntien rakenteet on ajateltava nyt täysin uusiksi. Nyt on puututtava Vanhasen mielestä kaikkeen mahdolliseen, jopa luokkien ja päivähoitoryhmien ryhmäkokoihin, kuntatalouden tuottavuuden lisäämiksi. Suomi on ajateltava kokonaan uusiksi ja tänne on luotava sellainen kansantalous, jonka pystymme ilman jatkuvia hampaiden kiristyksiä maksamaan.
Nykyisessä hyvinvointivaltio Suomessa eletään kuin viimeistä päivää, välittämättä yhtään mitä tulevaisuudessa tapahtuu ja katsomatta yhtään ympärille, mitä vaikkapa Euroopassa tai täällä vielä toistaiseksi majaansa pitävissä suuryrityksissä tapahtuu. Akaan Kylmäkoskella on noussut kapina kaupungin talouden tervehdyttämistyöryhmän esityksistä lakkauttaa taajamasta Aseman koulu, terveysasema ja kirjasto. Myös Kylmäkoski-talona tällä hetkellä lähes tyhjillään oleva entinen kunnantalo esitetään myytäväksi. Työryhmän esitykset ovat rajuja, mutta perusteltuja ja poliittisen kompromissin tulos. Tosiasiassa Akaassa tultaisiin toimeen yhdellä terveysasemalla, joten ei Viialakaan tarvita. Kouluja ylläpidetään siellä, missä on oppilaita. Palvelut keskittyvät valitettavasti aina sinne, missä on eniten asukkaita. Kaupungin toimintojen hajasijoittaminen tulee jo nyt kalliiksi, koska matkakustannuksien lisäksi on laskettava myös henkilökunnan siirroista sijaisiksi toiseen toimipaikkaan aiheutuvat kustannukset.
Nykyisellä Akaalla ei ole kerta kaikkiaan varaa nykyiseen palvelurakenteeseen ja sen talouden tervehdyttämistyöryhmän raportti kiistatta osoittaa. Jokaisesta mahdollisesta paikasta on leikattu, joten heikkenevä palvelutarjonta on kohta arkea kaikkialla. Myös Toijalan taajama saa raportista osansa, koska kaupungin päivähoitoa ollaan järjestelemässä niin, että Rautalan päiväkoti suljetaan.
Akaa on samassa linjassa koko tasavallan kanssa. Meillä ei kerta kaikkiaan ole varaa nykyisen hyvinvointivaltion ylläpitoon. Menot on sopeutettava tuloihin. Kuntien ja valtion toimintoja on hyvinä aikoina pystytty kasvattamaan kaikki hoivaavaan suuntaan. Matti Vanhasen hallitus aloitti tuottavuusohjelman, jonka tavoitteena on leikata valtionhallinnosta tuhansia työpaikkoja. Sama ohjelma on edessä kunnissa, vaikka samaan aikaan puhutaan kuntaliitoksista.
Velaksi eläminen ei ole herkkua ja velka ei katoa kuin maksamalla. Sen luulisi tietävän ainakin entisen Kylmäkosken kunnan luottamushenkilöt ja viranhaltijat, vaikkakin kunnan velat kuitattiin nykymuotoisen Akaan syntyessä.