Säästöjä ja säästöjä

Akaalla ja Akaan Seudulla riittää talouden tasapainottamistyöryhmän esittämästä säästölistasta puitavaa vielä pitkäksi aikaa. Suurimpia säästöehdotuksia on jo julkisuudessa puitukin, mutta kaikkia summia täytyisi miettiä siltä kantilta, ovatko ne säästöjä ollenkaan.

Esimerkiksi päivähoitopuolella aiotaan säästää joitain tuhansia euroja vuodessa sillä, että akaalaisperheiden lapsille ei enää makseta paikkoja Tampereen Steiner-päiväkotiin. Vuodelle 2014 laskettu säästö on 6300 euroa, mutta jos lapset hoidetaankin Akaassa, eikö siitä tule mitään kuluja?

Vapaa-aikatoimessa Hämeenlinnan uimahallikuljetuksista on rehellisesti ilmoitettu sekä säästöt että tulojen vähentyminen. Säästöä tulee yhteensä 8 000 euroa vuodessa, mutta toisaalta kaupungilta jää saamatta 6000 euroa maksuja, joita ihmiset maksavat uimahallimatkoista. Eikö arvioitua 2000 euron säästöä voida kuitata nostamalla maksuja, jolloin terveyttä ylläpitävä ja sitä kautta säästöjä tuova palvelu kuitenkin säilyisi?

Kylmäkoskella pidetyssä säästökeskustelutilaisuudessa illan isäntä, valtuutettu Risto Kajanto (ps) laski Kylmäkosken säästäneen jo 1,5 miljoonaa euroa, kun otetaan huomioon Kylmäkoski-talon remontista ja suunniteltua vaatimattomammaksi jääneestä urheilukenttäremontista säästyneet rahat. Etenkin ennen keskustelutilaisuutta osa sanomalehdistä piti Kajannon kantaa koko Kylmäkosken alueen kantana. Valtuutettu Jouni Vaittinen (kesk) kuitenkin muistutti, että 1,5:ttä miljoonaa ei ole olemassakaan. Se on vain numeroita budjetissa ja velkaa, joka jää nyt ottamatta. Myös valtuutettu Antti Maijala (vas) kantoi kortensa säästökeskustelukekoon jo kuukausi sitten Akaan Seudun Facebook-sivulla.

– Niin siis faktahan on, että jos Kylmäkoski olis pysyny omana kuntanaan, niin täällä ei todellakaan olis ollu varaa ylläpitää mitään palveluita. Eli puheet huonosta kuntaliitoksesta sen osalta on aika turhia. Ei pidä nyt synkistyä vaikka heikot ajat onkin. Valtuusto päättää kuitenkin noista asioista, tasapainotustyöryhmä vain esittää tuloksensa valtuustolle. Mä olen edelleen samaa mieltä kuin vaalipuheissani, eli yksi iso terveysasema antaisi parhaan palvelun akaalaisille, Maijala toteaa.

Keskustelun ylläpitämiseksi muistettakoon myös, että yhtenäinen Akaa korjaa parhaillaan Kirkonkylän koulua, jonka sisäilmaongelmille Kylmäkoski ei tehnyt mitään. Yhtenäisen Akaan kassasta maksetaan myös puolet Sontulantien yli kaksi kilometriä pitkästä kevyenliikenteenväylästä. Kylmä fakta on, että Kylmäkosken kunnalta pyörätie olisi jäänyt tekemättä.