Vastuu on kaikilla

Akaata moititaan kaupungin asukkaiden kesken ja julkisuudessa epäsiistiksi ja pusikkoiseksi. Jos tarkastellaan julkisia viheralueita, niin onhan niissä petraamista. Myös yritykset huolehtivat edustoistaan vaihtelevasti, vaikka niille epäsiistiydestä luulisi olevan myös taloudellista haittaa.

Suurin osa kaupunkia kiertäessä silmään osuvista viheralueista on kuitenkin yksittäisten ihmisten eli tontinomistajien tai taloyhtiöiden osakkaiden vastuulla. Ja suurin osa akaalaisista ei pidä pientareita tonttinsa kohdalla missään kunnossa, vaikka heille kuuluu tontin rajan ja kulkuväylän välinen alue.

Orapihlajat ja muut pensaskasvustot tunkevat teille ja pyöräteille, heinä valtaa ojat ja painanteet, ja risteyksissä autokuski joutuu monesti ottamaan tanakan etunojan nähdäkseen nurkan taakse. Joidenkin talojen kohdalla on leikattu ja trimmattu nurmikko tontin puolelta, mutta siistimisen jäljet jäävät kadun puolella kasvavan karheikon taakse. Tämä viittaa puhtaasti tietämättömyyteen siitä seikasta, että kaupunki ei ole tulossa tekemään asukkaidensa töitä.

Julkisen poliittisen vaikuttamisen viime vuodenvaihteessa ainakin toistaiseksi lopettanut Harri Mattila (vas) kaipasi Akaan Seudussa kaupunkilaisilta oma-aloitteisuutta jopa heille kuulumattomien töiden tekemisessä, jos vaiva ei ole suuri. Muun muassa teknisen lautakunnan puheenjohtajana toiminut Mattila puhui soratien kuoppien täyttämisestä, ja ainakin Viialan Oopakassa Kumputiellä kyseiseen urakkaan ryhdyttiin viime keväänä.

Vastuunsa on kuitenkin myös viranhaltijoilla ja päättäjillä. Rasin koulun joulujuhlassa Viialan kirkossa kerrottiin ennen vuodenvaihdetta ilouutinen kaikille lapsille ja vanhemmille. Koulu hyppäisi kaupungin lähiliikuntapaikkojen rakentamisjonossa yhden vuoden eteenpäin ja saisi omansa jo kesällä 2013. Koska yli 150 oppilaan koululta puuttuu sisäliikuntatilat, kaikki ulkoliikuntamahdollisuudet ovat erittäin tervetulleita.

Kuten viereisellä sivulla kerrotaan, Rasille ei ole rakennettu lähiliikuntapaikkaa, vaikka rahat ovat kaupungin tämän vuoden budjetissa. Urakoitsijoita ei ole kilpailutettu eikä laitteita tilattu. Rutiinia luulisi olevan, koska vastaavia hankkeita on toteutettu useampi, mutta nyt on ollut liikaa muita töitä. Lähiliikuntapaikka on teknisen toimen investointi, mutta suunnittelussa päävastuu on ollut liikuntasihteerillä. Tekninen toimi keskittyy korjaamaan homekouluja ja selviämään irtisanomisten ja eläkkeelle jäämisten kasaamasta työtaakasta. Toisaalta aikaa on säästynyt, kun esimerkiksi Kylmäkosken entistä kunnantaloa ei ole ryhdytty peruskorjaamaan, vaikka tämäkin hanke on valtuustossa tälle vuodelle päätetty.

Akaan teknisellä lautakunnalla on vastuu siitä, että päätetyt ja budjetoidut investoinnit toteutuvat. Kesäkuun 11. päivä edellisen kerran kokoontuneen lautakunnan olisi hyvä käydä elokuun kokouksessaan läpi, mitä on tehty ja mitä on mistäkin syystä jätetty tekemättä. Sen jälkeen täytyy ohjeistaa viranhaltijoita toteuttamaan ne tämän vuoden hankkeet, joiden toteuttamiselle ei ole mitään estettä.

 

Monipuolista lihansyöntiä

Ruokakauppojen makkara-altailla voi nykyään ihailla valmistajien mielikuvituksen rajattomuutta. Kun lihapitoisuuden rajat tulivat vastaan eikä A-luokka ole enää mikään juttu, on makkaroihin alettu lisätä makkaraa ja muita lihatuotteita. Jos chorizomakkara-grillimakkara ja pepperoni-salamimakkara-grillimakkara alkavat tympiä, voi välillä paistella paketin kebab-liha-grillimakkaraa tai pekoni-grillimakkaraa. Tehkääpä sama soijanakilla.