Näkymä tulee jälleen

Huomenna avautuu ympäristötaidenäyttely Näkymä 11. kerran. Näyttely kuuluu olennaisena osana Akaan kesään, vaikka todella rankasti epäonnistuneet henkilövalinnat olivat tuhota näyttelyn viime kesänä. Nyt kuraattori Anna-Lea Kopperi on keittänyt ennakkotiedoista päätellen mielenkiintoisen keitoksen, jota kelpaa katsella – ihastella ja vihastellakin.

Onnistunut kulttuurielämys herättää aina tunteita. Elokuvissa itketään ja konserttia kuunnellaan liikutuksen vallassa. Onnistunut teatteriesitys alkaa elää omaa elämäänsä sketsein ja sutkautuksin. Hyvänä esimerkkinä tästä käy niin perin juurin tamperelainen Vuonna 85, joka pyörii nyt Pyynikillä. Onnistunut kuvataide vavahduttaa tavalla tai toisella. Teos herättää katsojan mielenkiinnon ja puhuttelee muutenkin kuin nimensä voimalla. Harmi vain, että kuvataiteessa usein nimi myy, teki nimekäs taiteilija kuinka ala-arvoista työtä hyvänsä.

Onnistunut kulttuurielämys on tarkoitettu aina myös keskusteltavaksi. Kun kriitikotkin ovat liikkeellä, keskustelun säikeistä ei ole pulaa. Näkymä on aina herättänyt keskustelua. Pääsääntöisesti onneksi on keskusteltu teoksista, eikä Näkymästä itsestään.

Tänä vuonna Näkymässä on jälleen mukana koti- ja ulkomaisia taiteilijoita. Alusta asti näyttelyyn on luotu myös mielenkiintoinen ja katsojaa palkitseva jännite koti- ja ulkomaisten sekä paikallisten taiteilijoiden välille. Katsoja saa laittaa teokset mieleiseensä järjestykseen, näyttely ei sitä tee. Näyttely ei erottele, se antaa samalta viivalta kaikille mahdollisuuden.

Anna-Lea Kopperi osaa asiansa. Hänen pitkä ja ansiokas taiteilijan ura sekä kunnianhimo näkyvät perjantaina avautuvassa näyttelyssä. Näkymä on tänä vuonna pedantin huolellisesti koottu. Tästä huolimatta näyttelyn onnistumisen ratkaiset katsojat, me kaupunkilaiset ja tänne tulevat vieraat. Näkymän oheen on järjestetty tulevaksi lauantaiksi myös Näkyvä-ympäristötaideseminaari Toijalan Yhteiskoululle, joka toivon mukaan myös saa kohtalaisen kuuntelija- ja keskustelijakunnan. Seminaari alkaa auditoriossa kello 10 ja se tulkataan suomeksi.

Näkymää on viime vuodet siivittänyt Euroopan unionin maaseuturahaston merkittävä tuki. Tuki päättyy nyt ja on jälkiarviointien aika. Rahaa paloi paljon ja on syytä asiallisesti pohtia, menikö kaikki näinä vuosina niin kuin suunniteltiin? Sen tämäkin EU-hanke ainakin osoitti, että tämänkaltaisten projektien johdon ja seurannan on oltava osaavissa käsissä.

Jo nyt on mietittävä myös Näkymän jatkoa. Akaan kaupunki lausuu juhlallisesti viime viikon keskiviikkona valtuuston hyväksymässä strategiassa, että Näkymä on olennainen osa kaupungin kulttuuritarjontaa ja myös olennainen osa Akaan markkinointia. Kaiken lisäksi Näkymä halutaan kansallisesti merkittäväksi tapahtumaksi. Jos ja kun näin on, Näkymän jatko on turvattu. Tapahtuma saa jatkossakin kaupungin tukea, mutta se ei riitä. Myös kaupungissa toimivien yritysten ja yhteisöjen on sitouduttava Näkymään. On aika myös vakavasti keskustella, tarvitaanko kaupunkiin koko ajan uusia kulttuuritapahtumia, kun meillä on kerran jo 11 vuotta tuotettu ansiokkaasti Näkymää. Näkymä on otettava kaikessa suunnittelussa vakavasti, sillä se ei ole enää vain tekijöiden juttu. Vain voimien kokoaminen yhteen ja keskittyminen olennaiseen tekee meidät näkyviksi.