Seutu, mikä se on?

Vielä muutama vuosi sitten Etelä-Pirkanmaata hehkutettiin julkisuuteen Tampere Eteläinen –sloganilla. Maakunnasta vain Tampere kuulemma sanoi ulkomaalaisille jotakin, joten kaikkien muihin nimiin keskuskaupunki oli syytä tällätä. Näinhän se todellisuudessa on, mutta oliko tästä täkäläisestä innostuksesta iloa muuta kuin mainostoimistoille? Hyvä kysymys, varsinkin näinä aikoina jolloin itsestään selviäkin yhteiskunnallisia rakenteita koetellaan. Suomessa käydään esimerkiksi ennennäkemättömän analyyttistä keskustelua puolustusvoimien tulevaisuudesta julkisuudessa ja ennen kaikkea katveessa.

Mikä on Etelä-Pirkanmaa? Alueella on seutujohtajakin, mutta mitä hän tekee? Alueella toimii kolme hyvin erilaista kuntaa. Valkeakoski on selkeä hyvän itsetunnon omaava teollisuuskaupunki, vaikka teollisuuden rakenteita aika-ajoin rajusti runnellaankin. Akaa on edelleen kuntaliitoksien kipuja paranteleva maantieteellinen ja liikenteen keskus. Urjalalle tärkeintä on kunnan omaleimainen itsenäisyys, rahattakin. Pentinkulma on ollut aina olemassa.

Näillä kolmella kunnalla on tosiasiassa enemmän erottavia kuin yhdistäviä tekijöitä. Tiedetään toki, että puhelinkeskus, elinkeinopalvelut ja osa terveyspalveluista tehdään yhdessä, mutta tämä on sittenkin enemmän tekniikkaa kuin luottamukseen perustuvaa yhteistyötä. Kuntajohtajatkin tapaavat toisensa säännöllisesti totta kai.

Entä tapaavatko luottamushenkilöt? Mitään seutuhallintoa ei ole, joten yhteistyö on satunnaista. Puolueista pisimmällä lienevät sosialidemokraatit. Yhteisen kansanedustajaehdokkaan asettaminen on tässä hyvä mittari. Yhteinen ehdokas voidaan kyllä valita, mutta äänestetäänkö täällä häntä, vai ihan periaatteen vuoksi toista, on jo kokonaan toinen juttu. Ei äänestetä, ei ainakaan yli kuntarajojen. Se luottamuksesta.

Tällä hetkellä Etelä-Pirkanmaan kunnissa jännitetään kunta- ja sote-uudistuksien seuraavia siirtoja. Ensimmäiset kartat tyrmistyttivät. Kartat ja sitä seurannut keskustelu kertoo paljon alueemme todellisesta luonteesta. Peruspalvelujen loittonemista pelätään, vaikka tosiasiassa nykyiseenkään palvelurakenteeseen ei ole varaa. Jos jo terveyskeskuksen ajanvarausjärjestelmän muutos aiheuttaa Urjalassa valtuustoaloitteena, mitä onkaan luvassa, kun rakenteita todella ravistellaan.

Seutuna Etelä-Pirkanmaalla olisi vain voitettavaa. Kun alueella tulevaisuudessa on vain kaksi kuntaa, ei yhteistyö voi olla kilpajuoksua sateenkaarelle. Loistavaa sijaintia ei hyödynnetä puhumalla, vaan tekemällä – ja yhdessä. Jutikkala on tulevaisuudessa Pirkanmaan portti ja järjestelyratapiha Akaassa alueen tärkeimpiä yhteisiä hankkeita. Luottamuksen lisäksi Etelä-Pirkanmaalla tarvitaan rohkeutta unohtaa oma etu ja katsoa talousongelmien yli.

Yhteistyö on vietävä hyvin moneen asiaan. Tarvitseeko esimerkiksi jokainen urheilija ja aate oman seuran ja tämä seura kunnan sadan euron avustuksen. Pidetäänkö omat kaupat pystyssä, vai järjestetäänkö ostosmatkoja kyläkauppoihin? Oman ajattelutavan muutos on myöhäistä silloin, kun paikalliset kaupat ovat jo sulkeneet ovensa. Nyt on tänään!