Sampolan taontaan

Akaan kaupungin omistaman seurantalo Sampolan peruskorjauksen viimeinen vaihe, juhlasali nousevine katsomoineen, otettiin juhlallisesti käyttöön viime sunnuntaina. Sampola on nyt valmis. Se on intiimin kulttuurin harrastamisen paikka, ei todellakaan mikään areena. Nyt on aika takoa talossa kulttuuria.

Sampola on monen yhteisön käytössä. Talossa pitää olla mahdollisuus näytellä, tanssia ja lausua, kuin myös pelata bocciaa tai muita lattiapelejä. Sampola on varustettu nykyaisaisin kokousvälinein, joten se hyvä kokouksen, seminaarien ja jopa pienten näyttelyiden pitopaikka. Voi hyvin olla, että peruskorjatussa Sampolassa käyttäjien intressit lyövät tulevaisuudessa kipakasti yhteenkin. Kulttuurikoordinoinniksi sanotaan työtä, jossa katsotaan, että jokainen harrastava ryhmä on oikeassa paikassa. Takavuosien taistelua monitoimihallin käyttövuoroista on turha nostattaa Sampolaan. On myös muistettava, että Sampola on kaikkien akaalaisten seurantalo.

Ennen kaikkea ja ensimmäiseksi Sampola on teatteritalo. Toijalan Näyttämö on haaveillut toimivasta teatteritilasta koko olemassa olonsa ajan. Kahden itsenäisen teatterin toiminta Akaassa on vahva, ja teatterien yhteistyö sujuu niin ohjaaja- kuin näyttelijävaihdoinkin. Puhtaan valkoinen Sampolan sali asettaa toijalalaiselle teatterille omat haasteensa. Teatterilta on kuulemma asioista kysytty, mutta onko vastauksia ymmärretty, on toinen kysymys. Näyttämön päätoiveet nouseva katsomo ja vanhanaikaisen näyttämön poisto on kuitenkin toteutettu.

Sampola on Akaan kaupungin arvokkaimpia rakennuksia. Sen ulkopinta ja piha on myös peruskorjattava mitä pikimmin. Ei voi olla niin, että tähän kulttuurin kehtoon kuljetaan kuoppaista kujaa pitkin.

Sampolassa on aina taottu. Toijalan Nuorisoseuran talo oli heti perustettaessa valtaisien maakunnallisten kesäjuhlien pitopaikka. Talo on aina koonnut ihmisiä yhteen. Jos ei ole tanhuttu, on laulettu ja näytelty tai kuunneltu tulisieluisia puheita. Sampolan seinille voisi nostaa monta mielenkiintoista kuvaa. Seinälle kuuluisi ainakin monen vuosikymmenen Sampo itsekin, Niilo Villanen. Tämän 1983 edesmenneen monipuolisen kulttuurivaikuttajan teoksia on aivan liian vähän esitetty Akaassa. Hänen perustamansa Sommelo-kuoro harjoittelee parasta aikaa Aikamatka Akaaseen muusikaalia, joka saa ensi-iltansa Sampolassa 18. toukokuuta.

Sampolan historiaan kuuluu myös tuima annos isänmaallisuutta. Siellä on juhlittu Suomea, muisteltu menetettyä Karjalaa ja annettu partiolupauksia. Oskar Merikanto ja monet muut aikansa tähdet Aku Korhosesta alkaen ovat esiintyneet akaalaisille Sampolassa.

On aivan liian aikaista sanoa, mitä hienoa peruskorjatussa Sampolassa saadaan aikaiseksi. Nyt on yhteisöjen aika näyttää, tarvittaessa koottava jopa voimansa yhteen. Yhteisen Sampolan eteen on tehtävä työtä jatkossakin. Ei voi olla niin, että talon hoito jää pelkästään yhteiskunnan vastuulle. Sampolan käyttäjät voisivat joka vuosi kantaa kortensa kekoon järjestämällä juhlan, jolla kerättäisiin varoja nimenomaan oman seurantalon hyvinvoinnin varmistamiseksi.