Selvitetään taas

Voi Urjalan kunnanjohtaja Hannu Maijala parkaa. Tuskin ovat yhteistyöselvitykset Forssan kanssa alkaneet, kun taas pitää selvittää ja lausuntoa antaa. Nyt kysytään mahdollisesta sote-yhteistyöstä Akaan, Kangasalan, Pälkäneen ja Valkeakosken kanssa. Urjalalaisten kannalta tässä ei taida olla kuin yksi väärin, Akaa.
Kun persaukinen Urjala joutui vasten tahtoaan Paras-lain tiimoilta muodostamaan yhteistoiminta-alueen Akaan kaupungin kanssa, oli katkeruuden siemen kylvetty. Akaa vie kaiken, vei jo kuvantamislaitteen. Akaa määrää kaikesta, aukioloajoista alkaen. Forssassa kuulemma on kaikki aina auki. Kuntavaalien synnyttämän allianssin turvin joudutaan nyt selvittämään yhteistyötä Forssan kanssa. Tätä on demokratia pahimmillaan – ja kalleimmillaan.
Jos tässä pahasti käy, Urjala jättää Akaan. Samalla kunta sanoo hyvästit kunnanjohtajansa kärkihankkeelle, syvälle yhteistyölle Pirkanmaan suuntaan. Mikä tässä maailmassa varmaa on, saattaahan valtio hyvinkin puuttua Urjalan allianssin leikkiin tulella ja ottaa tikut pois. Valkeakosken aluesairaalan ympärille rakennettu sosiaali- ja terveysalue on nimittäin ihan järkeenkäyvä juttu.
Tärkein selvitys, mikä pitäisi nyt tehdä, olisi liitosselvityksen tekeminen Akaan ja Urjalan välillä. Akaassa on lähdössä eläkkeelle tai muihin töihin koko johtoryhmä, täällä olisi johtaville viranhaltijoille tilaakin. Hannu Maijala jopa ansaitsisi Akaan apulaiskaupunginjohtajan pestin.
Nyt ollaan monessa asiassa viimeisellä rannalla. Pirkanmaan liiton maakuntakaava 2040 -työn pohjaksi teettämät Etelä-Pirkanmaan rakennevaihtoehdot kertovat taas kerran, että mahdollisuuksia on mihin vain, jos toimeen tartutaan. Loppuraportti on karua luettavaa niille, jotka ovat istuneet luottamushenkilöinä tai viranhaltijoina 1980-luvulta lähtien. On kehitytty, mutta on myös taannuttu. On tehty karkeita virheitä, mutta on myös jätetty tarttumatta hetkeen. On nähty hyvin vain lähelle, kauas ei ole katsottu ollenkaan. Loppuraportti paljastaa omalla tavallaan, kuinka on käynyt, kun kokonaisuuden sijasta on kehitetty pieniä kuntia – tai sitten on annettu syntyä kehittämättä.
Jo ilmaan nousu paljastaa, kuinka paljon hyödyntämättömiä tuhannen taalan paikkoja täällä on. Täältä eivät vetovoimaiset risteykset lopu. Kehittäjien sijaan täällä on ollut epäilijöitä, kadehtijoita ja kaikelle naurajia. Kun Wiialan Muisti Olavi Lahdensivu taannoin esitti näköalaravintolan rakentamista Hirsikankaan kalliolle – Pirunluolan päälle – hänet laulettiin suohon. Nyt vilkkaasti liikennöity 9-tie halkoo Akaata, eikä kukaan ymmärrä laittaa tikkua ristiin.
Akaan ja Urjalan liitto olisi parasta mitä Etelä-Pirkanmaalle voi toivoa. Se pakottaisi ajattelemaan monta asiaa ihan uusiksi. Se myös lopettaisi lopullisesti sosialidemokraattien kyläpolitikoinnin. Uudessa koalitiossa olisi pakko katsoa asioita uudella tavalla. Ja kun rahaa on koko ajan vähemmän ja vähemmän, olisi asioita pakko tehdä myös uudella tavalla. On muitakin vaihtoehtoja kuin terveysaseman vaatiminen takapihalle.
Ei odoteta pakkoliitosta, tartutaan hetkeen.