Pillimehut kouraan – Nähdäänköhän tupareissa?

Akaan kaupunki joutui keväällä tilanteeseen, jossa sen piti järjestää nopeasti lisää tilaa päiväkotien käyttöön. Kun keväällä ruvettiin muodostamaan syksyn ryhmiä, todettiin, etteivät lapset mahdu olemassa oleviin tiloihin. Keväällä 40 lasta oli ylipaikoilla.

Paikaksi valittiin Akaanportin yritystalo. Päätös on herättänyt huolta monissa päiväkotilasten vanhemmissa ja muussa verkkokeskustelijassa. Akaan Seudun verkkosivullaan viime maanantaina julkaisema juttu antaa varmasti vastauksia monen verkkokirjoittajankin huoliin. Jutusta voidaan muun muassa lukea kaupunginjohtajan perusteet sille, miksi lapsia siirretään yritystaloon eikä erikseen vuokrattavaan siirtorakennukseen.

Kaupungin näkökulmasta asiaa selittää vahvasti raha. Perheiden näkökulmasta kyse on jostain paljon arvokkaammasta: lasten hyvinvoinnista. Perheen näkökulmaan voidaan lisätä myös aika. Kun arki on saatu täpärästi pyörimään niillä ehdoilla, että lapsi tai lapset saadaan aamuisin kuljetettua omaan päiväkotiin eli nyt Akaanporttiin siirtyvän ryhmän tapauksessa Nahkialan päiväkotiin, lapset siirretäänkin yllättäen aivan toiseen paikkaan. Tässä sekoaa monen perheen aikataulu ja sen myötä arki.

Osittain samoissa tiloissa Akaanportin yritystalossa on aiemminkin järjestetty muun muassa esikouluryhmien toimintaa. Nyt tilasta on hankittu terveystarkastajan raportti, lisäksi tiloihin tehdään turvallisuussuunnitelma. Lisätilan tarve tuli kaupungin viranhaltijoiden tietoon keväällä, kun syksyn päiväkotiryhmiä ryhdyttiin muodostamaan ja selvisi, että pienten lasten määrä kaupungissa on kasvanut niin paljon, että he eivät mahdu käytettävissä oleviin tiloihin. Nyt eletään syyskuuta. Onneksi käytettävissä oli päiväkotikäyttöön näinkin hyvin soveltuva reservitila, joka saatiin käyttöön näinkin nopeasti.

Olisiko asiaan pitänyt reagoida aiemmin? Useimmissa vastaavissa ongelmissa vastaus on kyllä. Olisiko sillä löydetty kaupungin omista tiloista paremmin sopiva paikka? Ehkä ei.

Pienten lasten määrän lisääntyminen kaupungissa on valtavan hyvä uutinen koko kaupungin tulevaisuudelle. Toinen erittäin hyvä uutinen on se, että kun olemassa oleviin varhaiskasvatuksen tiloihin ei enää mahduta, kaupunkiin saadaan jollain aikataululla uusi päiväkoti. Väistötiloissa ollaan vain niin pitkään kuin tarve vaatii.

Voisiko Akaan kaupunki järjestää Akaanportin päiväkotikäyttöön tulevissa tiloissa kaikille avoimet tupaantuliaiset? Päivähoitoon tulevien lasten vanhemmat toki näkevät tilat jossain vaiheessa, mutta tilat ja niiden toimivuus kiinnostavat montaa muutakin akaalaista. Tähän kysymykseen Akaan kaupunki voisi vastata vaikka ensi viikon painetussa Akaan Seudussa. Jos aika päätöksen tekemiseen ei riitä, kaupunki voisi vastata kahden viikon kuluttua ilmestyvässä Akaan Seudussa. Vastaus voisi olla vaikka perusteltu ei, tai sitten akaalaisille suunnattu kutsu avoimien ovien päivään. Lapset aloittavat Akaanportissa 23. lokakuuta. Voisivatko muut päästä paikalle vaikka edeltävänä perjantaina?

Tilaan tutustumalla huolestuneet kaupunkilaiset eivät välttämättä saisi haluamaansa vastausta. Tila voisi osoittautua juuri sellaiseksi kuin se on pahimmillaan peloissa maalattu. Silti oikean tiedon määrä kasvaisi. Saataisiin nähdä, mihin lapsia ollaan viemässä. Ehkä tilaisuudessa myös kuultaisiin lisää perusteita päätökselle, jos perusteet vielä ovat epäselvät.
Samalla päästäisiin näkemään myös se, millainen ulkoilupiha yritystalon asfalttipihalle on saatu luotua.