Akaan Seutu Akaan seutua parantamassa

8.–15. syyskuuta vietetään Uutismedian liiton ja suomalaisten paikallislehtien järjestämää Pureudu paikallisiin -teemaviikkoa. Teemaviikon aikana Akaan Seudun näköislehteä pääsee lukemaan ilmaiseksi verkko-osoitteessa akaanseutu.fi/pureudupaikallisiin.

Pureudu paikallisiin -teemaviikko sijoittuu lukutaitopäivän (8.9.) ja demokratian päivän (15.9.) väliselle viikolle. Viikon aikana yli 70 paikallislehteä avaa maksuporttinsa tai näköislehtensä vapaasti luettaviksi. Pirkanmaalta mukana on alun toistakymmentä lehteä.

Miksi paikallislehteä kannattaa lukea? Syitä riittää, mutta aloitetaan listaaminen vaikkapa siitä, että paikallisten uutisten merkittävyys on huomattu Suomen suurimmissa mediataloissakin. Isojen toimijoiden hankkiessa omistukseensa pienempiä paikallislehtiä, alkaa noiden paikallislehtien uutistarjonta usein löytää tiensä myös maakunnan johtavan lehden tarjontaan. Usein mielikuva on päinvastainen. Voidaan ajatella, että ainoastaan pienempi lehti alkaa julkaista isomman sisältöjä, mutta tarkemmin seuratessa voi huomata, että kyseessä on kaksisuuntainen katu. Tätä ilmiötä voidaan pitää samalla selvänä merkkinä siitä, että kyllä pienilläkin paikkakunnilla tapahtuu ja vieläpä mielenkiintoisia asioita.

Toinenkin hyvä peruste paikallislehtien lukemiselle liittyy tavallaan isompiin medioihin. Niillä seuduilla, joilla päämedia on pieni paikallinen toimija, ei paikallisia uutisia usein seuraa mikään muu media. Tässä kohtaa voidaan ajatella, että paikallisista asioista voi kuulla muitakin reittejä kuin median välityksellä. Samalla kannattaa muistaa, että useimmat paikallisetkin mediat toimivat journalististen pelisääntöjen mukaan ja kertovat faktoja. Jos jokin vaihtoehtoinen tiedonvälityksen kanava ei ole näihin pelisääntöihin sitoutunut, ei yleisö voi tietää, mikä kanavan tarjoamasta sisällöstä on totta ja mikä ei ole.

Akaan Seudun tapauksessa kolmas syy paikallislehden lukemiselle liittyy lehden tavoitteeseen toimia kaikin tavoin sen eteen, että Akaan seudun elinvoima lisääntyy ja kaupungin yhteinen tulevaisuus näyttää entistä valoisammalta. Akaan Seutu tahtoo olla mukana parantamassa seutukuntaa. Siihen tarvitaan ennen kaikkea tietoa. Paikallisista kertovan, paikallisesti tuotetun ja paikallisille ihmisille tarjotun tiedon merkitystä voisi lähes verrata koulutuksen merkitykseen. Samalla tavoin kuin koulutus on monesti avain sekä edellytys menestykseen, voi paikallinen tieto olla joskus lähes yhtä merkittävää.

Esimerkiksi kelpaa vaikkapa Akaan Seudun tämän viikon Rakentaminen ja asuminen -teemassa julkaistava, Sami Hyötyläisen kerrostaloprojektista kertova juttu. Jutussa Hyötyläinen esittää näkökulman, jonka mukaan Akaan seudun asuntorakentaminen voisi piristyä aiemmin kuin muualla Suomessa, jos Akaaseen saataisiin vaikkapa Postin logistiikkakeskus. Jos Akaan kohdalle tällainen lottovoitto osuu, Akaan Seutu kertoo siitä ensi tilassa, faktapohjaisesti. Silloin Akaan Seudun lukijat saavat tietää, mitä Akaan seudulla todella tapahtuu ja voivat tehdä omia päätöksiään paikalliseen tietoon tukeutuen, vaikkapa päättää alkaa rakentaa kaupunkiin kerrostaloa.

Esimerkki on äärimmäinen. Hieman lähempänä arkitodellisuutta Akaan Seutu auttaa lukijoitaan muun muassa kertomalla päättävien elimien tekemistä päätöksistä, jotka vaikuttavat vaikkapa sellaisiin asioihin kuin päivähoitoon ja koulujen rakentamiseen. Nekin ovat asioita, jotka vaikuttavat oleellisesti tavallisten perheiden elämään. Moni tekee sellaisten faktojen perusteella jopa valinnan asuinpaikasta. Suuremmissa medioissa tällaisia pienten paikkakuntien pieniä asioita joko ei käsitellä, käsitellään harvoin tai käsitellään lyhyesti. Paikallislehdille ne ovat isoja uutisia, jotka uutisoidaan perusteellisesti ja näyttävästi. Siinä samalla ollaan mukana Akaan seutua parantamassa.