Jos jarruttelemme ympäristötoimenpiteissä, kamppailemme kohta eloonjäämisestä

Maanantaina julkistettiin IPCC:n 6. arviointiraportti, joka on yhteenveto vuosina 2021–2023 julkaistuista osaraporteista. Yhteenvedon sanoma on seuraava: päästöjä tulisi vähentää seuraavan vuosikymmenen aikana yli 40 prosenttia, jotta 1,5 asteen lämpenemistavoite olisi mahdollinen. Nyt olemme vasta sillä päästöjen kasvun hidastamisen alueella ja vähentäminen on vasta suunnitelmissa. Eli paljon on työtä jäljellä.

Lisäksi meillä on luontokato. Suomessakin luontokato on edennyt pitkälle. Suomen luontotyypeistä lähes puolet ja lajeista 12 prosenttia ovat uhanalaisia.

Nyt ei ole aikaa himmailla ja pohdiskella, vaan ekologinen jälleenrakennus pitää saada rivakasti käyntiin maamme joka kolkassa tämän hallituskauden aikana.

Pirkanmaallakin tulee keskittyä tulevaisuuteen. Mitä aloja meillä tulevaisuudessa on, mitkä jäävät pois tai pienevät, miten pysymme mukana vihreän siirtymän haasteissa ja vauhdissa, mihin kannattaa investoida ja mitä koulutusta/osaamista on lisättävä ja niin edelleen.

Näistä päätöksistä ja toimista syntyy se uusi elinvoima, jolla taklaamme nämä nykyajan viheliäisimmät ongelmat. Jos me taas jarruttelemme, niin meillä ei ole vihreää siirtymää, mutta ei myöskään taloutta, sotea tai yhteiskuntaakaan nykymuodossaan. Silloin kamppailemme eloonjäännistä ja selviytymisestä.

Sanna Kaski

eduskuntavaaliehdokas

Eläinoikeuspuolue