Kuoliko kauppakeskus Isossa Omenassa Suomen nykyhistorian ensimmäinen marttyyri?

Suomea ravistellut tapaus Espoon Ison Omenan kauppakeskuksessa on jäänyt ihmisten mieliin. Kun vasta 35-vuotiaan naisen elämä päättyy ostoskeskuksen käytävälle, ei tapahtumaa voi sivuuttaa. Vaikka sitä ei saada tekemättömäksi, voi siitä edes oppia tulevaisuutta varten ainakin sen, että 150 oppitunnin vartijakoulutus ei ihan riitä.

Paikalla olleet silminnäkijät kertoivat, että kiinniotettu nainen ei ollut aggressiivinen vartijoita kohtaan. Vasta maahan kaadettuaan nainen luonnollisesti panikoi, olihan hänen niskassaan neljä miestä.

Tutkimuksen mukaan uhri ei kuollut tukehtumiseen. Erikoista kuitenkin on, että useille videoille tallentui uhrin selvä huuto: ”En saa happea!” Silti vartijat painoivat häntä maata vasten. Silminnäkijät kertoivat naisen myös huutaneen apua ja pyytävän soittamaan 112:een. Pian tämän jälkeen nainen menetti tajuntansa. Silminnäkijät kuvailivat, että naista pidettiin maassa useita kymmeniä minuutteja.

Kun kuulin tästä ensikertaa, järkytyin! Miten mitään tällaista voi tapahtua meidän Suomessamme? Tutkin tapausta ja tulin siihen johtopäätökseen, että ehkä lopullista totuutta ei koskaan saada selville, koska uhri ei voi enää kertoa, mitä hän sanoi miehelle, joka hälytti vartijat paikalle.

Tuo 35-vuotias parhaassa iässä oleva nainen oli tuttu näky Isossa Omenassa. Hän kävi myös usein seurakunnan kokouksissa, missä hänet tunnettiin hyvin. Niin pastori kuin naisen ystävätkin antoivat hänestä hyvän todistuksen: sydämellinen ihminen ja auttoi toisia. Myös naisen naapureita haastateltiin, he kertoivat kuinka naisen tultua vastaan, hän tervehti aina iloisesti ja usein halasi lapsia.

Kun kyseessä on tällainen nainen, olennaista on tietää, millaista häirintää hänet vartijoille ilmoittanut, ostoskeskuksessa asioinut mies koki?

Syvästi kristillinen nainen saattoi kertoa valituksen tehneelle miehelle elämänsä tärkeimmästä asiasta, uskostaan. Sain mietteeseeni vahvistusta ystäväni kautta, joka oli keskusteluyhteydessä vartijan kanssa hississä juuri tilanteen jälkeen. Valitettavasti kristillinen usko riittää syyksi hyökkäävään ja aggressiiviseen toimintaan nykyään, niin kuin kristittyjen vainoa tutkiva Open Doors osoittaa tuoreessa World Watch List -tutkimuksessaan. Nykypäivänä joka päivä 13 kristittyä tapetaan uskonsa tähden.

Jos tulevaisuus Suomessa alkaa olla sitä, että ei saa ajatella eri tavoin kuin valtaväestö saatikka sitten sanoa sitä ääneen, palaamme pimeään keskiaikaan, jolloin jokainen sai pelätä henkensä edestä. Uskonnonvapaus myös kristityille, sananvapaus ja oikeus lainata Raamattua ja vapaus olla vapaa Suomen kansalainen tulee turvata tulevaisuudessa niinkin ihanassa maassa kuin Suomi. Silloin meillä on jättää lapsillemme muutakin kuin valtion velkataakka.

Oma äitini opetti minulle aina, että jos jotain kiusataan, joltain varastetaan tai jotain kohdellaan väärin, pitää mennä puolustamaan ja auttamaan. Sitä olen edelleen opettanut omille lapsilleni, sillä kuinka muuten elämä olisi oikeudenmukaista ja turvallista meille kaikille?

Ainut asia, mikä tapahtuneessa lohduttaa on se, että nainen oli kertonut läheisilleen kaipaavansa Taivaan kotiin. Tämä vasta 35-vuotias nainen lähti silti tavalla, mitä ei saata ymmärtää. Ehkä hän oli liian hyvä tälle maailmalle.

Mia Joki

Eduskuntavaaliehdokas (kd)

Kirkkovaltuutettu, kirkkoneuvoston jäsen, Akaa