Akaan Seutu tavoittaa 19 000 lukijaa – Sanomalehtien vakaana jatkuva suosio kertoo toimivasta yhteiskunnasta ja on sen tärkeä rakennusaine

Kansallinen mediatutkimus KMT kertoo, että painettu Akaan Seutu tavoittaa keskimäärin 12 900 lukijaa. Viikon kokonaistavoittavuudeksi eli painetun lehden ja digilehden yhdessä tavoittamien lukijoiden määräksi tutkimus mittaa 19 000 lukijaa.

KMT-tutkimuksen mukaan suomalaisten sanoma- ja iltapäivälehtien lukeminen on pysynyt säännöllisenä. 77 prosenttia suomalaisista lukee sanoma- ja iltapäivälehtiä painettuna tai digitaalisena vähintään viisi kertaa viikossa. Maksulliset sanomalehdet tavoittavat viikoittain yli neljä miljoonaa suomalaista.

Erityisen ilahduttavaa tutkimustuloksissa on se, että sanomalehtien lukeminen näyttää nyt jatkuvan vakaana. Vuonna 2020 sanomalehteä luki painettuna tai diginä viikoittain 93 prosenttia väestöstä. Vuonna 2021 luku laski 92 prosenttiin ja on pysynyt samana myös vuonna 2022.

Sanomalehden vakaana jatkuva suosio on hieno piirre suomalaisessa yhteiskunnassa, sillä se kertoo monesta positiivisesta asiasta. Ensimmäisenä se kertoo sen, että sanomalehti ei ole suomalaisille luksustuote. Sanomalehtiä luetaan läpi kaikkien kansankerrosten. Sanomalehti pitää meidät kaikki samalla viivalla, kun siinä kerrotaan asioita tasapuolisesti ja sitä kulutetaan eli luetaan tasapuolisesti. Tuloluokilla kyllä on sanomalehden kuluttamiseen oma vaikutuksensa, mutta kun yli 90 prosenttia kansasta kertoo kuluttavansa sanomalehteä viikoittain, voidaan huomata, että valtaosa suomalaisista kuitenkin on tärkeän tiedonvälityksen kanavan äärellä.

Toinen hieno asia, josta vakaa suosio kertoo, on se, että suomalaisia kiinnostaa. Meille ei ole aivan sama, mitä yhteiskunnassamme tapahtuu ja millä perusteella. Me haluamme tietää, meille kerrotaan ja me uskallamme luottaa tarjottuun tietoon. Tämä on todella merkittävä suomalaisen yhteiskunnan rakennusaine. Ei ole samantekevää, että esimerkiksi Venäjältä viime viikkojen aikana paenneista noin 300 000 miehestä iso osa yritti juuri Suomeen. Yhteiskuntamme tiedetään toimivaksi ja turvalliseksi. Suuri osa siitä toimivuudesta ja turvallisuudesta on seurausta siitä, miten olemme tottuneet luottamaan yhteiskuntaamme. Sanomalehtien vakaa suosio voidaan nähdä yhtenä merkkinä tästä. Niitä ei nähdä valtaapitävien linnakkeina.

Mitä tuo vakaa suosio sitten tarkoittaa paikallisesti? Se tarkoittaa esimerkiksi paikallisille toimijoille luotettua ja seurattua kanavaa kertoa omasta tekemisestään. Yhteydenotto Akaan Seudun toimitukseen tarkoittaa niin yksittäisille kaupunkilaisille, yrityksille, yhdistyksille ja monille muille tahoille mahdollisuutta saada oma asiansa esiin seuratussa ja luotetussa kanavassa. Tämä esilläolo taas tuottaa yhteiskuntaamme lisää avoimuutta, ja hyvän kehä jatkaa pyörimistään. Erilaiset toimijat saavat huomiota, lukijat kiinnostavia faktoja luettavakseen ja sanomalehti itselleen lukijoita.

Sanomalehtien vakaana jatkuva suosio on ilmiö, josta ei keksimälläkään keksi huonoja puolia. Ole osaltasi mukana tässä ilmiössä, niin paikallislehti tuottaa tietoa, menestystä ja elinvoimaa ilmestymisalueelleen tulevinakin vuosikymmeninä.