Tapahtuma- ja kulttuurikoordinaattorina aloittava Reetta Westerbacka kertoo, mikä on huonoa verorahojen käyttöä – Vanhalla asemalla asuva monitoiminainen kouluttaa poliitikkoja ja keittää punamultaa sekä opetteli käyttämään moottorisahaa jäätyään leskeksi

Reetta Westerbackan mielestä akaalaiset tarvitsevat kaupungin palkkaaman tapahtuma- ja kulttuurikoordinaattorin, koska kulttuuri luo hyvinvointia. Westerbacka aloittaa tehtävässä 19. huhtikuuta.

– Kunnalliset kulttuuripalvelut on peruspalvelu ihan samalla tavalla kuin muutkin peruspalvelut, joita kuntalaisten on oikeus saada ja jotka on tarkoitettu kaikenikäisille, Westerbacka määrittelee.

Ennen tapahtuma- ja kulttuurikoordinaattorin töiden alkamista Reetta Westerbacka tekee puusavottaa Urjalan aseman puistossa. Moottorisahan teräketjun teroitus on leppoisaa puuhaa. Kuva: Riitta Koivusipilä

Tekeminen sitouttaa

Tapahtuma- ja kulttuurikoordinaattori vastaa osaltaan kaupungin tapahtumien tuottamisesta sekä niiden aktiivisesta viestinnästä ja markkinoinnista. Tehtävänä on myös varmistaa, että kaupungin kulttuuritoiminta ja -ohjelma tukevat akaalaisten hyvinvoinnin edistämistä.

– Työssä on kaksi asiaa, tapahtumat ja koordinointi. Käytännön tapahtumatyön rinnalla kulkee pitkäaikainen kehitystyö maakunnallisten ja valtakunnallisten hankkeiden kanssa. Sen lisäksi kulttuurin täytyy myös näkyä, Westerbacka kertoo.

Westerbackalla on paljon tapahtumaideoita, mutta hän ei aio tulla Akaaseen valmiin paketin kanssa vaan ensin kuuntelee ja katselee, mitä akaalaiset haluavat.

– Minusta huonointa verorahojen käyttöä on se, että hankitaan ostopalveluina esimerkiksi konsertteja kuuntelematta, mitä oikeasti halutaan. Kaiken toiminnan pitäisi olla juurruttavaa, jotta se jäisi pysyväksi. Jonkin verran totta kai voi olla valmistakin, mutta ihmiset sitoutuvat toimintaan tehdessään itse.

Parhaat puolet esiin

Westerbacka on koulutukseltaan kulttuuriohjaaja sekä filosofian maisteri pääaineenaan puheviestintä. Hän on tehnyt sekä kulttuurityötä että puheviestinnän asiantuntijatehtäviä. Hän arvioi järjestäneensä elämänsä aikana yli 600 tapahtumaa.

Viimeiset neljä vuotta työ on painottunut puhetyöhön. Westerbacka kouluttaa muun muassa poliitikkoja, toimittajia ja muiden alojen asiantuntijoita, jotka käyttävät puhetta työssään. Toinen iso asiakasryhmä on esiintymisjännittäjät.

– Olen älyttömän hyvä siinä, että saan ihmisistä parhaat puolet esiin. Samaa pätee kulttuuriasioihin. Minulla on taito innostaa ihmisiä ja saada ihmiset mukaan toimintaan, Westerbacka sanoo.

Koska kulttuuri on Westerbackalle elämäntapa ja kutsumustyö, on hän etsinyt mielenkiintoisia kulttuuritöitä ja odottanut tehtävän avautumista Akaassa. Puhetöitä hän aikoo jatkaa tapahtuma- ja kulttuurikoordinaattorin tehtävien rinnalla.

– Se, mikä kulttuurityössä tuntuu hyvältä, on yhteisöllisyys, ihmisten kanssa yhdessä tekeminen, uuden luominen ja tekemisen mahdollistaminen ihmisille, Westerbacka kuvailee.

Reetta Westerbacka aloittaa Akaan tapahtuma- ja kulttuurikoordinaattorina 19. huhtikuuta. Kuva: Reetta Westerbacka

Puoliso kuoli syöpään

Urjalassa asuvalle Westerbackalle Akaa on tuttu paikka. Hän työskenteli vuosina 2010–2011 kaupungin nuorisopalveluissa, ja Westerbackan perhe on asunut Kojumäessä Toijalan Rätössä. Paikka on nyt vuokralla.

Westerbackan perheen kotina on vuonna 1876 valmistunut Urjalan asemarakennus. Arkkitehtuuri ja vanhat julkiset rakennukset ovat yksi Reetta Westerbackan kiinnostuksen kohteista.

– Ensiasuntoni oli Röykän rautatieasema Nurmijärvellä, hän kertoo.

Röykän aseman Westerbackat myivät juontaja Ellen Jokikunnakselle vuonna 2007.

Westerbackan perheeseen kuuluvat 15- ja 18-vuotiaat pojat. Puoliso Jussi Westerbacka kuoli syöpään vuonna 2020. Reetta toimi miehensä omaishoitajana kotona loppuun asti.

– Nyt olen poikien kanssa, ja harjoittelemme elämistä näin. Kaikki on hyvin. Olen tällainen positiivisuuspataan pudonnut tyyppi, Westerbacka sanoo.

Intohimoinen sienestäjä

Urjalan asemalla jatkuu remontti ja parin hehtaarin aseman puistossa puusavotta. Miehensä kuoleman jälkeen Reetta Westerbacka on opetellut käyttämään moottorisahaa. Hän viihtyy metsässä ja tunnustautuu intohimoiseksi sienestäjäksi. Suolasienien lisäksi markkinoilla ja toreilla myytäväksi syntyy myös kynttilöitä sekä tuohi- ja huovutustöitä.

– Kaikkeen vapaa-aikaan liittyy tekeminen. Olen puuhakas, en istuskele sohvalla, Westerbacka tunnustaa.

Suunnitelmissa on tehdä remonttia myös Kojumäessä Rätössä. Ikkunat ja ulkolaudoitus kaipaavat korjaamista.

– Ajattelin keitellä tänä keväänä punamultamaalit ulkoverhouksen suojaksi, Westerbacka suunnittelee.

Kommentointi on suljettu.