Aluevaaleista harvaan asutuilla alueilla

Aluevaalit tuottavat suurimman murroksen kunnallisen itsehallinnon historiassa. Itsehallinnosta, kunnallisesta autonomiasta, poistuvat sosiaali- ja terveydenhuoltoasiat sekä pelastuspalvelu syntyvän hyvinvointialueen päätettäviksi ja järjestettäviksi. Samalla päättyvät kunnallisina köyhäin- ja sairaidenhoitona alkaneet toimialat sekä lopullisesti kunnan palopäällikköinä sekä palo- ja pelastuslautakuntina tunnetut toimintamuodot. Kuntien käyttömenoista katoaa suurin menoerä.

Samalla kuntien ja kuntalaisten vaikutusmahdollisuudet vähenevät, ellei vaikuttamista taata kuntien, vanhusneuvostojen sekä vastaavien lausunnonantomahdollisuuksin tai muin erityisin kanavin. Vaikuttaminen eri alueiden erityistarpeiden huomioon ottamiseksi tulee perustumaan vaaleilla valittujen aluevaltuutettujen toimintaan, ellei perusteta aluelautakuntia tai -neuvostoja. Nyt äänestäminen ja vaikuttamiskykyisten valtuutettujen valinta ovat erinomaisen tärkeitä.

Pirkanmaan vaalitulokselta voidaan asukasmäärien perusteella odottaa Tampere- ja kehyskuntakeskeisyyttä. Valtuutetuilta odotetaan koko maakunnan ja sen kaikkien asukkaiden palvelutarpeiden huomioon ottamista sekä koko sote- ja pelastuskentän taloudellisesti järkevää hoitamista. Kehyskuntien ulkopuolella näyttää valituksi tulon ehtona olevan korkea äänestysaktiivisuus ja voimakas keskittäminen tietyille ehdokkaille, jopa yli puoluerajojen.

Keskusten ulkopuolisten, harvaanasuttujen alueiden ihmisten näkemysten esiintuonnin ja huomioon ottamisen päätöksenteossa voi varmistaa lähtökohtaisesti äänestämällä vastaavilta alueilta olevia ehdokkaita. Edes se ei tuota riittävää paikallisolojen ja paikallisten tarpeiden tuntemusta, että keskuskaupungissa tai sen välittömässä ympäristössä oleva ehdokas viettää vapaa-aikansa maakunnan sivukylillä. Hän ei kuitenkaan välttämättä koe palvelujen etäisyyttä, julkisen liikenteen puuttumista tai huonojen teiden vaikutusta samalla tavalla ongelmalliseksi kuin paikallinen palvelujen käyttäjä.

Nyt vaaliuurnilla ja ääniä keskittämään, jotta harvaan asutulta seudultakin saataisiin edes joku aluevaltuustoon.

Pertti Salminen

Valtiotieteiden tohtori, kenraalimajuri evp.

Aluevaaliehdokas, Pälkäne