Pirkanmaan hyvinvointialueen kehittäminen

Uudistetaan yhdessä Suomen suurin Pirkanmaan hyvinvointialue reunoja myöten. Viedään sote vihdoinkin maaliin joka kunnassa. Tavoitteena on turvata yhdenvertaiset palvelut koko Pirkanmaalla. Visio on vakaa talous koko Pirkanmaalla ja sote kaikille Pirkanmaan asukkaille riittävän lähelle kunkin asuinpaikkaa.

Pirkanmaan hyvinvointialue muodostuu 23 kunnasta ja on Suomen suurin hyvinvointialue.

Akaan, Hämeenkyrön, Ikaalisten, Juupajoen, Kangasalan, Kihniön, Kuhmoisten, Lempäälän, Mänttä-Vilppulan, Nokian, Oriveden, Parkanon, Pirkkalan, Punkalaitumen, Pälkäneen, Ruoveden, Sastamalan, Tampereen, Urjalan, Valkeakosken, Vesilahden, Virtain ja Ylöjärven kunnista.

Hyvinvointialueuudistuksessa kootaan yhteen sosiaalipalvelujen ja terveyspalvelujen perustaso ja erikoistaso. Samaan organisaatioon yhdistetään myös pelastustoimi. Uudistuksen ydin on yhdenvertaisten palveluiden turvaaminen kaikille suomalaisille.

Keskusta on ratkaisuja etsivä sivistysliike. Aatteemme ja arvomme näkyvät kodeissa ja työpaikoilla joka päivä. Jokaisella on vapaus valita elämänsä suunta kaikkialla Suomessa. Tärkeintä on hyvä elämä tasapainossa luonnon kanssa.

Omaishoitajat ovat aliarvostettu ammattiryhmä, jotka tekevät tärkeää sote-työtä. Tätä jos mitä kannattaa kehittää ja tukea taloudellisesti. Työ on usein 24/7 ja palkkio työstä noin kymmenen euroa päivässä nettona. Terveyskeskuksen ja hoivapalveluyritysten hinnat ovat yli kymmenkertaisia.

Enin osa haastattelemistani ihmisistä haluaa asua vanhuutensa kotona useista sairauksista riippumatta. Tässä on selkeä hoitotahto ja säästönpaikka sote-menoissa. Kirjoittajalla itsellään on parinvuoden kokemus omaishoidosta, ja tietoa on kertynyt omaishoitajien yhteisistä vertaistuki- ja koulutustilaisuuksista.

Katri Lahti on toiminut omaishoidon ohjaajana ja kouluttajana eri terapeuttien ja hoitajien kanssa. Haasteita riittää niin vanhusten hoidossa suurten ikäluokkien vanhetessa ja työvoimapulasta uusien sukupolvien pienentyessä sekä korvaavan työvoiman saannissa hoitoalalle,

Ennakkovaalit alkoivat 12.1. Kysellessäni tapaamiltani ihmisiltä esimerkiksi Kalevan Prismassa äänestämisestä ja ehdokkaista vastaus on ollut usein tällainen: ”Äänestäisin sinua, mutta en tiedä saanko äänestää, kun sinä asut Valkeakoskella ja minä Tampereella.”

Koko Pirkanmaalla kaikki äänioikeutetut saavat äänestää ketä tahansa ehdokasta.

 

Tenho Moilanen

Aluevaaliehdokas

Tuotantotalouden insinööri (AMK)

Omaishoitaja, opettaja