Nyt todella ratkaistaan sinun palvelusi tulevaisuudessa – Tampereen keskustassa on kotipalveluiden saatavuus oltava samalla tasolla kuin Kuhmoisissa

Pekka Järvinen. Kuva: Mikko Peltoniemi

Tammikuun 23. päivä käydään itsenäisen suomen yhdet tärkeimmistä vaaleista. Lähtökohta vaaleihin on vaikea.

Kansalaisille on sotea syötetty jo kohta 20 vuotta eri muodoissa. Nyt kuitenkin ollaan tosiasian edessä, ja mitä on tarjottimella? Keskustelu pääosin julkisuudessa on ollut organisoinnista, hallinnosta, tulevista valinnoista virkoihin, kuntien tulevista tehtävistä ja asemasta. Varsin vähän on keskusteltu siitä, mikä on asiakkaan eli kansalaisen palveluiden saatavuus, kun hyvinvointialueiden toiminta alkaa.

Lainsäädännössä on neljä läpileikkaavaa asiaa palveluiden näkökulmasta.

Palveluiden yhdenvertainen saatavuus. Kaikilla palvelua tarvitsevilla tulee olla mahdollisuus saada sitä samojen objektiivisten perusteiden mukaisesti.

Syrjimättömyys. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Postinumero ei ole hyväksyttävä syy.

Palvelujen yhteensovittaminen. Hyvinvointialue vastaa asukkaan palvelukokonaisuuksien yhteensovittamisesta osana järjestämisvastuutaan. Vastuu on myös niissä tilanteissa, joissa palvelun tuottaa mahdollisesti toinen hyvinvointialue tai yksityinen palveluntuottaja.

Oma riittävä palvelutuotanto. Hyvinvointialueella on oltava järjestämisvastuunsa toteuttamisen edellyttämä riittävä oma palvelutuotanto. Koskee koko hyvinvointialuetta ja tehtäväalueita. Toimintaa ja sisältöä.

Näistä ei keskustelua ole liiemmälti ollut. Nämä ovat kuitenkin niitä asioita, joita kansalaisten kannalta on korostettava ja vaalittava.

Tähän lisätään. Väestömäärä, ikärakenne, muiden palvelutuottajien rooli, markkina-asema ja asiakkaiden käyttäytyminen, maantiede, etäisyydet, liikenneyhteydet, palveluverkko, siirtyvä henkilöstö, edeltävä hallintorakenne ja yhdessä tekemisen historia kaikkiaan. Eli uusilla vaaleissa valittavilla valtuutetuilla kyllä askaretta riittää.

Pirkanmaa on laaja kokonaisuus, missä kaikki edellä mainittu pitää pystyä tulevaisuudessa järjestämään niin että kansalaiset ovat yhdenvertaisessa asemassa asuinpaikasta riippumatta. Eli Tampereen keskustassa on esimerkiksi kotipalveluiden saatavuus samalla tasolla kuin vaikkapa Kuhmoisissa, joka vuosi sitten liitettiin Pirkanmaahan.

Terveyspalveluiden osalta ollaan kohtuullisen lähellä yhteistä tapaa toimia. Pelastuslaitoksen osalta Pirkanmaalla on jo pitkään ollut maakunnan laajuinen pelastuslaitos, jonka toiminta on ollut erittäin hyvää.

Sosiaalipalveluiden osalta ollaan tilanteessa, jossa muutokset ovat kuntakohtaisesti ja alueellisesti tulevaisuudessa todella suuria. Kuntien tuottamat palvelut ovat olleet varsin erilaisia, ja nyt ne jollain tapaa ajetaan samaan muottiin. Kun vielä tiedetään, että lasten- ja nuorten osalta tilanne on huolestuttava, mikään kun ei tunnu riittävän, on lähtökohta hankala.

Ikäihmisten ja vammaisten palveluissa tilanne on myös erittäin vaihteleva kuntakohtaisesti tällä hetkellä, samoin päihdepalveluiden osalta. Olen aikanaan tuota avohoidon voimakasta lisäämistä  erityisesti päihdepalveluiden osalta nimittänyt ”heitteilejättöohjelmaksi”, valitettavasti osittain se on ollut totta.

Avohoidon tai kotihoidon lisääminen ei ole onnistunut kuten sitä aikanaan suunniteltiin, ja paluuta palveluasumisen vahvistamisen suuntaan ja tehostettuun palveluasumisen suuntaan on pohdittava vakavasti ikäihmisten osalta.

Kun tähän lisätään vielä tulevaisuudessa iso huoli siitä, mistä osaavaa koulutettua henkilökuntaa saadaan palveluiden tuotantoon, niin murheet vai lisääntyvät.

Minua ei niinkään huolestuta keitä viranhaltijoita, millainen hallintorakenne, valiokunnat vai lautakunnat tulevaisuudessa Pirkanmaalla on hoitamassa asioita vaan mitä palveluita ja miten ne pirkanmaalainen asukas saa ja miten meidän erikoissairaanhoitomme erinomaiset yhtiöt voivat tulevaisuudessa toimia niin pirkanmaalaisten kuin kaikkien Suomen kansalaisten palveluiden tuottajana yhtä tehokkaasti kuin nyt. Tehokkuutta ja taloutta kun ei voida missään mallissa unohtaa.

Näillä mietteillä kohti aluevaaleja, ja nyt jos koskaan on kaikkien tarvetta mennä äänestämään. Nyt todella ratkaistaan sinun palvelusi tulevaisuudessa.

 

PekkaKottaraJärvinen

aluevaaliehdokas (sdp)

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen varapuheenjohtaja