Jatkuvat leikkaukset ja säästötoimenpiteet ovat johtaneet siihen, että vammaispalveluja on yhä vaikeampi saada

Aluevaltuusto päättää monista vammaisten ihmisten oikeuksien kannalta olennaisista asioista. Vammaispolitiikan tavoitteina on oltava yhdenvertaisuus, itsenäinen elämä, osallisuus ja itsemääräämisoikeuden toteutuminen. Vammaisten tarpeet on otettava huomioon kaikessa politiikassa.

Useimmat poliitikot ja puolueet pitävät vammaisia ihmisiä ryhmänä, joiden asemaa haluavat parantaa. Voisi siis kuvitella, että vammaisten palveluihin olisi valmiutta panostaa. Todellisuudessa niihin kohdistuu jatkuvia leikkauspaineita. Tämä on huolestuttavaa, onhan kysymys ihmisryhmästä, jota syrjitään sekä rakenteellisesti että suoraan.

Vammaisten ihmisten arki, juhla ja loma – siis koko elämä – on huomattavan riippuvainen hyvinvointialueiden vastuulle nyt siirtyvistä palveluista. Osittain ne ovat yleisiä, kaikille suunnattuja palveluita, mutta moni tarvitsee erityisiä vammaisten ihmisten palveluja. Erityispalveluita ovat muun muassa vammaispalvelu- ja kehitysvammalakien mukaiset palvelut sekä apuvälinepalvelut. Vammaisten ihmisten tarpeet ovat yksilöllisiä, joten palvelujenkin pitää olla.

Jatkuvat leikkaukset ja säästötoimenpiteet ovat johtaneet siihen, että vammaispalveluja on yhä vaikeampi saada oman tarpeen mukaan. Esimerkiksi kuljetuspalvelujen kohdalla säästöjä on haettu luomalla käytäntöjä, joiden takia ne vastaavat yhä huonommin vammaisten ihmisten todellisia tarpeita. On lukuisia ihmisiä, joiden tarpeisiin nykyinen lainsäädäntö ei vastaa eivätkä heidän oikeutensa siksi toteudu.

Uudessa tilanteessa on tärkeää turvata siirtymävaiheen sujuvuus. Uusi rakenne ei saa tuottaa katkoksia elintärkeisiin palveluihin. On tärkeää, että Pirkanmaan hyvinvointialueen vammaisten ihmisten palveluista vastaavat työntekijät saavat kehittää nykyisiä ja kokonaan uusia palveluja niin, että vammaisten ihmisten oikeus yksilöllisiin palveluihin todella toteutuu. Tähän työhön tarvitaan ennen kaikkea vammaisia ihmisiä itseään – eikä vain vapaaehtoisina, vaan myös palkattuina asiantuntijoita.

YK:n vammaisten oikeuksien sopimus korostaa vammaisten itsemääräämisoikeutta ja osallisuutta. Niiden on toteuduttava täysimääräisesti niin yksilön tasolla kuin poliittisessa päätöksenteossa.

 

Perttu Jussila

Aluevaaliehdokas (vihr)

Tampere