Arvoisat Akaan kaupungin päättäjät – Toijalan sataman tilanteelle pitää tehdä jotakin

Vietimme juhannuksena neljä vuorokautta BestParkin matkaparkissa Toijalan satamassa. Sataman alue on kaunis ja viihtyisä ja siellä oli monenlaista koko perheen ohjelmaa – kiitos siitä. Viihdyimme hyvin. Ison osan viihtymiseemme vaikutti BestParkin hyvät palvelut sekä sen ystävällinen ja toimelias isäntä.

Koska nyt olette kauniiseen kaupunkiinne saaneet tuon ”karavaanarikeitaan”, toivomme sen siellä myös pysyvän. Tulemme sinne varmasti toistekin – ja osa meistä oli vieraillut siellä jo ennenkin.

Mutta se Satamatien mopoliikenne ja muukin ”turha” liikenne tarvitsee pikaista korjausliikettä ja esitämmekin, että tielle tehtäisiin ainakin esimerkiksi hidastetöyssy hieman ennen Satamatien ja Kangassaarentien risteystä. Se hiljentäisi sitä kauheaa kiihdyttämistä pitkin yötä. Esimerkiksi juhannuksena se jatkui yhteen-kahteen asti yöllä. Uusi hieno päällyste Satamatiellä toki siihen houkuttaa, mutta sitä ei varmaankaan ole tehty kaahailutarkoitukseen. Tiedämme, että ainakin yksi lapsiperhe poistui paikalta juuri sen vuoksi, sillä lapset heräilivät jatkuvasti siihen hirveään meteliin.

Alueella liikkuu pieniä lapsia, kävelijöitä, juoksijoita ja polkupyöräilijöitä, jotka joutuvat hyppimään pois kiihdyttävän mopon tai auton alta. Lisäksi kesäteatterin ja kesäravintolan piha-alueelta ja parkkipaikalta tullaan lähes tuohon samaan risteykseen. Ja vaikka kyseessä on parkkipaikka, josta tullaan yleiselle tielle, havaitsimme, ettei kaikilla ole väistämisvelvollisuus hallussa. Näimme muutamatkin paniikkijarrutukset. Jos liittymä parkkipaikalle olisi kapeampi, se erottuisi selvemmin Kangassaarentiestä ja hillitsisi nopeuksia. Samassa liittymässähän on myös jalankulkijoiden poikkiliikennettä pienoisgolfkentälle.

Vielä yksi ehdotus: Satamatien varressa voisi olla liikennemerkki, jossa maininta “klo 23–06 välisenä aikana vain tontille ajo sallittu”.

Tiedämme, että nuoret ovat nuoria ja hienosti he siellä alueella muuten käyttäytyivät. Ei ollut meteliä eikä mekkalaa, paitsi tullessa ja varsinkin lähtiessä piti kiihdyttää nupit kaakossa. Poliisiakin siellä sitten tarvittiin.

Yön/öiden valvominen saattaa kostautua riskinä liikenteessä, kun karavaanarit jatkavat matkaansa. Eivätkä ehkä tulee toiste paikkaan, jossa ei pysty nukkumaan. Sehän on suunniteltu levähdystä varten. Meidän karavaanareiden näkökulmasta katsottuna suurinta harmia aiheutti se meteli. Myös karavaanareiden Facebook-ryhmässä on valitettu tämän alueen yöllisestä liikennemelusta jo aikaisemminkin eli kyseessä ei ole vain juhannuksen aika.

On laskettu, että automatkailuseurue tuo pysähdyspaikkakunnalle keskimäärin 237 euroa vuorokaudessa. Tiedot ilmenevät Suomen leirintämatkailun tulo- ja työllisyysvaikutuksia selvittäneestä tutkimuksesta keväällä 2019. Rahaa käytetään muun muassa elintarvikkeisiin, polttoaineisiin, ravintoloihin ja kahviloihin. Suomessa on noin 125 000 rekisteröityä asuntovaunua ja -autoa. Uskomme, että tämä kiinnostaa myös Akaan päättäjiä.

Sen vuoksi toivomme suuresti, että voisitte tehdä asialle jotakin. Nämä ehdottamamme pienet panostukset kauniin ja muuten toimivan satama-alueen turvallisuuteen kantavat varmasti hedelmää tuleviin aikoihin. Kiitämme siitä jo etukäteen.

Toivotamme kaikille kaupunkilaisille ja matkailijoille kaunista ja turvallista kesää!

 

Karavaanareiden puolesta ja ystävällisin terveisin

Matti Vyyryläinen

Tuire Saari