Akaa haluaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi noin 375 000 eurolla – Suunnitelmissa tansseja ja animaatiojuna Viialaan

Romanisatujen sarjassa kerrotaan muun muassa Mustan Saaran legendasta. Animaatio tullaan näkemään kesän aikana Viialan Animaatioklubilla. Animaation on tuottanut Elokuvaosuuskunta Cagliostro, Suomen elokuvasäätiö, AVEK ja YLE.

Tampere ja Akaa yhdessä 18 muun Pirkanmaan kunnan kanssa ovat tänään torstaina 22.4. julkistaneet hakuohjelmansa Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 nimitystä varten. Pirkanmaan kilpailijoita ovat Oulu ja Savonlinna. Kilpailun voittaja julkistetaan 2.6.2021.

Akaan kuntakohtainen rahoitusosuus kulttuuripääkaupunkitoimintaan vuosina 2021–2027 on noin 374 167 euroa. Tampereen rahoitusosuus samalla aikavälillä on 18,75 miljoonaa euroa. Rahoitus toteutuu, jos Tampere ja sen kumppanikunnat valitaan Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Jos valinta ei kohdistu Pirkanmaalle varataan rahoituksesta kymmenen prosentin osa kulttuuripääkaupunkitoiminnalle.

Animaatioita lähijuniin

Hakijakaupungin mukaan nimetyssä Tampere26 kulttuuripääkaupunkihakemuksessa listataan 115 projektia, joista yksi on nimeltään Laterna Roma: Animation Train to Viiala. Se kuuluu hakemuksen Kylähyppely-nimiseen osioon, jonka tarkoitus on edistää korkeatasoista kulttuuria maakunnassa.

Viialan projektin taustalta löytyy Katariina Lillqvistin johtama elokuvaosuuskunta, Romanikulttuurin museo ja tsekkiläissuomalainen kulttuuriseura. Tämä kollektiivi perusti tänä vuonna animaatioklubin Akaan Viialaan vanhaan Säästöpankin taloon. Kulttuuripääkaupunkihaun yhteydessä samoihin tiloihin avataan animaatiotaiteeseen perustuva galleria ja luentotila.

Lisäksi VR:n Viialaan kulkeviin lähijuniin suunnitellaan esitettäväksi animaatiotaidetta.

– Kun junalla kuljetaan Tampereelta Viialaan, niin ajateltiin, että se olisi loistava paikka esittää elokuvia kulttuurin saavutettavuudenkin kannalta. Toivotaan, että saataisiin junassa oleviin näyttöihin kymmenen minuutin animaatio esitettäväksi ennen Viialaa, kertoo Lillqvist.

Elokuvaosuuskunta haluaa nostaa esiin Suomen vanhan romaniväestön tarinoiden lisäksi myös muiden pienten kansojen legendoja ja satuja. Se on tehnyt esimerkiksi maailman ensimmäisen kurdinkielisen animaation, jota tullaan esittämään Viialan animaatioklubilla.

Tanssia ja yhdenvertaisuutta

Toisessa projektissa Akaassa tullaan suunnitelmien mukaan nauttimaan myös tanssi-iltamista, joihin paikallisten ja kansainvälisten vieraiden toivotaan kokoontuvan yhteen.

Tanssilavakulttuuria herätellään myös muun muassa Valkeakoskella, Urjalassa ja Pälkäneellä.

Tampere26 kulttuuripääkaupunkihakemuksen otsikko on Equally European, joka on suomennettu Yhtä Eurooppaa. Hakemuksen ytimen kerrotaankin olevan yhdenvertaisuus ja eurooppalaisuus. Päämääränä on lisätä yhdenvertaisuutta, kuten sukupuolten tasa-arvoa ja kulttuurin saavutettavuutta, osallistamista ja monimuotoisuutta. Myös ekologinen kestävyys mainitaan yhtenä ydinarvona. Merkittävä osa Tampere26:n ohjelmasta on omistettu luonnolle ja kestävälle kehitykselle.

Kommentointi on suljettu.