Jukka Tolonen ja Hillel Tokazier esiintyvät Loimussa – Rock-vuodet ajoivat lahjakkaan kitaristin päihde- ja huumekierteeseen

Maaliskuun Loimu striimataan Akaan kirkosta 7.3. kello 15 alkaen. Aiheena on Jeesus pahan vallan voittaja, josta raamattutunnin pitää Operaatio Mobilisaation toiminnanjohtaja Arno Alajoki. Johanna Särkkälä esittää uunituoreen laulunsa ja Hillel Tokazier ja Jukka Tolonen konsertoivat.

Tolonen on kansainvälisesti tunnetuimpana suomalaisia kitaristeja. Hän tuli kuuluisaksi  Tasavallan Presidentin kitaristina jo 1960 luvulla. 1970-luvulla alkoi Tolosen pitkä kansainvälinen ura, joka sisälsi useita soololevyjä sekä esiintymisiä huippuartistien kanssa.

Rock-vuodet ajoivat Tolosen päihde- ja huumekierteeseen.  Hän joutui vankilaan, jossa hän tuli uskoon ja hänen elämänsä muuttui. Esiintymispaikoiksi valikoituivat kirkot ja vankilat, joissa hän kertoi elämänsä muutoksesta. Koska nivelrikko on vienyt häneltä mahdollisuuden soittaa kitaraa, hän esiintyy nyt itseään pianolla säestäen.

Jukka Tolonen säestää itseään pianolla. Kuva: Maarit Heinonen

Piano ja rockmusiikki muuttivat elämän

Hillel Tokazier oli kymmenvuotias, kun hänen perheeseensä hankittiin piano. Siitä pitäen soittaminen on täyttänyt hänen elämänsä kokonaan. Samaan aikaan rockmusiikki valloitti maailmaa, ja Hillel Tokazier tempautui sen rytmeihin.

Hän on soittanut pianoa ja sähköurkuja useissa yhtyeissä, säveltänyt ja sovittanut, säestänyt ja konsertoinut sekä yksin että erilaisissa kokoonpanoissa. Hengellinen etsintä tiivistyi Tokazierin elämässä 1980-luvun alussa elämänkriisien puristuksessa. Muusikko löysi henkilökohtaisen uskon ja alkoi muiden töidensä ohella säveltää ja esittää myös hengellistä musiikkia.

Hillel Tokazier esittää myös hengellistä musiikkia. Kuva: Jani Laukkanen