Kuvataiteen tilat Viialan yhtenäiskoulussa on saatava riittäviksi – Hankesuunnitelman mitoitus on 55 neliötä liian pieni

Akaan kuvataiteilijat ry:n tehtävänä on edistää kuvataidetta vaikuttamalla toiminta-alueensa taideharrastuksen ja -opetuksen kehittymiseen. Kuvataide on tärkeä kouluaine persoonallisuuden kehityksessä, kulttuurisesti ja suomalaisen menestyksen taustatekijänä. Esimerkiksi pelit, joissa Suomi menestyy, perustuvat suurelta osin tekijöidensä visuaaliseen taitoon.

Tällä hetkellä Viialan yhtenäiskoulun uuden koulurakennuksen suunnittelu on ensimmäisessä julkisessa vaiheessa siten, että hankesuunnitelma on hyväksytty suunnittelun pohjaksi valtuuston kokouksessa ja julkaistu. Siinä mainitaan kuvataiteen tilojen pinta-alaksi 105 neliömetriä sisältäen varaston.

Kouluhallinnolta on saatavissa kuvataiteen tilojen suunnitteluopas, joka ohjaa suunnittelua. Opas perustuu valtakunnallisesti sitovaan opetussuunnitelmaan. Oppaan mukaan kuvataideluokan mitoitus on 140 neliömetriä, kun oppilaita on 24. Jos oppilaita on enemmän, opas ohjaa lisäämään 2,5 neliötä per oppilas.

Kuvataideluokassa pitäisi olla pöytien lisäksi tilat ainakin keramiikkaan ja plastiselle sommittelulle, kuvamedialle sekä maalaustelineille. Nämä ja lisävarasto edellyttävät nyt mainitun perusluokan ja kouluvaraston lisäksi pinta-alaa noin 50 neliömetriä lisää. Vertailun vuoksi Toijalan yhteiskoulun kuvataideluokassa on tilaa noin 155 neliötä. Kouluhallinnon suunnitteluoppaan mukaan oikea pinta-ala on 160 neliötä, koska Akaan ryhmäkoot ovat selvästi suurempia kuin 24 oppilasta.

Yhdistyksenä haluamme edistää kuvataidetoimintaa koko Akaan kaupungin alueella. Viialan yhtenäiskoulun kuvataideluokasta voisi tulla monitoiminen harrastekeskus. Siellä voitaisiin järjestää myös koulun ulkopuolista toimintaa.

Valkeakoski-Opisto voisi laajentaa aikuisten toimintaa Viialaan. Lasten ja nuorten toiminta Silmu voisi muuttaa Viialan kirjastosta kuvaamataidon luokkaan ja yhdistyksemme voisi myös järjestää siellä toimintaa. Koulun ulkopuolinen toiminta edellyttää erillistä varastoa. Siten pinta-alan lisäys edistää suuresti monikäyttöisyyttä, joka on tärkeä tavoite hankesuunnitelmassa.

Valtuusto on hyväksynyt hankesuunnitelman suunnittelun pohjaksi, mikä mahdollistaa löytyvien puutteiden korjaamisen. Uudesta rakennuksesta ei kannata tehdä miltään osin liian pientä jo suunnitteluvaiheessa. Kuvataiteen opetustilojen suunnitteluoppaassa (s. 6) edellytetään asiantuntijayhteistyötä.

Toivomme, että sekä kuvataiteen opettaja asiantuntijana että Akaan kuvataiteilijat kuvataiteen alueellisena toimijana tulee kuulluksi suunnitelmia eteenpäin vietäessä.

 

Kristiina Maijala, puheenjohtaja, Akaan kuvataiteilijat

Akaan kuvataiteilijat ry:n hallitus

Jukka Saari, kuvataiteen lehtori

Kommentointi on suljettu.