Biopankki tukee monenlaisia tutkimuksia – Akaassa kuullaan, mihin tarvitaan puolen miljoonan suomalaisen näytteet

Akaan Seniorituvalla kerrotaan 22.10. kello 14 biopankkitoiminnasta ja siitä, miten ihmiset voivat itse auttaa lääketieteen kehittymistä antamalla verinäytteen. Tilaisuudessa voi täyttää biopankkisuostumuksen tai ottaa sen kotiin tutustumista varten. Biopankista tulee kertomaan tutkimushoitaja Salla Merikari.

– Varaan esitysajasta runsaasti aikaa keskustelulle, mikäli sellaista herää. Yleensä aihe herättää hyvinkin vilkasta ja mukavaa keskustelua, Merikari kertoo.

Biopankkeihin kootaan näytteitä ja tietoja suostumuksen antaneilta henkilöiltä lääketieteellistä tutkimusta ja tuotekehitystä varten. Biopankkisuostumuksen antaneelta henkilöltä talletetaan muiden laboratorionäytteiden yhteydessä otettavat näytteet biopankkiin, josta niitä lainataan lääketieteelliseen tutkimukseen.

Biopankin tavoitteena on tukea sairauksien ennaltaehkäisyyn, potilaiden hoidon vaikuttavuuteen tai sivuvaikutuksiin liittyviä tutkimuksia sekä patologisia löydöksiä hyödyntäviä tutkimuksia.

Puoli miljoonaa ihmistä halutaan mukaan

Suomessa on myös käynnistynyt uusi, ainutlaatuinen tutkimushanke, jonka avulla ymmärretään entistä paremmin sairauksien syitä ja mahdollisia hoitomuotoja. FinnGen-tutkimuksessa hyödynnetään suomalaisten biopankkien keräämiä verinäytteitä ja tavoitteena on saada mukaan 500 000 suomalaista.

Tutkimushanke perustuu perimästä saatavaan tietoon eli genomitietoon, joka yhdistetään kansallisissa terveydenhuollon rekistereissä olevaan tietoon. Tutkimuksessa näytteitä käsitellään vain koodattuna, ja tietoturvaan on kiinnitetty erityistä huomiota.

FinnGenissä tutkimus kohdistuu muun muassa muistisairauksiin, Parkinsonin tautiin ja muihin eteneviin neurologisiin sairauksiin. Keräykseen tarvitaan sekä terveiden ihmisten, että sairastuneiden näytteitä. Näytteiden avulla halutaan oppia ymmärtämään näiden sairauksien syntymekanismeja paremmin, sekä kehittää tulevaisuudessa parempia hoitomuotoja.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?