Anssi Kela villitsi akaalaisyleisön – Vasenkätisten Vestivaalin iltaohjelman ulkoilmamiljöö keräsi kiitosta, taajaman vaihdon arvioitiin vaativan totuttelua

Anssi Kela sai yleisön villiksi Vasureiden myöhäisillassa.

Tämänvuotisen Vasenkätisten Vestivaalin lauantai-illan teemaksi voisi nimittää uudistumisen ja perinteikkyyden yhteen saattamisen. Edellisvuosien tapaan Vasureilla todistettiin taituruutta suomimusiikin huipulta, mutta se, että tapahtuma järjestettiin Akaan Toijalassa ravintola Kruunan & Klaavan piha-alueella, toi tapahtumaan uusia sävyjä. Vasurit on historiansa aikana järjestetty aiemmin ainoastaan Viialassa, aluksi entisen nahkatehtaan alueella ja sittemmin Viialan Seurahuoneella.

Vasenkätisten Vestivaalin vuosittain järjestävä Akaan elävän musiikin yhdistys Almu sai uudistuneesta iltaohjelmasta positiivista palautetta niin katsojilta kuin artisteiltakin. Järjestäjän arvion mukaan tapahtuma keräsi Lontilanjoen maisemiin noin 570 katsojaa.

Vasurit Kristian Mäkinen ja Katariina Virtanen kehuivat vuolaasti illan avannutta Markus Salo ja Project X -kokoonpanoa. Kaksikko kertoi saapuneensa seuraamaan eritoten yhtyeen basistin, Kristian Leppäsen, otteita.

Musiikki on hienoa ulkona

Vasenkätiset Kristian Mäkinen ja Katariina Virtanen tulivat tapahtumaan ennen kaikkea juhlistamaan vasenkätisyyttään sekä seuraamaan Markus Salon ja Project X:n otteita. Illan avanneen ryhmän lisäksi heitä kiinnosti takuuvarman hittikimaran Vasureiden kolmantena esiintyjänä tarjonnut Martti Servo ja Napander.

Viialassa asuva ja Vasureilla aiemminkin vieraillut Mäkinen kehui uuden tapahtuma-alueen festarimaisuutta. Hän kuitenkin arvioi, että monien mielestä Vasurit kuuluu Viialaan ja että tapahtumapaikan muutos vaatii sulattelua.

– Jos tapahtuma on Toijalassa useamman kerran, niin porukka saattaa tottua.

Maustetyttöjä ja Anssi Kelaa katsomaan tulleiden Vasuri-ensikertalaisten, tamperelaisen Hanna Vatasen ja akaalaisen Salla Raution mielestä kesätapahtuma on useimmiten toimivampi ulkona kuin sisätiloissa.

– Lähtökohtaisesti, jos sää suinkin suosii, niin musiikki ulkona Suomen kesässä on hienoa, ystävykset tuumivat.

Vatanen ja Rautio pääsivät seuraamaan sekä Maustetyttöjen että Anssi Kelan keikat eturivistä.

– Kumpaakaan en ole nähnyt aiemmin livenä. Kun tutustuin Maustetyttöjen musiikkiin etukäteen, aloin odottaa tätä keikkaa ihan tosissaan. Anssi Kelaa olen puolestaan halunnut päästä katsomaan jo kauan, ja tämän lähemmäksi hän ei varmasti tule, Salla Rautio kertoi.

Tamperelainen Hanna Vatanen (vas.) ja akaalainen Salla Rautio tulivat Vasureille katsomaan erityisesti Maustetyttöjä ja Anssi Kelaa. Molemmat keikat lunastivat heidän odotuksensa ja myös ulkoilmatapahtuma oli heidän mieleensä.

Arkirealismia Maustetyttöjen tapaan

Vasureiden lavalle illan toisena esiintyjänä kavunneella Maustetytöt-duolla eli Anna ja Kaisa Karjalaisella on ollut sanalla sanoen kiireinen kesä.

– Keikkamerkeissä on kesä kulunut. Kesäkuussa me myöskin vielä äänitettiin ja miksattiin meidän levyä, mutta nyt onneksi heinäkuusta lähtien on saanut viikolla sentään välillä levätä, Kaisa paljasti.

Siskokset suuntasivat Toijalastakin niin vauhdilla seuraavalle keikalle Hämeenlinnaan, että keikkaympäristöön tutustuminen jäi vähälle.

– Olisi ollut kiva jäädä, tämä vaikuttaa ihan mukavan pieneltä paikkakunnalta, alle 3000 asukkaan Vaalasta kotoisin olevat Anna ja Kaisa harmittelivat.

Syksyllä odotetun debyyttialbuminsa julkaiseva ja myös sen myötä ahkerasti keikkaileva Maustetytöt lienee yksi tämän hetken seuratuimmista kotimaisista yhtyeistä. Anna ja Kaisa kertovat olevansa heitä kohtaan osoitetusta kiinnostuksesta yllättyneitä, mutta kiitollisia. Annan mielestä suosio kuitenkin tuntuu oudolta, Kaisasta jopa vähän ahdistavalta.

– Suosioon ei osaa oikein suhtautua, siihen ei voi valmistautua, Kaisa mietti.

Lyyriseltä kantilta monisanaista, mutta muilta osin melko vähäeleistä kaksikkoa on luonnehdittu verkossa muun muassa arkirealismin esiin tuojaksi ja Leevi and the Leavings -yhtyeestä tunnetun Gösta Sundqvistin työn jatkajaksi. Vaikka siskokset eivät osaa itse kategorisoida musiikkiaan, eivät he tyrmää muiden määrittely-yrityksiä.

– On mielenkiintoista lukea, minkälainen kuva ihmisillä meistä on ja kun kuulee tuollaisia kommentteja ja palautetta, alkaa itsekin hahmottamaan omaa tekemistä.

Maustetytöt-duon eli Anna (vas.) ja Kaisa Karjalaisen kesä on kulunut keikkaillessa ja tulevaa albumia viimeistellessä.

Vapautunut Kela illan kruununa

Kiirettä on pitänyt myös tapahtuman kiistatta energisimmästä show’sta vastanneella Anssi Kelalla ja hänen yhtyeellään. Akaaseen poppoo saapui suoraan Liedossa heitetyltä iltakeikalta.

– Siellä otettiin hyvät alkulämmöt ja täällä sitten laminoitiin. Tänään oli hyvä kahden pysähdyksen taktiikka, ja se toimi erinomaisesti, Kela heitti Vasureiden keikan jälkeen.

Akaassa Kela ja yhtye tarjosivat hieman tavallista festarisettiä pidemmän keikan, koska siihen heillä oli illan viimeisenä esiintyjänä mahdollisuus. Keikan settilista oli festarikeikkojen perinteitä noudattaen hittivetoinen.

– Se, että on kertynyt paljon sellaisia ”pakko vetää” -biisejä, on positiivinen ongelma. Tosi hauskahan niitä on soittaa, kun ihmiset tuntevat ne hyvin, mutta on kiva, että on tullut uudempiakin biisejä joukkoon. Ilvekseenkin tulee aika hyvät yhteislaulut jo, Anssi Kela iloitsi.

Tutut kappaleet yhdistettynä myöhäiseen soittoaikaan varmistivat sen, ettei Kelan tarvinnut yleisöä juurikaan lämmitellä.

– On ollut festareita, joilla olemme olleet ensimmäinen esiintyjä ja semmoisessa tapauksessa huomaa, ettei yleisö ole ihan vielä virittäytynyt. Illalla jengi on enemmän vauhdissa. Tämä keikka meni tosi hyvin, ja se tuntui vapautuneelta.

Anssi Kela yhtyeineen vastasi illan energisimmästä keikasta.

Vasureiden iltaohjelman miljöö juoma- ja ruokatelttoineen sai kiitosta festarimaisuudesta.

Hyväntuulinen Markus Salo polkaisi vuoden 2019 Vasurit käyntiin paikallisen Project X -yhtyeen solistina.

Markus Salo ja Project X avasivat Vasurit menevillä cover-kappaleilla. Project X -yhtyeessä soittavat Jake Yrölä (kitara), Juha Yrölä (rummut), Kristian Leppänen (basso) ja Markus Mantere (koskettimet).

Tapahtuman toinen esiintyjä, Maustetytöt, kiinnosti myös akaalaisyleisöä.

Nokian Tapsan tahdeilta Akaaseen kiirehtinyt Martti Servo ja Napander tarjosi kansalle muun muassa urkusooloja.

Martti Servo nautti paluustaan Akaaseen. Hän ja Napander-yhtye ovat vierailleet Akaassa muun muassa Paljujen yö -tapahtumassa.

Martti Servon ja Napanderin hitit purivat yleisöön.

Basisti Antti Karisalmi (kesk.) on soittanut Anssi Kelan bändissä Anssin koko soolouran ajan. Vasemmalla näkyvä kitaristi Mikko Kosonen puolestaan tuurasi yhtyeen vakikokoonpanoon kuuluvaa Tuomas Wäinölää tämän kesän keikoilla.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.