Mitä Vasken jälkeen?

Ihamäki PauliOlen tiedotusvälineissä olleiden juttujen perusteella päätellyt, että Akaan kaupunki luopuu Vasken palveluiden käytöstä. Valkeakosken Seudun elinkeinoyhtiötä on vuodesta toiseen kritisoitu Valkeakoski-keskeisyydestä ja kotiin päin vedosta sinne Koskiin. Niin tai näin olen aikanani ollut niissä pikku riidoissa aktiivisesti mukana hallituksen varapuheenjohtajanakin. Nuo seudulliset yhtiöt ovat aika vaikeita tasapuolisen toiminnan suhteen. Niitä on muualla Suomessa purettukin ja kunnat ovat yksin yrittäneet hoitaa yrittäjäsuhteensa henkilötasolla tai perustamalla kuntakohtaisen yhtiön.

Ostaako joku ne Vasken osakkeet vai jäävätkö ne kaupungin passiiviseksi omaisuudeksi? Yleensä elinkeinoyhtiössä ei kovin pitkään olla töissä, kun homma tahtoo urautua vakiintuneille uomille eli vuosittain toistuviksi hankkeiksi ja tehtäviksi. Olin itse viisi vuotta Lahden seudulla vastaavassa hommassa. Se riitti minulle ja varmaan myös sidosryhmille.

Mitähän noille yritysasiamiehille ja toimitusjohtajalle käy? Millaiset sopimukset ja kontrahdit he ovat tehneet? Tuskin heitä haluttaa uudessa tilanteessa ryhtyä toimimaan yksittäin ilman porukan tukea ja huolitaanko heitä. Onhan paluuta joku yrittänyt, muttei ole enää takaisin huolittu. Syyt ja perustelut voivat olla mielipiteen tasolla. Joku on ollut liikaa poliittisissa ja muissa suhteissa ja joku liian omapäinen ja -tahtoinen.

Uusien yrittäjien neuvonta on aika tärkeätä, koska monille ei oikein muuta ole tarjolla kuin yrittää yksin ideansa kanssa. Niin huono on työllisyystilanne näinä aikoina. Jotain työllisyyden edistämistä ja pikkuhankkeita pitäisi olla tarjolla. Jokainen työllistetty helpottaa kunnan elämää. – Yritysasiamiehet ovat olleet niin erilaisia tyyppejä eli tuo työ on kiinni tekijänsä persoonasta. Ei sitä hetkessä kaupungin ja yrittäjäjärjestön suhteet paremmaksi muutu, mutta pitkäjänteisellä puurtamisella voi ennen pitkää suhteet korjaantua. Yritysasiamies, kaavoittaja ja kunnan markkinoija muodostavat kokonaisuuden, jota kaupunginjohtaja voi pitää menestyksekkäästi hyppysissään.

Valtio ja kansainvälisesti huono taloustilanne rääkkäävät kuntia nyt erityisesti. Ollaan kuin vesillä laivassa ilman kapteenia. Vapaaehtoisesti kuntia ei tahdo saada enää yhteen. Sitä nostetaan veroja ja ihmetellään pääseekö Sote maaliin eli mitä tuleekaan nykyisen tilalle käytännössä. Onhan se aika veikeää, kun pankit ja vakuutusyhtiöt menevät voimalla sairaalabisnekseen. Isot kansainväliset firmat ostavat pieniä ja joissakin hoidetaan vanhuksia väärin paperein ja otetaan rahat ja henki. – Akaa säästää, kun on pikku pakko. Voihan niistä elinkeinorahoistakin jotain säästää, mutta on se aikamoinen aukko, jos ei ole ketään yrittäjiin yhteyttä pitävää ja naapureilla on. Niitä teollisuusalueita on kaavoitettu ja tontteja on. Kun ne ovat valituksista vapaita kaupan kohteita, jonkun pitäisi ne näyttää kiinnostuneille. Tampereelta katsottuna Akaa ei ole oikein kartalla. Ei osata kuvitella kuinka lähellä ja hyvillä yhteyksillä varustettu kolmen ex-kunnan Akaa onkaan. Hyvä sijainti ei tahdo mennä ulkopuolisten kaaliin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?