Forum Akaa: Matkalla maineeseen

Mainetyöhön ollaan valmiita käyttämään vähintään kuusinumeroisia summia vuodessa, ja paljon aikaa.
Profile Image of Forum Akaa

Olli Ristimäki.
Maine on sitä, mitä sinusta puhutaan, kun et itse ole paikalla. Se muodostuu mielikuvista, kohtaamisista, äänensävyistä, kokemuksista ja ennen kaikkea teoista.

Näin väitän toistuvasti, kun työssäni valmennan erityisesti julkisten organisaatioiden työntekijöitä parempaan viestintään ja maineen rakentamiseen. Heidät tuo kuulijoiksi yleensä työnantajan huoli siitä, miten saataisiin työntekijöille paremmat valmiudet median kohtaamiseen ja medialle viestimiseen, positiivisten asioiden kertomiseen ja asiantuntijuuden esiin nostamiseen.

En valitettavasti voi kaataa kenenkään päähän positiivista kuvaa työnantajastaan, jos he eivät sitä työssään itse koe. Voin kuitenkin auttaa kertomaan hyvistä asioista, joita on oikeasti olemassa. Näin jonkin viraston, kaupungin tai järjestön maine nytkähtää jälleen pienen askeleen parempaan suuntaan.

Olen saanut tehdä paljon yhteistyötä suuren suomalaisen kaupungin kanssa, joka on asettanut maineen ja sen parantamisen keskeisesti toimintaa ohjaavaksi tekijäksi. Tämä ei tarkoita näyttäviä tai näppäriä mainoskampanjoita, vaan sitä että koko henkilöstöä tuetaan toimimaan hyvin ja kertomaan onnistumisista. Positiivisia arjen asioita ja toisaalta pitkäjänteisen kaupungin kehittämisen tuloksia halutaan nostaa esiin kumoamaan sitkeästi eläviä vääriä mielikuvia kaupungista sen hieman harmaamman historian jäänteinä.

Tähän mainetyöhön ollaan valmiita käyttämään vähintään kuusinumeroisia summia vuodessa, ja paljon aikaa. Kaupunki uskoo sen kannattavan, koska maine ja mielikuvat ovat lopulta hyvin suuressa roolissa, kun ihmiset tai yritykset valitsevat kotipaikkaansa. Hyviä veronmaksajia hamuavat kaikki kunnat, mutta monesti sen ajatellaan tarkoittavan lähinnä messuilla tönöttämistä tai kalliita mainosvideoita ja kivoja somepäivityksiä.

Näistä voi olla apua, mutta suurin osa maineesta rakentuu jokapäiväisessä toiminnassa: yksittäisten kaupungin virkamiesten, työntekijöiden ja myös luottamushenkilöiden teoissa ja valinnoissa. Niitä ohjaa yleensä jonkinlainen toimintakulttuuri, mutta ne myös luovat sitä kulttuuria. Jos mainetta halutaan muuttaa, pitää muuttaa näitä tekoja ja kohtaamisia. Se vaatii enemmän määrätietoista ja pitkäkestoista strategia- ja kulttuurityötä kuin heijastinten jakamista.

Edellisen Akaan Seudun pääkirjoituksessa pohdittiin Akaan toimintakulttuuria ja pitovoimaa työnantajana. Työnantajamielikuva on erittäin keskeinen osa organisaation mainetta. Se ei ole korulauseita työpaikkailmoituksissa, vaan myönteisen kokemuksen luomista ihmisten jokapäiväisessä työssä. Tämä synnyttää halua sitoutua työnantajaansa ja puhua siitä hyvää. Näin mainekin rakentuu oikeaan suuntaan itsestään, hiljalleen.

Maine on aina olemassa, halusi sitä tai ei. Hyvän maineen rakentaminen kestää pitkään, mutta tuhoaminen onnistuu hetkessä. Siksi kaikilla teoilla ja kohtaamisilla on merkitystä, ja mainetyö on ennen kaikkea hyvin tehtyä arjen työtä.

Olli Ristimäki

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.