Akaan lasten”suojelu”

Kannattaako lastensuojeluun lisätä resursseja, kun tarpeettomien ja suorastaan vahingollisten huostaanottojen määrä lisääntyy samalla? Jos henki on se, että yksinhuoltajaäiti saa päättää yksin 16 vuotiaan lapsen kiireellisestä huostaanotosta, eikä lastensuojelussa selvitetä edes tosiasioita ennen lapsen laitokseen sulkemista, on aika pahasti asiat pielessä Akaassa. Isä ja kaikki muut suljetaan ulkopuolelle päätöksenteosta ja yhteydenpito huostaan otettuun lapseen kielletään äidin vaatimuksesta. Lapsi siis täysin eristetään yksinään huoneeseensa, ja tämä muka on normaalin 16-vuotiaan parhaaksi?

Eräässä tapauksessa tapahtumat saivat alkunsa näin: Jostain syystä sosiaalivirkailijoille oli ilmoitettu lapsen karanneen, ja kohta soitti äiti uudelleen, että lapsi onkin kotona. Ja koko tänä aikana lapsi ei ollut minnekään karannut. Äidistä kai oli vain kiva käyttää sanaa karata sen sijaan että oikea ilmaisu olisi ollut ”meni ulos”. Poliisit käyvät pidättämässä nukkumassa olleen 16-vuotiaan kotoa ilman sosiaaliviranomaista, tosiseikkoja ei kukaan vaivaudu selvittämään, vaan lapsi suljetaan lastensuojelulaitokseen viikoksi eristykseen. Puhelin, läppäri ja kaikki tavarat takavarikoidaan, pelkästään Aku Ankkoja annetaan lukemiseksi. Sitten alkaa taksikuljetus kouluun. Veronmaksajien rahaa palaa, kun lasta kuljetetaan kouluun taksilla 280 kilometriä päivässä. Vaikka hän voisi aivan hyvin asua koulun lähellä Akaassa ja kävellä kouluun.

Mitä sitten voivat sukulaiset tehdä auttaakseen? Oikeusavustaja sanoo, ettei voi tehdä mitään, jos huostaan otettu ei itse ota häneen yhteyttä. No, miten ottaa?

Poliisit sanovat tutkintapyyntöön, etteivät voi asialle mitään, kun olivat vain huostaanottajan asialla.

Sosiaaliasiamiehellä on puhelinvastaaja päällä, joka lupaa soittoaikaa keskiviikolle. Keskiviikkona vastaaja sanoo, että puhelinaika on perjantaina. Lopulta sosiaaliasiamies saatiin kiinni, ja hän oli erittäin avulias.

Hallinto-oikeus pyytää valitukseen liitteeksi huostaanottopäätöstä, jota ei saa kukaan ulkopuolinen. Sukulaisten pitkän taistelun jälkeen sosiaaliviranomaisten kanssa se annetaan huostaanotetulle äidin läsnä ollessa, joka sitten takavarikoi paperin.

Perusturvan yksilöjaosto opastaa tekemään valituksen heille (jotta voisivat vetkuttaa valitusajan umpeen?). Perusturva sellaisenaan keskustelee asiasta, mutta siellä ei päätöksiä tehdä.

Oikeusasiamies tekee valituksen perusteella ensin 7-sivuisen muistion lapsen oikeuksista auttaakseen. Varsinainen tapauksen tutkiminen veisi kuukausia.

Esimerkkitapauksessa on rikottu lapsen oikeuksia, mitään selvityksiä vaihtoehdoille ei ole tehty, lähisukulaisiin, edes isään ei ole yhteyttä otettu eivätkä sosiaaliviranomaiset vaivaudu edes soittopyyntöihin vastaamaan. Paperit päätöksistä, jotka lapselle kuuluvat ihan Suomen lain mukaan, evätään häneltä.  Valitus esimerkiksi hallinto-oikeuteen yritetään estää papereiden pimittämisellä. Edes sitä paperia, missä ilmoitetaan valitusmahdollisuudesta, ei luovuteta lapsen haltuun. 16-vuotiaalla on oikeus itse valittaa hallinto-oikeuteen, oikeus siinä myös avustajaa käyttää halutessaan. Tämä tiedoksi kaikille muillekin vastaavan kohtelun kokeneille. Valitusaika on normaalisti 30 vuorokautta, joten kovin kauaa ei voi odotella. Sosiaaliasiamiehelle voi tehdä sijoituspaikasta tarvittaessa muistutuksen, samoin myös sosiaaliviranomaisista. Ja jos asia ei muuten oikeutta saa, oikeusasiamiehelle voi tehdä kantelun, jos valitusaika on umpeutunut.

Poispääsyn ehdoksi huostaanotosta asetetaan äidin puoltava lausunto, mikä on täysin väärin. Sillä vain alistetaan lasta äidin mielivallan alle, kun 16-vuotias voisi asua muuallakin sukulaisten luona. Miksi siis haaskataan rahat kalliiseen kertatoimenpiteeseen, joka ei ratkaise itse ongelmaa? Ja kun koko tapaus on ihan järjetön toimenpiteineen, eikö kannattaisi tosiasiat selvittää? Ja ehkä jopa kuunnella tapauksen pääkohdetta, lasta. Huostaanoton lopetuspalaverissa huostaanoton tehnyt viranomainen oli vielä uhkaillut uudella huostaanotolla, kun ei osaa tunnustaa omaa virhettään. Varokaan vaan vanhemmat Akaassa, koskaan ei tiedä koska lapsesi huostaan otetaan ja pakkosijoitetaan lukkojen taakse.

Veronmaksaja

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä

Kommentointi on suljettu.