Demokratian voitto?

No niin, nyt on Viialan keskustan koulun kohtalo ratkaistu Akaan ”mainion” valtuuston toimesta. Kaupunginhallituksen ehdotus meni läpi riemusaatossa. Sanonta ”köyhä säästää, kun ostaa kallista” ei näytä pätevän tässä pitäjässä ainakaan luottamushenkilötasolla. Mielestäni ei osattu ajatella asiaa kokonaisvaltaisesti vaan hätiköidysti tehtiin tämän valtuustokauden ehkä tärkein päätös. Olen kuullut myös sanonnan, että ”pulinat pois, demokratia on puhunut”. En tiedä onko se Toijalassa keksitty sanonta mutta siltä hieman vaikuttaa.

Minä ja 11 muuta valtuutettua voi laittaa päänsä tyynyyn puhtaalla omallatunnolla, koska emme uskaltaneet ottaa sitä riskiä lasten ja nuorten kustannuksella, että saneeraus ei onnistukaan. Meitä parjattiin ennustajaeukoiksi valtuutettu Aarne Kiurun (sd) toimesta, kun moisen huolen kehtasimme ilmoille parkaista. Nyt pääsemme aitiopaikalta seuraamaan kuinka paljon remontti todellisuudessa tulee kustantamaan. Perin outoa, että varmasti ”remonttireiskojen” joukossa on immeisiä jotka vastustavat eläinkokeita mutta sallivat näköjään ihmiskokeet pienillä Akaan lapsukaisilla. Nyt kokeillaan, jos vaikka hyvällä tuurilla kukaan ei alakaan oireilla. Saattaa mennä viisi päivää tai 10 vuotta ennen kuin oireilu alkaa, mutta se on mitä todennäköisintä. Vastaavanlaisia saneeraus-sirkuksia tikittää aikapommin tavoin ympäri tasavaltaa.

Luottamushenkilöille ei kelvannut Tampereen yliopiston homekorjausasiantuntijan Paavo Keron faktat, missä tuotiin selvästi julki homesaneerauksen riskit, vaan päätös tehtiin säkki päässä luottaen Antti Kemin asiantuntemukseen. Sama mies joka olisi palkittu entisen työnantajan Loimaan kaupungin toimesta kalossilla takalistoon tämän vuoden lopussa.

Mieleen tulee valtuutettu Harri Rämön (sd) puheenvuoro, missä hän hehkutti luottavansa täysin Akaan teknisen toimen johtajan Antti Kemin ammattitaitoon. Onhan se hyvä, että luottamushenkilö luottaa mutta mistä moinen luottamus on saanut alkunsa?

On myös sanonta, että kyllä demokratia aina järjen voittaa, mutta en todellakaan olisi näin läheltä halunnut seurata tätä järjen voittokulkua. Hieman ihmettelen myös, koska valtuustoon on valittu viisaita akateemisia immeisiä hoitamaan veronmaksajien asioita, niin mihin se järki katosi. Sama rytmi askelten on koko valtakunnan politiikassa, kun maisterit tanssii jenkkaa EU:n pillin mukaan suojatyöpaikan kiilto silmissä eikä tärkeissä asioissa haluta edes kuunnella asiantuntijoiden sanomaa. Hupsista, nyt täytyy ottaa hieman pakkia, onhan Wannabe-tutkija Himasta kuunneltu, mutta kallis oli sen satukirjan sisältö. Valtakunnassa on vallalla se kupletin juoni, että me elitistit viedään ja rahvas vikisee.

Itselläni ei ole tuota akateemista koulutusta viisauden takeena, mutta ehkä siksi minulla on vielä järki tallella, ainakin toistaiseksi. Toivon sydämestäni, että emme joutuisi palaamaan tähän asiaan saneerauksen  lisäbudjetin tahi lasten oireilun tiimoilta ja voisimme noudattaa ehkä Toijalalaista sanontaa ”pulinat pois, demokratia on puhunut”.

Tähän loppuun vielä yksi osuva sanonta: ”äänestäjän muisti on lyhyt”. Mika Setälä, Eija Tauren, Heli Piirainen, Susanna Saxberg, Leo Virtanen, Saija Roininen, Nina Weltzien, Henri Palm ja Risto Kajanto jättivät eriävän mielipiteen kirjattavaksi pöytäkirjaan. Ehkä äänestäjät muistavat tämän ”ryhmä rämän”, kun on aika viritellä lyijäriä uurnilla.

 

Risto Kajanto

Akaan Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja

Kommentointi on suljettu.